夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

回覆 Manltm0804 的帖子

同你情況一樣,只係我結咗婚7年。對方一直保持唯我獨尊嘅心態,只要有唔同意見一定係我錯,完全唔講道理。

別墅

好似一個人仲自在

侯爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

同感....
已經好幾次覺得自己一個帶小朋友仲自在

其實係咪好多婚姻都係咁?

伯爵府

大把夫妻係咁,仔大女大,之後各自精彩,亦會離婚搵自己人生。

大宅

我覺得真係結咗婚 10年以上, 生咗小朋友先會發覺”樓主呢個問題 “

以前聽人話等仔女大曬先divorced 覺得好可惜.. 因為個時, finance 應該會好d , 又自由.. 點解捱咗甘耐, 臨門一腳先分開 ?

我而家明啦.. 當女人由做女, 變人妻, 再變做亞媽..我地個性, 思想同行為.. 都會有所改變…. 可以由唔叻煮飯, 變咩都識煮, 可以一路煮飯, 一路默書… 可以放底仔女去補習班時, 真取時間去買餸…. 總之, 亞媽可以同一時間, 做2-3樣野…

但睇下你另一個? 放工返黎, 沖涼, 之後等食.. 食完洗碗..跟住就開始望手機.. 你唔開聲叫佢幫手, 佢係唔會郁.. 其實晚晚, 都係甘.. 明知無工人, 開飯時, 我一定會開口.. 叫幫手, 點解都唔識自動自覺? 一定要開口, 先識郁? (我都有份full time job ) ,我唔開聲, 真係唔識幫手。。 好啦, 話自己讀書唔多。。 姐係唔想睇仔女功課。。。 甘weekend 幫下手煮飯, 分擔家務好嗎?佢又話唔識煮。。。 一 句完。。成日上網睇野, 都唔上網學煮飯。。。甘好啦。。。買外賣啦。。自己又食的多。。又話外賣貴。。我頂, ,平時佢無比家用我。。買餸錢都係我比。。。。仔女補習費, 又係我, 供樓又係我。。 跟住我頂唔順, 問佢攞返, 佢10萬個不願意。。 大佬, 仔女你有份的! 比個少少,好似大曬甘。。。 佢比個d ,其實一個都唔夠 就叫我唔好比佢地學甘多野。。我頂。。。姐係要我睇埋功課加溫書? 我要返工, 仲有2件, 點教? 我得一把口。。 點同時教2個? 我係神仙?

每晚都係甘, 我返到屋企, 仲忙過返工。。 睇下隔離個位- 做既家務? 係由仔, 到現在做咗爸爸係無變過。。。心態無變過…仍然係人地個仔!! 我就好似揍緊3個小朋友

放假, 佢食完早餐, 可以再瞓過。。 等食lunch , 之後, 又可以瞓。。瞓醒就睇手機啦。 。跟住可以再瞓啦, 又等食dinner .. ..到夜晚, 就係瞓得太多, 瞓唔到, 就睇TV , 就話你甘早瞓, 唔陪佢睇。。。 我頂。。佢有無諗過, 佢瞓緊時, 我1 打2 ?

心很倦..所以都有樓主既諗法

茶類愛好者    發表於 22-11-12 12:04

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章

回覆樓主:

完同意你説法,感同身受。
當你講出你很累,对方反而話冇人叫你做咁多,唔鍾意就唔好做啦!
如果真的甚麽都唔做,轉頭又是你错!

子爵府

真係不禁講句聲,城內嘅人想走出去,城外嘅人想走入嚟,而家不論男女都比較自我,尤其是男人,由結婚到做老公再做埋爸爸其實佢自己心目中都冇嘢變過,相反我哋做女人嘅結咗婚做咗老婆做埋人阿媽就辛苦咗好多好多,所以而家仲會結婚,仲會生仔嘅女人真係好堅強,因為佢哋隨時會承受自己一個擔起頭家

珍珠宮

MonkeyGirl 發表於 22-11-11 18:03
我覺得真係結咗婚 10年以上, 生咗小朋友先會發覺”樓主呢個問題 “

以前聽人話等仔女大曬先divorced 覺得 ...

唉......咁姐妹有咩打算,咁嘅生活真係好辛苦

男爵府

睇下可否,互相包容到啦,,,除非想离左婚,自己可單親 經濟上, 生活上可照顧小孩子,,, 如再搵伴, 相處耐咗,咪又係咁樣的啦

大宅

not_tomoko 發表於 22-5-29 20:48
結婚10幾年,有個讀小學嘅女兒。近來覺得C6越來越麻煩,做咩都唔合佢意咁,一味得把聽鬧人,但又唔係做得好 ...

生左小朋友後已經有你呢個感受,偽單親左好內,可以自己搞掂既都唔想勞煩佢,佢係超級豬隊友無記性提佢野好似提老人家咁,阿女仲細仲捱緊,比個期限自己40歲我想離婚,嫁得衰仲慘過單身,老公自己簡都唔敢同父母呻,會話我自己攞黎

茶類愛好者    發表於 22-11-13 19:04

複式洋房

真係天下男人一樣懶

伯爵府

佢幫唔到手之餘,仲要照顧埋佢, 真係雪上加霜
如果我係你, 相信我一早已經離咗。

子爵府

wewanwan 發表於 22-11-11 23:09
真係不禁講句聲,城內嘅人想走出去,城外嘅人想走入嚟,而家不論男女都比較自我,尤其是男人,由結婚到做老 ...

而家仲會結婚生仔嘅人未必堅強
只是他們未經歷過
唔知咁大鑊

茶類愛好者    發表於 22-11-13 19:04

男爵府

真係講得好啱。

侯爵府

非常同意女人會隨自己角色而改變、學習、成長.....但男人吾成長、吾改變嘅大把、所以相方步伐不ㄧ、更拖累另一方.....这種家怎會快樂、幸福?

反之亦言....

茶類愛好者    發表於 22-11-13 19:05

別墅

點解有咁多自私嘅老公?

侯爵府

cupid0627 發表於 22-11-12 18:19
只是他們未經歷過
唔知咁大鑊

子爵府

cupid0627 發表於 22-11-12 18:19
只是他們未經歷過
唔知咁大鑊

係呀係呀,有憧憬

珍珠宮

慘過做工人,放假一係帶兩個小朋友出去或返娘家,咪鬼理佢,一係由佢瞓,唔預佢食,豬咩,一得閒就瞓!

茶類愛好者    發表於 22-11-13 19:05

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

longmother 發表於 22-6-5 19:34
平時十問九唔應,生左兩個仲要教兩個仔“你阿媽生仔唔痛,佢開刀之麻”,我係有講過唔痛,但係因為我性格 ...

你一個人住而家?

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊