自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

qq媽媽咪 發表於 22-6-3 19:35
細個住大窩口七層徙置區,雖然廁所同沖涼都喺出邊,但我當時細個又冇乜嘢,因為多數有家姐陪,最記得個廚房 ...

所以嗰位女仕都話嗰種人情味喺第二度係搵唔到的。

見到佢見返以前個鄰居可以即刻咁close,都想像到當年鄰里關係唔錯

伯爵府

vespa 發表於 22-6-4 00:55
講說話咁難聴

我都想咁講。

有頭髮邊個想做瘌lei?點解要話人折墮呢?再講,有部份係大火後搬去的。有瓦遮頭點會係折墮。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

baby1628 發表於 22-6-3 20:30
小朋友你當然覺得好玩,但係如果你幾十歲人住喺呢啲屋,簡單嚟講就係折墮
...

唔同意用折墮呢二個字 , 有樓住已經比住山邊木屋好好多 , 嗰個年代 , 就算住山邊木屋嘅人都係靠自己雙手揾食 , 點解要睇唔起人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pooh仔 發表於 22-6-4 13:22
我都喺住16層廉租屋,何止小賣部,髮型屋都唔少
你講起房署上門收租,我回憶又番咗嚟
...

我果度 7 樓先開始有 lift 跟住 單數層 7, 9, 11, 13, 15
全棟樓得2架lift 1架 :7, 9, 11.. 另一架 9, 13, 15.... 可能記錯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

薯圈 發表於 22-6-4 12:21
咁而家都借到嘅,睇下你願唔願意開口。

陳c9 又黎借豉油

伯爵府

love2talk 發表於 22-6-4 09:57
咁你地點倒嗰盆水呀?

好易解決,抽出去倒,可能行遠小小,煮飯都要抽水,以前成日制水落街排水,只是聽印象不深,但制水應該先解決煮食未必諗沖涼,但記得住私樓不是咸水冲廁,反而會留冲涼水冲廁

伯爵府

alicewong18 發表於 22-6-4 11:08

以前啲細路唔係日日沖涼架!有啲一個月先沖一次!

以前成日聽人講頭髮生失,所以現在d人好幸福,經常只抹身,頭可能十日八日才洗一次,我是在私樓長大,但暑假偶然在7層過夜,未試過在7層煲水冲

男爵府

loveclementine 發表於 22-6-3 23:50
咁又唔好講得咁難聽當年香港未發達,房屋係簡陋,唔係好多有錢人,基層好多都係住山邊木屋、徙置 ...

絕對唔係講得難聽,點解以前啲人咁努力,就係因為環境惡劣,依家點解個個被標籤為廢青,就係大家都無需要努力

男爵府

fitceo 發表於 22-6-3 23:51
我地4兄弟姊妹都係徒置區出身 ,而家都各有自住樓,而老公 6兄弟姊妹也是。確係一個動力改變將來。
...

所以70後,60後嘅人都會好努力掙扎求存

男爵府

alicewong18 發表於 22-6-4 11:08

以前啲細路唔係日日沖涼架!有啲一個月先沖一次!

冇你講得咁誇張,係太凍嗰一兩日先唔冲啫

男爵府

fayefa 發表於 22-6-4 00:47
都係,我同老公都係公屋大,老公家仲誇張,一家九口住二百幾尺,所以細細個已經希望住好啲,住私樓,好努 ...

我一家六口住喺兩房上下格床,每朝都要爭廁所,所以會有好大動力搬出去

男爵府

LedTV 發表於 22-6-4 00:49
你係咪想講折磨?

呢個係我自己嘅諗法

伯爵府

love2talk 發表於 22-6-3 19:49
你地冬天沖涼係咪拎埋盆熱水去沖?

多數攞個水桶去沖,裝定啲熱水去沖涼房,入面有一個水龍頭自己浸啲凍水溝暖佢

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

selinako^^ 發表於 22-6-4 14:06
我果度 7 樓先開始有 lift 跟住 單數層 7, 9, 11, 13, 15
全棟樓得2架lift 1架 :7, 9, 11.. 另一架 9, 13, ...

我住低層,不用搭(emoji),印象都喺6、7樓開始先有(emoji),但不是隔層,都兩三層先到,要落番樓梯,其實都好驚㗎.

男爵府

vespa 發表於 22-6-4 00:55
講說話咁難聴

社會係殘酷,做得唔好唔通仲要讚??

所以我唔係好明呢家啲兒童專家,小朋友做錯都仲話要讚賞,究竟係咩道理??

伯爵府

owen2012 發表於 22-6-3 20:44
唔睇尋人記真係唔會記起曾經有啲咁嘅野,未住過,以前新聞都好似唔多講,反而越南難民營就成日講,咁究竟邊 ...

咁緊係難民營差,真係無私隱的

男爵府

jollyma 發表於 22-6-4 06:06
折墮得過你把口?

因為住過曬置區,先至會更懂珍惜,今日我已經手揸住兩層樓,絕對唔係曬命,但就係因為出身低微,所以比別人努力十倍

珍珠宮

alicewong18 發表於 22-6-4 12:41
以前唔難見啲細路周身老泥!堅恐怖!

生頭蝨嘅都好多。

男爵府

canies 發表於 22-6-4 09:23
舊時啲廉租屋環境咁差,嗰陣時我細個住八層嘅冇電梯㗎陰公,個個都想搵到錢搬走,但而家啲新公屋鬼咁靚, ...

所以睇過一個報道,長沙灣地鐵站上蓋公屋,有個傻仔仲要笑人哋,用幾百萬買綠置居,我交兩三千蚊已經享受同你一樣

窮人思維淨係識睇眼前嗰點,富人思維才會知道資產嘅保值非常重要,住公屋只會一世窮

男爵府

bik1229 發表於 22-6-4 10:12
照你咁講,上一兩代嘅人,都好折?

所以有冇發覺60後70後特別成功

首頁
34567...9

尾頁

跳至