自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

siu-miu 發表於 22-6-2 10:10

其實得幾個升中band1位,如果number唔靚同埋果區band1位唔夠 ...

係丫,仲有,有次返娘家經過朋友間寶校(依家都仲係果區既寶校),我笑死,學校門口貼住有人升去聖保羅男女、男拔果d,其實入到都係因為有特異功能(朋友講),唔清楚果啲就以為間學校都ok

大宅

加菲貓3 發表於 22-6-2 08:46
如果個小朋友,平時無去補習,又無參加比賽。你去都無咩用,同區好難既聽校長講,同區有不成文規則,一般 ...

同區叩門呢個係傳說,唔收應該係學生未夠好(學校都會用呢個理由reject叩門生);一般學校都自私,點會有好野唔想要? 但學校會叮嚀叩門學生唔好同獲派學校講叩左去邊間的 始終費事麻煩。
利申,同屆同學包括自己個個都幾個同區叩門offer,所以好清楚

大宅

eledak 發表於 22-6-2 08:18
喊足呻足一日,又話冇前途又話將來實入band 3.
鼓勵佢去叩,幫埋佢去準備,但佢又話"既來之則安之"(但明明 ...

老實講,你朋友唔想又唔行動,你都無辦法吧!但欣賞樓主咁為朋友!

abirdma    發表於 22-6-2 11:29

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

去扣啦............

我覺得宜家機會多 D

公爵府

chiubbbb 發表於 22-6-2 10:20
同區叩門呢個係傳說,唔收應該係學生未夠好(學校都會用呢個理由reject叩門生);一般學校都自私,點會有好 ...

一三線上一線就係咯。有朋友中學,三線去三線,已經級一。都唔收,教區跨區,跨區有二線收。。。佢話中學更嚴,除非你好好,先會同區收你。。當然,間間唔同,有學校守規矩。有學校唔守

大宅

加菲貓3 發表於 22-6-2 10:24
一三線上一線就係咯。有朋友中學,三線去三線,已經級一。都唔收,教區跨區,跨區有二線收。。。佢話中學 ...

中學我就唔清楚,始終我小朋友都係小學,我覺得想改變就唔好理咁多,點都要試下,唔試過又點知呢…

但小一叩門我都幾肯定只係都市傳說……學校搶好學生做好成績點都重要過所謂嘅道義

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

你試下捉佢小朋友見一間LAW

可能你會知道點解

朋友喊....都未必佢錯,可能小朋友真係無CERT / 奬。

去叩門....真係閒閒地幾百人見10個位咋....機會唔係個個有

男爵府

回覆樓主:

無論小學定中學,要插班就要做考插班試卷,做得好,同區寶校都可去熱門小學,唔係話級三都唔收,而係間間學校出試卷唔同,或者有人好彩做band2剛啱佢做,band3果份未見過類型嘅題目。

總之,插班真係考實力,張成績表只係幫到你入表申請插班時,有冇機會攞到插班試。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

鼓勵佢去叩,幫埋佢去準備,但佢又話"既來之則安之"(但明明 ...
其實如果家長真心緊張,就一早預備叩門。

佢都係呻下,表示一下佢有關心小朋友。
第時佢小朋友去band 3 , 都係因為運氣唔好,唔關家長或者小朋友是否盡力改變命運。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我初初中寶校時 內心好痛苦
但現在我真心覺得挺好的
每個小朋友都唔同
我大女個時讀區內1線小學 十分辛苦
現在妹妹挺輕鬆的

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

呻完又唔行動,擺明懶,最好d野自動做埋比佢!

侯爵府

叩門必須要裝備

家長唔想咪算

其實,讀邊間學校整定

子爵府

你朋友定係家人

男爵府

eledak 發表於 22-6-2 09:23
其實唔使我幫我仲舒服d添。。
我係怕之後佢聽到人地成功叩門,便開始後悔點解當日唔盡力試下。
到時又呻過 ...

真係冇辦法!個家長自己都咁樣,既然有要求,有機會就應該去試,試過唔得又另一回事!但連試都唔試,根本唔需要理佢,唔需要為佢擔心,比佢去到再去既學校,都可能會比佢既佛系拖累

男爵府

mike89 發表於 22-6-2 09:09
有d人係咁
只會企係度呻 但唔郁
睇唔過眼幫埋手準備晒

然後如果小朋友系寶校讀得開心,仲會調轉頭話好彩冇聽佢講去叩門,小朋友讀得好開心,都唔係真係咁差,仲好好添最後樓主係衰人

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

小朋友係佢嘅, 佢自己決定

翡翠宮

回覆樓主:

我女當年抽到寶校都有叩門,三間都唔收,照讀,勝在勁近;今年升中咪又可以係B1

禁止訪問

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

k3就知冇前途,將來入band3?
我兩個仔到四年級先知升中問題

子爵府

登記唔駛佢去Wor, 點解唔自己登記先?细路仔咁细個自己明得幾多?點解咁细個比佢自己揸主意?其實妳可能話int 晒帶佢去迪士尼玩佢已經轉左肽。聽佢講廢話妳又就佢?一子錯滿盤皆落索。

首頁

尾頁

跳至