夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有,經常諗,已經分開瞓2年有多,
經常手機不離手,屋企咩都唔會理,已經當左佢透明,成日係度諗,當小朋友大個d,我就會同佢離婚,我唔想再照顧佢,佢改唔到,我都唔想將就佢

伯爵府

cookinglok 發表於 23-1-7 00:58
有,經常諗,已經分開瞓2年有多,
經常手機不離手,屋企咩都唔會理,已經當左佢透明,成日係度諗,當小朋友 ...

就得耐就越黎越灰
有計畫都好
起碼唔洗一直到死果日

大宅

回覆樓主:

有,雖然我係家庭主婦,都覺得唔需要佢了,我有賺錢的本事,兩個仔上小學中學,又唔癡個老豆,覺得合住伙伴而已

複式洋房

juicelau 發表於 23-1-8 15:39
有,雖然我係家庭主婦,都覺得唔需要佢了,我有賺錢的本事,兩個仔上小學中學,又唔癡個老豆,覺得合住伙伴 ...

同意。真係唔覺得有人關心、愛鍚自己,總之只係一個合作夥伴。

我個好啲,會幫手睇功課溫書練琴。好難好爸爸及好老公共存。無奈又可以點。

複式洋房

not_tomoko 發表於 22-5-29 20:48
結婚10幾年,有個讀小學嘅女兒。近來覺得C6越來越麻煩,做咩都唔合佢意咁,一味得把聽鬧人,但又唔係做得好 ...

我又係已唔想同佢講嘢

男爵府

MonkeyGirl 發表於 22-11-11 18:03
我覺得真係結咗婚 10年以上, 生咗小朋友先會發覺”樓主呢個問題 “

以前聽人話等仔女大曬先divorced 覺得 ...

太明白你所講既野!
香港女人真係好西利!
唉。。原來個個都係有苦自己知。
我而家都覺得c6出左去/番左工我仲開心

複式洋房

longmother 發表於 22-6-5 14:59
same here, 我搬走左年幾,覺得而家生活快樂左好多,唔駛做咁多家務,又唔駛交一大堆雜費,閒錢都多左。結 ...

啱呀,認同

大宅

回覆 not_tomoko 的帖子

不嬲都唔需要, 一個人也可以好好

複式洋房

not_tomoko 發表於 22-5-29 20:48
結婚10幾年,有個讀小學嘅女兒。近來覺得C6越來越麻煩,做咩都唔合佢意咁,一味得把聲鬧人,但又唔係做得好 ...

完全明白,好多男人都係咁,可能係天性,女人亦都一樣可能係母性,每樣野都會比佢哋緊張同上心,佢哋就好多野都可以愛理不理咁。唯有下世唔好做女人、做埋呀媽就仲辛苦。但係你哋之間仲有冇愛?有嘅話可以大家平心靜氣咁傾下,有時啲男人都好笨亦好懶,你唔出聲佢咪當冇事囉,不過如果連愛都冇就真係要諗清楚為咩而繼續?長遠落去好易屈到情緒病㗎⋯⋯

大宅

pretty_cat 發表於 22-11-16 21:27
我會形容
食之無味棄之可惜
能放手

我都有同感,結婚15年,有小朋友。我嗰件都係,放工返到屋企就玩電話,沖完涼上床休息玩手機等吃飯,家務得閒先做啲,唔會主動陪下個仔,除咗睡覺以外,不停睇住電話。
C6仲要每星期有三四晚去陪朋友、吃飯/飲酒/篤枱波(emoji)⋯⋯我都暈

別墅

queeniefan09 發表於 22-8-18 09:46
回覆 Manltm0804 的帖子

同你情況一樣,只係我結咗婚7年。對方一直保持唯我獨尊嘅心態,只要有唔同意見一 ...

我嗰個同你一樣,我哋結咗婚12年,永遠都唔係佢錯,我就好似佢個奴隸一樣,我都唔知為乜,可能係為咗個囡,不過而家諗住放棄這樣的日子了!

大宅

Hailey2015 發表於 23-3-2 01:02
我嗰個同你一樣,我哋結咗婚12年,永遠都唔係佢錯,我就好似佢個奴隸一樣,我都唔知為乜,可能係為咗個囡 ...

same here, 已唔敢同佢講野,永遠都係佢啱,一句起兩句就比佢罵,好似佢就是皇

男爵府

回覆樓主:

我都係
小朋友嘅野完全同我分唔到憂
根本佢可有可冇

大宅

我冇眼睇老公。。。
佢行得越嚟越偏,成日被呃,又成日被炒。
依家日日都同自己講靠自己,唔好心存希望。

大宅

我c6可以一星期失聯,無搵過我同小朋友,真心覺得佢唔存在都可以,可惜又要佢經濟上支持

子爵府

最近睇到一句說話:婚姻可以結束你的單身,但唔可以結束你的寂寞

珍珠宮

回覆樓主:

所以我覺得搵對象定係識朋友,都應該係互相對對方有正面影響,同埋互相需要,先可以長久~
眼見依加好多男人,成日同另一半講公平,實質將自己責任俾晒老婆,又唔能屈又唔能伸,嫁人好似多個仔咁,真係貪好玩咩~玩育成game都有個過程呀~依加一來就俾個難尾自己,真係趁早over啦!

大宅

Manltm0804 發表於 22-6-5 20:12
同我一樣,都結左兩年,另一半成日一唔滿意都情緒化同跳制,一同佢講道理,又話我發脾氣又話次次同佢拗, ...

同我老公一樣, 不過我地結左婚好多年, 無仔女, 成日話我態度差, 要我注意, 要我改, 一鬧交就話平日對我幾好幾好, 話我唔知足, 搵唔返佢呢種老公, 佢平日係對我好, 但我都好大壓力, 因為唔知幾時佢又發神經鬧我

男爵府

2024年龍年勳章

not_tomoko 發表於 22-5-31 10:55
我諗好多人,都有咁嘅諗法!(emoji)‍(emoji)

我都覺得自己命唔好,附出好多,但收獲少少

大宅

Dordormummum 發表於 23-1-11 06:05
太明白你所講既野!
香港女人真係好西利!
唉。。原來個個都係有苦自己知。

same here. 佢話出trip幾日,開心死我

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊