自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

無話可說 發表於 22-5-30 16:09

咁請問點通知?sms定香港中銀apps睇到?半日又真係好耐, ...

中銀有張紙俾你,教你點樣喺微信度加入大陸中銀check餘額,所以一有入數,出數微信就會有message 通知

伯爵府

lyh80115 發表於 22-5-30 14:59
有無得用内地中行app睇餘額?

開戶時,有冇登記國內電話號碼?
如果有的話,用提款咭密碼,同埋國內電話號碼可以用到中國銀行APP。
過好,每一天!

伯爵府

回覆樓主:

我發覺中銀本身有些職員對人民幣快匯仲唔熟悉過客人,前年的去中銀開戶,關於快匯的流程好似唔想答/唔識答咁 就算我問返做中銀的朋友,佢都十下十下未接觸過咁

象牙宮

明日晨曦 發表於 22-5-30 20:18
中銀有張紙俾你,教你點樣喺微信度加入大陸中銀check餘額,所以一有入數,出數微信就會有message 通知
...

係有張紙,自己搞囉!我成功連結左,係未有錢,但寫卡名沒有子賬戶,都唔知咩

侯爵府

babyf 發表於 22-5-30 21:28
我發覺中銀本身有些職員對人民幣快匯仲唔熟悉過客人,前年的去中銀開戶,關於快匯的流程好似唔想答/唔識答 ...

本身未接觸過佢哋唔識唔出奇㗎,有啲職員自己有用過咪識教客囉。

象牙宮

babyf 發表於 22-5-30 21:28
我發覺中銀本身有些職員對人民幣快匯仲唔熟悉過客人,前年的去中銀開戶,關於快匯的流程好似唔想答/唔識答 ...

又真係喎,我開股票債券戶口,好好心機教我用手機篤,幫我篤埋!但呢個戶口,開完去拎卡,就咁比張紙我叫我跟住做,即場set個密碼,無了!

大宅

無話可說 發表於 22-5-30 13:22
終於開左大灣戶口,亦試滙款功能,滙款成功有無通知?我只睇到我用左滙款咋!通常要幾耐呢?有無人試過用呢 ...

我都係早兩星期開戶,上星期四26號去分行攞提款卡,星期五27號下午匯,賬面係有條數,實際今日(31號)都未到賬

琥珀宮

無話可說 發表於 22-5-30 13:22
終於開左大灣戶口,亦試滙款功能,滙款成功有無通知?我只睇到我用左滙款咋!通常要幾耐呢?有無人試過用呢 ...

1日

伯爵府

樓主用香港電話開戶定大陸電話?

象牙宮

officecolor 發表於 22-5-31 15:30

我都係早兩星期開戶,上星期四26號去分行攞提款卡,星 ...

我尋日11點幾滙,下午5點幾終於收錢

象牙宮

somehow 發表於 22-5-31 16:11
樓主用香港電話開戶定大陸電話?

香港電話

男爵府

phchan 發表於 22-5-30 15:19
唔好意思,想問一下調轉大陸中銀匯回香港,是否可以? thanks

唔可以,連親身提款都好有limit,唔建議放太大金額

大宅

無話可說 發表於 22-5-31 16:51
我尋日11點幾滙,下午5點幾終於收錢

你係咪用中銀app個"開戶易匯款"?

象牙宮

officecolor 發表於 22-6-1 21:32
你係咪用中銀app個"開戶易匯款"?

係呀!手機搞掂晒,算方便!

大宅

Yeelim 發表於 22-5-30 16:14
回覆 無話可說 的帖子

滙款成功有通知的.

想問下入微信,是否入中銀大陸号碼卡,我剛昨天申請,未有卡,大陸户口不可轉$到香港户口,那收紅包只能大陸用微信消費?咁錢入了微信,可發給朋友,在轉出來嗎?定好似支付寶有入無得出,一定要消費?

公爵府

chanling1017 發表於 22-6-1 23:12

想問下入微信,是否入中銀大陸号碼卡,我剛昨天申請, ...

中銀大陸号碼卡
上面有JM 講過,国內戶口的錢,是不可以匯回香港戶口的。
戶口可以在香港的ATM 機,取人民幣的。但每次取会有$30收費。
大湾区戶口,主要是俾客人網購用的。
我開戶時,職員有同我講唔好放太多錢在此戶口,有需要時才匯錢入去用。

象牙宮

chanling1017 發表於 22-6-1 23:12

想問下入微信,是否入中銀大陸号碼卡,我剛昨天申請, ...

想入錢去大陸微信錢包?咁你要有大陸戶口,綁定微信錢包,再按增值,就可以轉錢入去!我仲未試可唔可以轉比人,應該ok掛!轉香港就一定唔得了

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

我都岩岩星期四成功去左拿中銀內地戶口批左個張銀行咭,主要想用黎增值內地支付寶。
個日因為我未增錢入戶口,所以未做到野,但職員教我先買人仔再轉錢去內地戶口,跟住我就吾識點做了,我諗我都要打去揾人教下我

翡翠宮

island811 發表於 22-6-11 09:39
我都岩岩星期四成功去左拿中銀內地戶口批左個張銀行咭,主要想用黎增值內地支付寶。
個日因為我未增錢入戶 ...

中銀app有個貨幣兌換功能,由港幣户口兌人民幣存入人民幣户口,之後再匯款。又或者用中銀存款機存入人民幣現金又得。

内地户口只須綁定微信、支付寶,唔洗做增值呢個動作,付款或轉賬時揀用所綁定嘅銀行户口就ok。唔增值有好處!但凡退款都係原路返回銀行户口而非餘額。

餘額轉回銀行户口過咗限額後有手續費,所以無必要存錢喺微信及支付寶嘅餘額。

翡翠宮

無話可說 發表於 22-5-30 16:08
唉…成日彈apps,微信又話咩唔支援電子戶口!

係唔係官網下載?
https://www.bankofchina.com/ebanking/service/cs1/201009/t20100921_1151946.html

首頁

尾頁

跳至