自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我同c6五線譜都睇唔掂,音樂白痴級,小朋友k2了,想搵啲嘢俾佢學下,識音樂嘅男仔好吸引,有冇父母音樂冇天份,而小朋友有可以分享下

學樂器好貴問下大家先

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我, 我好怕五線譜, 但我C6就唔知, 因佢無學過音樂!

我大仔鋼琴及saxophone 演奏級, 樂理8級, 讀音樂

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

leekung261105 發表於 22-6-2 09:40

我大仔鋼琴及saxophone 演奏級, 樂理8級, 讀音樂 ...

好鼓舞呀,因為我係孖仔,但我同老公其實一向唔鍾意熱鬧,仲好怕嘈,如果可以扭轉成為文靜男就好
---生命無價,請支持領養---

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我仔K3開始學鋼琴,小一開始玩敲擊樂團,小二學色士風及馬林琴,及參加管樂團。間唔時老師會叫佢去參加牧童笛及唱歌比賽。而家小六仍好鐘意玩,佢音樂老師有問佢係咪父母都玩音樂,但實際上我同老公都係零音樂底,連音符都唔識睇。
我係佢BB果時每日都播古典樂比佢聽(想佢易d入睡&聽聞對學數有幫助),唔知係咪聽得多入左腦,佢只對classic music 有興趣,反而流行曲就麻麻地。

男爵府

leekung261105 發表於 22-6-2 09:40

我大仔鋼琴及saxophone 演奏級, 樂理8級, 讀音樂 ...

你仔仔好叻呀
我係音樂白癡,我個仔比我好少少有啲天份但佢唔鍾意音樂,幼稚園俾佢開始學鋼琴學下唔想學,唔肯練琴,之後學打鼓,古箏,都係興趣不大,做阿媽盡咗力發掘就算啦,所有野到小學就冇學,對牛彈琴,都費事嘥錢嘥時間

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

樂器方便睇你學咩啦,有平有貴,想慳錢可以買2手。我就好好彩,家中的鋼琴及色士風都係朋友贈送。我地除左學鋼琴自費,其他都跟學校學,多數免費或者超平學費。

珍珠宮

父母無音樂天份,小朋友唔一定無既,而且有興趣學乜都會俾心機,睇下佢有無呢方面興趣先

水晶宮

回覆樓主:

上年阿女學校要學長笛,我同爸爸未學過,隻細唔識,堂堂喊,我同爸爸上youtube自學,佢上堂唔識咩就教佢。 而家吹到歌仔了,父母唔識唔緊要,上YouTube學吧。

學音樂,有父母的參與,對幼童嚟講比較容易持久學下去。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

我媽媽同我個仔都有,但我無

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我自己學琴半途而廢, 爸爸五音不全
阿女鋼琴演奏, 唱歌+樂理8級
我真心唔認為係天生天份, 有無栽培比重大D

男爵府

陪月勳章

我冇天份
我仔學小提琴
佢鍾意嘅歌無樂譜、無學過
聽慣左
就可以拉出大概
唔知算唔有天份

平時學嘅歌
拉幾次就可以背出嚟

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我同c6完全唔識音樂,幼稚園老師話我仔有音樂感,咁俾佢參加學校嘅樂器班,外聘老師話佢perfect pitch, 有音樂天份。小學老師話佢音準,俾機會佢去參加歌唱比賽。到中學佢就積極參加合唱團、樂團。
雖然學樂器係貴,但佢有天份、有興趣,我哋負擔到,所以俾機會佢學,鋼琴、提琴去到演奏級。即使報JUPAS,佢都揀Music喺Band A choice。
當然,在練琴、考琴過程都有d hard time嘅。

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

meko~ 發表於 22-6-2 09:35
我同c6五線譜都睇唔掂,音樂白痴級,小朋友k2了,想搵啲嘢俾佢學下,識音樂嘅男仔好吸引,有冇父母音樂冇天 ...

我細仔
佢爸爸五音不全
俾佢試學電子琴,成個學期導師評語都係「 Excellent」……估佢唔到

大宅

meko~ 發表於 22-6-2 09:35
我同c6五線譜都睇唔掂,音樂白痴級,小朋友k2了,想搵啲嘢俾佢學下,識音樂嘅男仔好吸引,有冇父母音樂冇天 ...

好多彈琴勁嘅人父母都唔識彈架 例如Harry Ng 伍sir, 佢都話自己父母唔識音樂

伯爵府

我同老公都無音樂感,但仔有音樂天分,學校既音樂課唱歌、打拍子,樂理都爆分,屋企無人識教佢,所以比佢學琴,但係疫情下學下又停左。今年學左兩個月左右上年就四個月咁上下。所以我覺得按住天分學野可以更上一層樓。

另一方面我果件視藝係廢到無人有
當然學下又會好少少但唔會好似人地天生好叻再學下簡直完美無瑕咁。

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我同老公都冇音樂細胞,我仲要五音不全,阿女音樂唔錯,而家鋼琴七級,樂理亦都唔錯。
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

水晶宮

回覆樓主:

我父母五音不全,當然細個幾十年前無得學,老咗學學極都唔識
我細佬細個有學琴,但無興趣亦無天份
我就5 歲開始學,琴,percussion, flute 都有八級

同樣道理,我媽有體育同數學天份,我細佬有遺傳到,但我就完全零

天份呢樣嘢,唔係直接1+1=2 嘅

男爵府

我音樂白癡 五線譜完全唔識
小朋友學緊雙樂器,一年級尾考到第一樂器5級Din ,學咗14個月。二年級考埋鋼琴4級Merit,學咗20個月。雖然快但音樂基礎都紮實,sight reading唔錯。全靠老師同佢自己,我淨係識準時交學費

水晶宮

回覆樓主:

有天份不代表有興趣,大人可給小朋友機會去認識下,小朋友才知自己有冇興趣,有興趣加上努力,点都會學到嘢,是否能到大師級,就睇佢地造化

首頁

尾頁

跳至