自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2021勳章

小mama 發表於 22-6-2 16:40
我每個月都好手緊 好想要8000,但心裏感覺唔好,好爭扎

咁更加唔洗諗,做多$8000個份啦

男爵府

高薪低職啦!出嚟打工為乜?為地位為身份咩?
高職雖然可以點人做嘢,不過最終你都係要比你嘅老頂點!仲可能要孭飛。
再者多5日假,你高人工果份,放無薪假夠cover5日假啦。仲要個個月都多8千蚊喎!睇人面色?最緊要自己醒醒目目,做事妥當,就以睇少D面色啦!你有能力做到高職,無理由做唔點低位嘅嘢啫!

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

高薪低職,暫時返工為錢

珍珠宮

alicemic 發表於 22-6-2 16:44
明白嘅, 一下仔由高位落過返去好難受, 人哋唔知原來低職比高職多8000人工, 但錢真係最實際, 比個VP 位 ...

你講中晒我心入面諗既野

我覺得自己好戇居,做左cheap labour 成1x 年

人地揼石仔都高人工過我

伯爵府

2021勳章

for sure 做人工高8000個份
權高其實責任都大壓力大, 應該人工成正比先咁, 你太屈就喇, 離開試試吧

珍珠宮

虎到金來勳章 2022勳章 2021勳章 2018復活節勳章

小mama 發表於 22-6-2 16:37
呢個就係hr 比唔到高一級既原因

佢哋都有問,我只能講公司文化係咁

如果可以趁這機會修正呢個問題, 都係一件好事. 再者人工好咗, 都冇損失.

翡翠宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小mama 發表於 22-6-2 16:49
你講中晒我心入面諗既野

乖!唔好喊, 而家有第二條出路,你諗吓8000蚊係舊公司可能做10年都加唔到咁多,魚唔過塘唔大,而家正係好機會

珍珠宮

2021勳章

小mama 發表於 22-6-2 16:32
只可以話公司文化,人工加得好少,1,2%,升職都係加5%
老細就用前途黎挷你留低
比晒成team 你睇,好自然 ...

我覺得除非係想創業
否則呢類工真係無發展潛力
如果你做到咁高職級,份工又輕鬆
只需點下人做嘢,同大老闆開會
又想賺多啲錢
有冇機會跳出來搞副業之類?
唔一定要轉工,放棄權力

珍珠宮

虎到金來勳章 2022勳章 2021勳章 2018復活節勳章

小mama 發表於 22-6-2 16:49
你講中晒我心入面諗既野

可能你話辭職就可以原地收復呢$8000嘅失地.

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

先過高薪低職,拿返合理人工,做一兩年,有前頭高職經驗,再轉回高薪高職。

翡翠宮

減齡達人勳章 2021勳章

回覆樓主:

視乎年齡同有冇小朋友,有家庭要照顧嘅,我寧願高薪低職

翡翠宮

牛年勳章 2021勳章

有啲好奇依家個title係咩?比manager高好多?

男爵府

小mama 發表於 22-6-2 16:17
呢個係我最擔心既問題

我依加職級太高,但人工超低,我搵唔返同職級因為其他公司對呢個職級期望好高,自 ...

所以更加要揀高薪啦!高職你又怕做唔嚟(即係你將來都未必搞高級嘅工啦)而且又唔會加人工!約干年後又係低薪!又比人笑!幾無謂。

男爵府

2021勳章

小mama 發表於 22-6-2 16:40
我每個月都好手緊 好想要8000,但心裏感覺唔好,好爭扎

30以下,我揀高職级那份

40+ 我揀多$同少壓力的那一份,hea到退休为止!

珍珠宮

yurijm 發表於 22-6-2 16:54
我覺得除非係想創業
否則呢類工真係無發展潛力
如果你做到咁高職級,份工又輕鬆

公司唔比兼職,呢啲我以前都有諗
完全冇得增長收入

珍珠宮

alicemic 發表於 22-6-2 16:53
乖!唔好喊, 而家有第二條出路,你諗吓8000蚊係舊公司可能做10年都加唔到咁多,魚唔過塘唔大,而家正係好 ...

大家都講得好岩,我應該去攞返我應得既人工
title 低就低啦!做一兩年再睇環境

子爵府

2021勳章

睇你等唔等錢使
要我返轉頭做妹仔俾人點, 多8000都唔掂, 冇精力了
冇經濟壓力就hea做高職低薪啦
有經濟壓力就chur高少少個低職title, 睇吓對方肯唔肯

別墅

回覆樓主:

如果新公司係比現時公司更大規模,轉去新公司跌一、兩個grade係冇問題,始終大公司比人感覺要求更高,就算將來再搵新工都唔會有人challenge你點解跌grade,反而人工高咗對將來叫價更有利

子爵府

2021勳章

kalong 發表於 22-6-2 15:57
多8000蚊就唔難受

同意

侯爵府

2021勳章

小mama 發表於 22-6-2 15:43
如果你依加做緊份工,低人工但高職,下面有幾位同事跟你,唔洗比人哦工作,你話事。但永遠冇升職,幾年唔加 ...
得幾位同事跟,高職極有限. 我選高薪低職

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊