自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

lamlam0710 發表於 22-6-5 14:45
聽同事講佢家庭醫生喺St. Teresa 醫院掛單,就入左院放便同埋照腸。現在醫生俾通便藥佢排,但始終食得多, ...

請問點樣可以去法國醫院放便,walkin門診還是要醫生安排?謝謝

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

要從習慣開始,改善飲食,加高纖食物,多飲水,仲有要郁(之前照腸入院等便便,姑娘話要走動,唔好成日瞓喺度)

公爵府

老人家好煩㗎,食呢樣又話胃痛唔食得,食嗰樣又話太寒唔得,樣樣都話唔得,想盡晒辦法無一樣適合佢,最終叫佢睇中醫算數。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

ricecooking 發表於 22-6-5 15:46
請問點樣可以去法國醫院放便,walkin門診還是要醫生安排?謝謝

抱歉詳細情況唔太清楚,我只知佢係由家庭醫生寫紙轉介。

象牙宮

ricecooking 發表於 22-6-5 11:55
因為長者長期食精神科藥物,便秘好多年,又有嚴重痔瘡,所有天然方法都話無效或者食完胃唔舒服,要靠日日食 ...

長者,9成半都有便秘問題。 * 我家中多長者。
長者腸臟蠕動較慢,因此較易有便秘。
飲水不足或食物中缺乏纖維質,令糞便變得硬,較難排出。

中醫認為,老年人便秘多因體質虛弱、血虛腸燥、氣虛、陽虛引起腸道蠕動

1. 自己改善下。
飲水多多 2L
纖維多, 連皮的青瓜, 未去皮的布冧、 蘋果、 提子// 一天最少要吃4個拳頭大的蔬菜量。
五穀類:包含米、大麥、玉米、燕麥、小麥、蕎麥、裸麥、薏仁等 ·
豆類:包含黃豆、黑豆、紅豆、綠豆等及其製品 ·
根莖類:蕃薯、馬鈴薯、芋頭. 薯仔、番薯最好清潔後連皮吃
芹菜西蘭花、蓮藕
苦瓜、南瓜、地瓜,高纖

2. 看中醫。
其实養生:也是要多纤。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

小華子 發表於 22-6-5 15:48
老人家好煩㗎,食呢樣又話胃痛唔食得,食嗰樣又話太寒唔得,樣樣都話唔得,想盡晒辦法無一樣適合佢,最終叫 ...

老人家好煩㗎。是呀。老小孩。
喝水好少。 要叫。 
吃菜不多。 要迫。
愛訓。。。在床上又不是睡。  

看中醫,飲食也要改變。

吓一下,你不大便。會中毒。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

回覆樓主:

揾中醫。
如果佢情況適合瀉下,用承氣湯個類方可以應急。

長期便秘會累積好多毒素係身體,有毒的沼氣會彌漫下焦,其中一種比較常見後果就係大腸癌。保持腸道通暢好重要,尤其是過了更年期之後,少了月經這個排毒通道。

伯爵府

ricecooking 發表於 22-6-5 11:55
因為長者長期食精神科藥物,便秘好多年,又有嚴重痔瘡,所有天然方法都話無效或者食完胃唔舒服,要靠日日食 ...

睇醫生

大宅

回覆樓主:

飲多d水都緊要, 好多老人家驚出街要搵廁所所以飲少水

水晶宮

小華子 發表於 22-6-5 15:48
老人家好煩㗎,食呢樣又話胃痛唔食得,食嗰樣又話太寒唔得,樣樣都話唔得,想盡晒辦法無一樣適合佢,最終叫 ...

飲中藥都話唔得,謝謝

水晶宮

333s 發表於 22-6-5 16:42
老人家好煩㗎。是呀。老小孩。
喝水好少。 要叫。 
吃菜不多。 要迫。

佢係好驚無大便,所以每日食瀉藥迫自己痾,但有時2,3日食完都無就好驚,不停話會死,但又唔想睇醫生怕檢查,謝謝

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

媽媽前排做手術住醫院便秘,醫生開呢隻通便。你可以問下醫生啱唔唔飲。

水晶宮

bibi2013 發表於 22-6-5 18:15
媽媽前排做手術住醫院便秘,醫生開呢隻通便。你可以問下醫生啱唔唔飲。

...

佢前幾日就係飲呢隻,飲完話好肚痛,第一日食埋瀉藥痾左好多次水,呢2日急急地但又去唔到個肚好漲好辛苦喎,所以佢唔會再飲,謝謝

水晶宮

lamlam0710 發表於 22-6-5 16:19
抱歉詳細情況唔太清楚,我只知佢係由家庭醫生寫紙轉介。

明白,謝謝

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 22-6-5 15:47
要從習慣開始,改善飲食,加高纖食物,多飲水,仲有要郁(之前照腸入院等便便,姑娘話要走動,唔好成日瞓喺 ...

謝謝,可能佢食精神科藥物,食到無晒便意,所以除咗日日食瀉藥咩都話無效,但瀉完一排又話去唔到,隔幾日先有,加上但佢痔瘡又好嚴重,唔知點算

水晶宮

水草 發表於 22-6-5 12:19
你試下買呢隻輝力, 用時要用床墊

甘油條佢間中都會用,呢支我叫佢試下,謝謝

子爵府

ricecooking 發表於 22-6-5 15:43
謝謝大家,不過幾乎所有自然的方法都試過,一係就話食完唔舒服一係就無耐心做
...

屈臣氏也有這個賣,容易食,味道唔錯,口感很天然。 對我自己有效。 老人家一試無妨。

https://www.unispeed.hk/products/zirkulin-fruit-cubes-1month-set

侯爵府

ricecooking 發表於 22-6-5 18:22
甘油條佢間中都會用,呢支我叫佢試下,謝謝

呢隻不是普通甘油條, 係去到醫院級數才有,普通政府門診是沒有的,希望幫到你

男爵府

食麒麟果, 有用

水晶宮

水草 發表於 22-6-6 06:53
呢隻不是普通甘油條, 係去到醫院級數才有,普通政府門診是沒有的,希望幫到你
...

請問可以佢自己在馬桶上用嗎?一定要用晒成支?謝謝

首頁

尾頁

跳至