自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

細個住大窩口七層徙置區,雖然廁所同沖涼都喺出邊,但我當時細個又冇乜嘢,因為多數有家姐陪,最記得個廚房喺門口出邊,到差不多煮飯嘅時候,啲人經過有時都會比啲油彈到好搞笑,另外我哋細個會喺中間位置玩跑樓梯追逐,到中秋的時候又會喺冷行博上點蠟燭,層層都點好有氣氛,另外有啲單位係會造成小食部,我哋就會去買零食,仲有因我住7樓,樓下的飛機欖叔叔會好準的拋到去七層高。還有隔籬鄰舍都好親切,這些回憶真係好難忘。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

七層屋邨最難忘之天台小學

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

趙元嵩 發表於 22-6-3 19:40
七層屋邨最難忘之天台小學

我家姐阿哥讀過

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

qq媽媽咪 發表於 22-6-3 19:35
細個住大窩口七層徙置區,雖然廁所同沖涼都喺出邊,但我當時細個又冇乜嘢,因為多數有家姐陪,最記得個廚房 ...

係房署改裝成小食部?

放下自在

水晶宮

細個住大窩口七層徙置區,雖然廁所同沖涼都喺出邊,但我當時細個又冇乜嘢,因為多數有家姐陪,最記得個廚房 ...

你地冬天沖涼係咪拎埋盆熱水去沖?

珊瑚宮

cattz288 發表於 22-6-3 19:45
係房署改裝成小食部?

當然唔係,自己整個小賣部

珊瑚宮

love2talk 發表於 22-6-3 19:49

呢個真係唔記得

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

love2talk 發表於 22-6-3 19:49

只揪一桶熱水去沖涼

水晶宮

qq媽媽咪 發表於 22-6-3 19:51
呢個真係唔記得

你地d廚具放哂喺門口?

珊瑚宮

love2talk 發表於 22-6-3 19:52
你地d廚具放哂喺門口?

係,冇人會攞,同埋得個幾樣,唔多

水晶宮

qq媽媽咪 發表於 22-6-3 19:53
係,冇人會攞,同埋得個幾樣,唔多

一到煮三餐時間

都幾熱鬧

個個喺哂門口忙個不停

男爵府

小朋友你當然覺得好玩,但係如果你幾十歲人住喺呢啲屋,簡單嚟講就係折墮

珍珠宮

回覆樓主:

記得舊同學住係大窩口7層,去過佢屋企,屋企仲有鋼琴,當年唔多中學生學琴。

男爵府

唔睇尋人記真係唔會記起曾經有啲咁嘅野,未住過,以前新聞都好似唔多講,反而越南難民營就成日講,咁究竟邊度環境差啲呢?

珊瑚宮

baby1628 發表於 22-6-3 20:30
小朋友你當然覺得好玩,但係如果你幾十歲人住喺呢啲屋,簡單嚟講就係折墮
...

咁以前d人簡單啲,冇其他屋住都冇計,而家d人好似欠左佢地咁

侯爵府

baby1628 發表於 22-6-3 20:30
...

點會係折墮啊?我細個婆婆都係住七層,好多人之前係住石硤尾山上木屋,石硤尾大火一夜之間燒咗成個山嘅木屋,幾萬人冇屋住,家當都燒晒,政府興建七層安置佢哋,有間屋住好感恩

侯爵府

qq媽媽咪 發表於 22-6-3 21:01
咁以前d人簡單啲,冇其他屋住都冇計,而家d人好似欠左佢地咁

大把呢啲人

侯爵府

我記得一有飛機攬我地就好興奮,如果掟錯樓層叔叔就當豪出去,再掟,咁我地就去搶…

我細細個已經要炒菜,唔夠高要企凳, 個個隔離隣舍都會八下你今晚食乜餸,又緊係會評價下,呀妹返啦, 燶啦!絕對無私隱,。。。有次食飯時間隔離比較好環境,姐姐蒸好幫我地加餸。。。

公爵府

相對起以前,而家d納米樓環境好好多,就算係租唐樓劏房都好過以前徒置區,房間獨立廚厠,電線水管都入牆,好企理

以前米又係好多人買唔起樓

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我小學5年級前都係7層高渡過,真係開心好多朋友仔一齊玩,我住第5座

首頁
12345...9

尾頁

跳至