1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

囡囡下年就讀K1,而家都要開始準備幫佢報幼稚園,你地覺得全日定半日好呢?我地兩公婆都要返工,平日系嫲嫲或者公公湊,我搵既學校主要都系近自己屋企或者娘家,方便如果真系要長老湊放學都方便d。上網睇過半日就會多d親子時間同埋學下其他野(但要返工基本上親子時間都系少),全日制就會自理能力同溝通方便都好d,加上如果囡囡返全日,我可以同公司申請4點收工接佢放學,咁就吾洗成日麻煩老長湊小朋友,可以當系有個地方有老師幫我照顧佢到我收工。不過老公覺得幼稚園就要返咁多個鐘會好辛苦..... 真系吾知點揀好

水晶宮

全日班只係多左訓覺時間, 同埋你睇返全日班多數有托管成份, 學術好淺..
如果你父母肯幫你. 就半日, 係屋K 訓.
因為學校訓, 你預左佢地多接觸,會易病D 架.
不過全日都幾好玩, 佢地一齊LUNCH, 自己拎盤, 自己食, 自己收拾.
校工開床, 自己摺被, 自己著鞋, 一齊訓覺( 我女大部份日子都無訓, 中意唱歌.. 所以訓到最後, 驚嘈到同學)我女讀個間有廚房, 有請EE 煮飯, 所以伙食好好, 每日唔同, 無味精, 有湯飲.
如果你父母一把年紀,咁你全日, 不過而家疫情, 我個人覺得半日會好D.

我女已3年級, 以前係全日班,
學術好淺, 無功課咁制.
你預要自己教多D..
升小一唔想文盲, K 2,3要多伴讀, 睇字

別墅

李露眉 發表於 22-6-6 11:18
全日班只係多左訓覺時間, 同埋你睇返全日班多數有托管成份, 學術好淺..
如果你父母肯幫你. 就半日, 係屋K ...

謝謝你 咁想請問其實系咪即系返全日正式學既野反而會少d?其實我都有諗過半日好似會可以多d時間學其他野,但系我要返工,即使下半日返屋企,公公或者嫲嫲都未必會教佢野,可能都只系俾佢hea下睇電視,玩玩具,同訓教,感覺上好似喺學校會學既野更多

別墅

如果兩公婆都要返工,梗係讀全日比較好

水晶宮

小天使寶寶 發表於 22-6-6 12:11
謝謝你 咁想請問其實系咪即系返全日正式學既野反而會少d?其實我都有諗過半日好似會可以多d時間學其他野, ...

全日班無興趣班,放4點半
全日班應該日程,12點係午餐,1點睡覺,3點左右茶點,講下故事就放學

你情況全日班,當年我父母湊,佢地有心無力,係學校充實
午餐又唔洗諗食乜
放學翻黎沖完涼玩一陣就晚飯,老人家輕鬆好多

我唔知你個間邊間
我女個間,暑假得兩星期,七月中放,8月1開課

你自己取捨,興趣班就星期六先學到

大宅

如果兩夫婦都要做野,一定揀全日
長老照顧通常都係食, 玩, 睇電視,就算讀全日係托管感覺多啲,都可以俾佢多啲接觸其他小朋友,學習相處,係好開心既事,始終小朋友同小朋友玩係最開心架。
我自己都係雙職父母,我湊返學,老爺接放學,有時停課,62都係帶佢去食飯落公園玩,你想唔想佢放學返屋企啲時間係咁過?
其實學好社交都重要架,人際關係係人生入面都係好重要既學習,所以讀全日好過半日,除非你自己湊自己教。

大宅

現時全日托管要小朋友打左針,如果全日要準備下時間打

大宅

fafaryry 發表於 22-6-6 14:43
長老照顧通常都係食, 玩, 睇電視,就算讀全日係托管感覺多啲,都可以俾佢 ...

贊同 其實你哋都要返工 全日好d 老人家真係無限縱容小朋友 除非你家長老教得比你哋好 唔係真係俾佢係學校好

別墅

wonglouise 發表於 22-6-6 16:11

但如果小朋友返N班返全日未夠3歲呢?都要打針?

水晶宮

返半日的話,老人家會帶到佢去興趣班嗎?

大宅

回覆樓主:

如果係以前,雙職父母當然返全日比較好,但而家疫情我覺得返半日好過全日, 你睇下最近咁多學校爆發,其中有幼稚園都係因為午睡除口罩而出事
或者可唔可以自己安排下午興趣班,叫長老帶佢去上堂,咁唔駛成日長老湊哂

男爵府

小天使寶寶 發表於 22-6-6 10:51
囡囡下年就讀K1,而家都要開始準備幫佢報幼稚園,你地覺得全日定半日好呢?我地兩公婆都要返工,平日系嫲嫲 ...

如果冇疫情,
長老湊既當然全日好,係學校又可以學到野
又有同學仔陪玩

大宅

回覆 Cakelee 的帖子

N班受社署規管,不用打針都可以返全日。

大宅

其實疫情關係,返半日同全日都係有機會爆發
返半日既話又帶佢去興趣班,接觸既人同環境比返全日更加多,因為興趣班啲人流都係好多轉下,一日成幾班。雖然返全日要食飯同埋午睡,但返學校接觸既人都係相對較固定,所以疫唔疫情未必係考慮返半日定全日既因素。

男爵府

回覆樓主:

返學好似冇強制要求打針(even 中學都係)

別墅

BB123 發表於 22-6-6 12:19
如果兩公婆都要返工,梗係讀全日比較好

謝謝你回覆

別墅

李露眉 發表於 22-6-6 13:31

全日班無興趣班,放4點半

明白 thank you (emoji)

別墅

fafaryry 發表於 22-6-6 14:43
長老照顧通常都係食, 玩, 睇電視,就算讀全日係托管感覺多啲,都可以俾佢 ...

好認同你講咁呀 我都知道始終吾系自己湊,好多野可能學校教會更好,謝謝你

別墅

wonglouise 發表於 22-6-6 16:11

但系小朋友岩岩先2歲 好似3歲先打得

別墅

Nagomi 發表於 22-6-8 09:25
如果係以前,雙職父母當然返全日比較好,但而家疫情我覺得返半日好過全日, 你睇下最近咁多學校爆發,其中 ...

始終吾太放心,加上都吾想長老日日咁辛苦湊出去,屋企附近無興趣班學

首頁

尾頁

跳至