自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珍珠宮

我的老師朋友說通常一間學校那麼多老師走多數是學校管理層行政混亂,人事風氣差,也有些是校長當自己土皇帝,欺壓老師等,當然最受害是學生!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mon_626 發表於 22-6-1 14:53
交代下點解咁多老師離職,但係又冇通知過家長

要咩?

已刪除用户

水晶宮

通常轉校長都有老師離職, 正所謂一朝天子一朝臣

子爵府

opclk99 發表於 22-6-1 14:51
近年某d人政治上腦移民,
再有學校掃黄,
無心教書或太政治上腦教師離職,

定係你藍上腦?
所有野都搬政治問題出黎答,無論人地問咩都話因為人地黃。

珍珠宮

玩具勳章

Chowying 發表於 22-6-1 15:21
幾年前某直資學校已經有家長咁樣同我講, 校長專請啲平價新嘅剛剛畢業出嚟㗎, 啲老師係咁車輪轉咁換
...

個間係津校,有部份老師教左好多年。我以為直資人工會好高,佢學費收得貴,又有政府資助某d項目

男爵府

回覆樓主:

之前新聞有講好多老師移民,音樂椅效應,執下位,轉下職,就有辭職潮現象。

大宅

虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

chingnc 發表於 22-6-1 15:19

唔使下下搬政治出黎,因一直都有學校有甘既情況,好多時因為 ...

我聽小朋友講,主科中文,英文已經換咗3位老師,依家係第4個,數學科一直請唔到人,好似孤兒仔咁,有時跟A班上,有時跟B班上,有時就請個代課老師教幾堂,完全跟唔到上堂既節奏。
老師離職冇問題,問題係點解唔及早請返個老師頂替,老師有比通知期學校,依家連班主任都無,唔係得我姪女果班係咁,其他班都有呢個情況出現⋯⋯
.....

別墅

老師都係打工,一間公司走咁多人,管理上應該有問題

大宅

Chowying 發表於 22-6-1 15:17
辭職 比足通知期學校要交代啲乜嘢咩,學校又要同你交代啲乜嘢

交代下點解咁耐都請唔到老師頂替,老師辭職通知期有三個月,但係依家三個月都過咗仲未請到老師
.....

珍珠宮

玩具勳章

mon_626 發表於 22-6-1 15:41
我聽小朋友講,主科中文,英文已經換咗3位老師,依家係第4個,數學科一直請唔到人,好似孤兒仔咁,有時跟A ...

而家間間學校都請人,好難搵到岩既人,而且一直搵唔到正職既代課老師,好多係唔係好適合,隔離班試過3年換左6個主科老師

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mon_626 發表於 22-6-1 15:43
交代下點解咁耐都請唔到老師頂替,老師辭職通知期有三個月,但係依家三個月都過咗仲未請到老師
...

你期望想有乜嘢答案 你係咪想校長話冇人寄信嚟申請個位, 不如大家一齊 移民 啦咁樣
佢答你咪又係答啲無謂嘅,未請到啱嘅, 未請到合心意嘅,唔係可以有咩答案啫, 唔通同你講,一定要請個 九年工作經驗嘅,8年唔請嫁咁樣咩
總有離別的時候

大宅

chingnc 發表於 22-6-1 15:46
而家間間學校都請人,好難搵到岩既人,而且一直搵唔到正職既代課老師,好多係唔係好適合,隔離班試過3年換 ...

你哋間學校係咩區?我哋會唔會係講緊同一間學校?
.....

子爵府

pauline_c 發表於 22-6-1 14:45
係社會、環境、學校、老師同校長問題

同意。
我識個老師佢間小學走咗10個老師。
有老師話育局請法律主任到校講公積金,有黃老師上惱就覺得政府想郁佢哋公積金,又話要進修國安法,多行政工作
有5+1移民又鬧話政府唔比佢哋拎走強積金,因為拎bno喎。bno香港唔認&5+1要第6年先肯定系咪正式批移民,當然未正式咪唔比你拎走啲錢
https://m.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20220428/s00001/1651145139520/%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%E8%81%98%E6%B3%95%E5%BE%8B%E4%B8%BB%E4%BB%BB-%E5%A4%96%E7%95%8C%E6%86%82%E7%A4%99%E6%95%99%E5%B8%AB%E6%8F%90%E6%97%A9%E5%8F%96%E5%85%AC%E7%A9%8D%E9%87%91-%E5%B1%80%E6%96%B9%E6%BE%84%E6%B8%85%E7%82%BA%E4%BF%AE%E8%A8%82%E5%85%AC%E7%A9%8D%E9%87%91%E3%80%8C%E5%B0%8D%E6%B2%96%E3%80%8D%E5%AE%89%E6%8E%92

大宅

都唔只津校, 見到某直資學校網頁都招聘緊數學,科學, 電腦科技等老師! 真係咁多老師移民? 做得老師都應該有大學或以上學歷同經驗. 香港花了不少資源培養. 似乎今次真係損失不少人才.

子爵府

回覆 Moonlight819 的帖子

另一情況是學校文化好差,好多慣咗懒的,有新校長想改革,這些老師唔想改一就走,一就攪對抗令其他好做好的老師都走。

珍珠宮

mon_626 發表於 22-6-1 15:43
...

好明顯學校校長管理不善

老師增加唔少壓力,另謀出路

大宅

Moonlight819 發表於 22-6-1 15:31
我的老師朋友說通常一間學校那麼多老師走多數是學校管理層行政混亂,人事風氣差,也有些是校長當自己土皇帝 ...

如果真係呢一種情況,可以有啲咩解決方法?
.....

大宅

~玉子豆腐~ 發表於 22-6-1 15:34
我女學校下年都轉校長,都走左好多老師,今學年中文科已經轉到第三個老師
...

真係慘…
.....

侯爵府

回覆樓主:

新校長好兇惡嗎?

首頁
12345...12

尾頁

跳至