自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

低薪高職,將來可以跳槽

男爵府

牛年勳章

要睇年齡和心態,如在當打當紮搏上位時期,當然高職低薪,但若果一把年紀有家庭崗位,我會選低職高薪。有能力有經驗嘅人,唔怕做低職位,亦無懼遭人白眼睇人面色。

珍珠宮

pinky-peach 發表於 22-6-2 16:10
但轉返低職,當你下次再轉工時,人地會challenge 你點解會降職,如果只係錢為理由,好難說服下家hr,雖然$8 ...

呢個係我最擔心既問題

我依加職級太高,但人工超低,我搵唔返同職級因為其他公司對呢個職級期望好高,自己又未必做得黎,搵工時,又比人笑職級高但個人工咁樣,我的確好難受

大宅

小mama 發表於 22-6-2 16:14
高職個份都有忙既時候,好忙唔會
兩份都可以照顧細路,
人工唔會1 字啦,起碼2,但多8000,係高職個份永遠 ...

個問題係你返唔返去做揼石仔,咁耐冇做。

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

我會揀多$8000

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

高薪低職for sure

珍珠宮

casschoi 發表於 22-6-2 16:17
個問題係你返唔返去做揼石仔,咁耐冇做。

要適應,可以的,但自己可能會唔開心,
1x 年冇揼石仔

珍珠宮

pinky-peach 發表於 22-6-2 16:10
但轉返低職,當你下次再轉工時,人地會challenge 你點解會降職,如果只係錢為理由,好難說服下家hr,雖然$8 ...

出面同職級人工太高,人地比唔到我,
做同職級但比得低,人地又唔想,最後offer 只能降grade。。

珍珠宮

幕前玩家 發表於 22-6-2 16:15
要睇年齡和心態,如在當打當紮搏上位時期,當然高職低薪,但若果一把年紀有家庭崗位,我會選低職高薪。有能 ...

心理障礙,怕比人笑

珍珠宮

小mama 發表於 22-6-2 16:17
呢個係我最擔心既問題

我依加職級太高,但人工超低,我搵唔返同職級因為其他公司對呢個職級期望好高,自 ...

你現公司好奇怪
咁都留得住你做咁耐?
係咪類似分店主管,但得萬幾蚊果種?
呢啲位真係要求高,要管理成間舖
但人工又特別低

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

小mama 發表於 22-6-2 16:17
呢個係我最擔心既問題

我依加職級太高,但人工超低,我搵唔返同職級因為其他公司對呢個職級期望好高,自 ...

其實職級同人工偏離太遠, 轉工HR都會覺得有問題, 都唔會係好事.

瑪瑙宮

我揀高薪低職.

儲多 d 錢退休都好丫. 多 8K/月, 一年十皮, 五年多五十皮, 十年多一百萬喎.

要高職低薪, 袋裏就無左一百萬. 你能力無可能再上, 咁要高職又無人工加有乜意思, 得個虛銜.

如果上司只係白下眼, 佢又唔係白你, 係白全部人, 當佢唱歌.

珍珠宮

yurijm 發表於 22-6-2 16:28
你現公司好奇怪
咁都留得住你做咁耐?
係咪類似分店主管,但得萬幾蚊果種?

只可以話公司文化,人工加得好少,1,2%,升職都係加5%
老細就用前途黎挷你留低
比晒成team 你睇,好自然,你會比呢個team head 感覺留住

珍珠宮

我曾經做過一份類你咁嘅工

人工職級高,權又大,學到好多嘢

學到咁上下,面對同樣決擇,我索性轉行
公司即刻狂加人工留人,我當然唔理佢,學夠嘢就走
越遲走越走唔到

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小mama 發表於 22-6-2 15:43
如果你依加做緊份工,低人工但高職,下面有幾位同事跟你,唔洗比人哦工作,你話事。但永遠冇升職,幾年唔加 ...

如果仲要照顧屋企多8000人工就緊係高薪低職, 低職即係做嘅嘢比較簡單難唔到有職場經驗嘅人, 最多係密啲手, 人工低職位高始終唔實際,除非係打風流工要個title見人囉

別墅

uhtcl2006 發表於 22-6-2 15:51
梗係高薪低職啦

其實都要睇下有無career path

珍珠宮

newcomer550 發表於 22-6-2 16:30
其實職級同人工偏離太遠, 轉工HR都會覺得有問題, 都唔會係好事.

呢個就係hr 比唔到高一級既原因

佢哋都有問,我只能講公司文化係咁

好記得我個日去元氣食晚飯,收agent 電話,佢話hr 講: 佢呢個title 收咁既人工唔係嘛!?

收線之後,我連飯都食唔落

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

博升博轉大公司就要title, 否則高薪低職
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

珍珠宮

alicemic 發表於 22-6-2 16:35
如果仲要照顧屋企多8000人工就緊係高薪低職, 低職即係做嘅嘢比較簡單難唔到有職場經驗嘅人, 最多係密啲 ...

我每個月都好手緊 好想要8000,但心裏感覺唔好,好爭扎

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小mama 發表於 22-6-2 16:40
我每個月都好手緊 好想要8000,但心裏感覺唔好,好爭扎

明白嘅, 一下仔由高位落過返去好難受, 人哋唔知原來低職比高職多8000人工, 但錢真係最實際, 比個VP 位你又點?原來對面公司個clerk人工仲高過你, 我覺得呢下仲難受!

首頁
12345...6

尾頁

跳至