1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

cpycpyhelen 發表於 22-6-8 10:04
如果冇疫情,
長老湊既當然全日好,係學校又可以學到野
又有同學仔陪玩

所以疫情問題都系因素之一 又未知下年咩情況

別墅

fafaryry 發表於 22-6-8 11:55
其實疫情關係,返半日同全日都係有機會爆發
返半日既話又帶佢去興趣班,接觸既人同環境比返全日更加多,因 ...

咁又系 其實主要系46覺得返全日小朋友會好辛苦 因為時間長

水晶宮

其實如果你唔係"超有要求"的話, 2歲學興趣班係晒錢, 晒時間.
當你小朋友上到小學, 你回望幼稚園, 真係浪費好多,
除非你目標係私小

基本上好多興趣, 都要6歲up, 係而家d 人愈黎愈早,
但有d 可以幼稚園階段學, 例如畫畫.鋼琴,拼音

其他跳舞, 樂器. 運動,游水都prefer 6歲up先掌握到
.

fafaryry    發表於 22-6-9 11:37

男爵府

小天使寶寶 發表於 22-6-8 23:33
所以疫情問題都系因素之一 又未知下年咩情況

我諗今年內既情況都係差唔多,起碼睇埋下年年頭係點先再算

大宅

小天使寶寶 發表於 22-6-8 23:34
咁又系 其實主要系46覺得返全日小朋友會好辛苦 因為時間長

點會辛苦呀,佢返全日下午時間都係喺學校瞓同玩咋

大宅

回覆 小天使寶寶 的帖子

我本身都好似你先生覺得小朋友返全日好似好慘咁,但唔會呀,因為學校有老師,有小朋友同佢一齊玩,由12點開始食飯,食到1點,準備午睡,兩點半起身,三點又聽下故事,跳下舞,玩下,三點幾四點又食茶點,下晝基本係食同玩多。其實睇你地兩夫妻係鍾意HAPPY SCHOOL定學術啲既,學術啲就通常半日架喇,因為全日多數都係HAPPY SCHOOL,所以唔會好辛苦。
利申,自己個仔都係返全日,佢好鍾意返學,成日返黎都同我講同邊個玩呢樣,又同邊個玩果樣。

水晶宮

返全日不知幾開心,
D 同學一齊食飯, 一齊訓覺.

男爵府

小天使寶寶 發表於 22-6-6 10:51
囡囡下年就讀K1,而家都要開始準備幫佢報幼稚園,你地覺得全日定半日好呢?我地兩公婆都要返工,平日系嫲嫲 ...

別墅

回覆樓主:

好多謝大家既回覆呀 我同先生商量完,一致決定以全日班為首選 希望到時囡囡會返得開心啦

伯爵府

小天使寶寶 發表於 22-6-6 10:51
囡囡下年就讀K1,而家都要開始準備幫佢報幼稚園,你地覺得全日定半日好呢?我地兩公婆都要返工,平日系嫲嫲 ...

全日應該唔辛苦,你問下間幼稚園,通常有食飯有午睡,下午主要係玩(不同返兩間)如果屋企冇大人同佢玩/學野,梗係返全日好啲,小朋友自理社交講野都好D。
但疫情還返到全日幼稚園嗎?

首頁

尾頁

跳至