自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

winner128 發表於 22-6-3 16:01
其實能夠舒緩痛症已經好好,當痛症每時每刻困擾住不論病者或家人真係身心疲累,我先生痛了十幾年,可以睇 ...

你先生仲後生梗係搏吓啦,老人家要承受的風險同後遺症大好多,私家醫生都必肯做,反而公院都可能肯開大刀

大宅

回覆樓主:

我爸爸係呢樣野,大約60歲尾做手術,政府醫院做,大大改善左佢之前既腰背痛腳痺,但手術都意外地傷左咁d神經線, 令到依家一隻腳既腳掌斜左,行路一拐一拐,不過佢都話冇後悔做呢個手術。

子爵府

winner128 發表於 22-6-3 16:01
其實能夠舒緩痛症已經好好,當痛症每時每刻困擾住不論病者或家人真係身心疲累,我先生痛了十幾年,可以睇 ...

我爸爸現在就係咁嘅心態! 已嚴重到要插尿喉!佢已經好唔開心唔想出街見人、覺得肉酸!所以佢睇左個節目見藍醫生話可做微創、佢想博下!

侯爵府

ricecooking 發表於 22-6-3 16:49
你先生仲後生梗係搏吓啦,老人家要承受的風險同後遺症大好多,私家醫生都必肯做,反而公院都可能肯開大刀
...

揀得做手術當然想成功,唔關後生或年老問題,任何手術必定有風險,而手術後是否能做到預期效果,根本沒有百份百既確實。 你認為政府開大刀比去私家做微創既風險有幾多? 要花多d 時間上網睇資料,聽多d 同路人分響不同既意見,始終做手術都係一個重大決定。

侯爵府

snoopy 發表於 22-6-3 18:51
我爸爸現在就係咁嘅心態! 已嚴重到要插尿喉!佢已經好唔開心唔想出街見人、覺得肉酸!所以佢睇左個節目見 ...

係因為腰患令到失禁要插尿喉?

水晶宮

winner128 發表於 22-6-3 19:47
揀得做手術當然想成功,唔關後生或年老問題,任何手術必定有風險,而手術後是否能做到預期效果,根本沒有 ...

手術當然同年紀有關,政府醫生話年老未必承受到大劑量麻醉藥同要反轉背做手術,手術長時間壓住個肺影響呼吸。私家醫生認為長者值搏率不高唔肯做

男爵府

snoopy 發表於 22-6-3 18:51
我爸爸現在就係咁嘅心態! 已嚴重到要插尿喉!佢已經好唔開心唔想出街見人、覺得肉酸!所以佢睇左個節目見 ...

我爸在4年前,72歲在聯合醫院做的傳統手術,而家回覆得OK,但係宜家都有D麻痹,都要拎著拐杖行路,他當時有睇中醫,連中醫都建議他做手術!很大的手術,從早上7點入一直做到下午5點

大宅

LL1023 發表於 22-6-1 23:49
我媽媽搵黃仕雄醫生做手術,手術後翌日已經可以出院。

大約多少$

子爵府

winner128 發表於 22-6-3 19:48
係因為腰患令到失禁要插尿喉?

因為腰椎管狹窄,導致大小便失禁。

子爵府

zhaifufu 發表於 22-6-3 21:26
我爸在4年前,72歲在聯合醫院做的傳統手術,而家回覆得OK,但係宜家都有D麻痹,都要拎著拐杖行路,他當時 ...

係未因做傳統手術個時間會上d呢?
我爸通過波仔,所以我哋都擔心手術時間,所以下星期睇二位醫生後,會再去問埋心臟科醫生!

男爵府

snoopy 發表於 22-6-3 22:16
係未因做傳統手術個時間會上d呢?
我爸通過波仔,所以我哋都擔心手術時間,所以下星期睇二位醫生後,會再 ...

我爸爸都係,落左三個支架,而家都食緊阿斯匹靈,如果唔係非常嚴重心臟問題,醫生說都可以做,因為哩個手術要面朝下做,所以心臟病患者是有風險的,特別是老人家,讓醫生評估一下吧

子爵府

zhaifufu 發表於 22-6-3 22:24
我爸爸都係,落左三個支架,而家都食緊阿斯匹靈,如果唔係非常嚴重心臟問題,醫生說都可以做,因為哩個手 ...

多謝提醒! 你唔講完全諗唔到呢個問題,要記底問醫生

男爵府

snoopy 發表於 22-6-3 22:32
多謝提醒! 你唔講完全諗唔到呢個問題,要記底問醫生

不用客氣

別墅

sam1970 發表於 22-6-3 22:03
大約多少$

$22x,xxx,做完手術之後覺得值得比

洋房

回覆 LL1023 的帖子

想請教下手術後有無出現雙腳麻痺刺痛情況?

我媽都岩岩6月頭做左手術, 都係手術第二日已經可以出院, 手術當日媽媽麻醉藥過左已經話無晒痛楚, 第二朝醫生黎睇佢, 已經可以用單拐杖慢慢行路, 返到屋企都行得唔錯, 始終之前訓床太耐, 對腳無乜力都理解, 最緊要唔覺痛, 可以慢慢行多啲, 恢復返.
但過左幾日, 媽媽突然話覺得兩隻腳都麻痺同刺痛, 上網睇返話通常手術後係會有麻痺既出現, 但見佢出院時行得好好又無晒痛, 過左幾日突然間又次麻痺到行得好辛苦, 之前壓住神經都只係單一隻腳痛, 當時未太痛個陣都仲可以靠另一隻腳幫下行, 但而家兩隻腳都一齊麻痺同刺痛, 真係難搞, 而家唯有等過幾日覆診比醫生檢查下, 希望只係手術後短暫問題.

分享返, 我媽係21年9月底突然間覺得腰背勁痛, 連續3晚都入左急症室, 最後上左病房住院個半月大約, 當時病房搵晒外內科黎睇我媽, 連精神科都出動埋, 但都搵唔到痛楚原因, 最後病房見媽媽無咁痛, 可以落地用拐杖行, 病房就要我地接佢出院啦, 當時病房只係話佢可能退化, 只係出啲消炎止痛藥同安排物理治療比我媽, 之後就要我地慢慢等覆診, 但當時排比我媽既骨科覆診係排到去2023年8月, 當時見媽媽無咁痛, 又行到下路落到街, 我地就一心諗住食住藥同去政府物理治療, 慢慢等之後啲覆診.

但去到今年2/3月, 媽媽開始越黎越痛, 試過針灸同私家既物理治療都無乜用, 最後好彩照左磁力共震, 先知問題係腰椎管狹窄, 壓住左馬尾神經, 自己上網搵資料就好擔心啦, 原來壓住馬尾神經嚴重既話係有機會大小便失禁同癱, 好彩而家搵到醫生做微創手術, 將壓住神經既野清走晒, 手術一做完已經無再痛.

醫生分享返, 椎管狹窄係要照磁力共震先可以發現到, 我地好彩咁岩政府比到個插隊既快期我媽去照磁力共震, 如果唔係都唔知仲要拖到幾時.

別墅

setsuoa 發表於 22-6-14 04:32
回覆 LL1023 的帖子

想請教下手術後有無出現雙腳麻痺刺痛情況?

我媽做手術前情況係喺屋企行幾步路已經要唞唞,有火燒pat pat嘅感覺,落街係完全冇可能,要坐輪椅出入。做完手術後,行路已經冇問題,最緊要係冇咗火燒嘅感覺,當然,腳痹係仲有嘅,始終神經線壓迫咗咁耐,要時間修復,但我冇聽我媽講有刺痛感覺。依家可以正常生活,出街可以行幾個鐘(唔使用拐杖),但我盡量叫佢行咗個零鐘就坐下抖下先再行。

首頁

尾頁

跳至