自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

對住佢其實有點忟。可能我自己係性急。你地老公有冇都係咁既情況?

例子:
一家人等地鐵(頭站),一人拖一個小朋友,明明我地係排第一,車到,我同一個小朋友上車坐下,眼見其他位比後面既人坐晒,佢先慢慢拖另一小朋友入來。我問你企第一都咁慢,佢答後面d人係咁迫,比佢地入先。

去小食店買嘢食,人地唔排隊,一行過來就叫嘢食,明明佢一直排緊隊,但人地一行來就比人叫先,過晒班人佢先出聲叫嘢食。

公爵府

zitamamama 發表於 22-6-6 11:12
對住佢其實有點忟。可能我自己係性急。你地老公有冇都係咁既情況?

例子:

叫野食哩類,除非排曬隊,如果唔係,真係好難講,有人等緊,有人考濾緊,我一般都照叫,等店員自己分

象牙宮

老公搭車都係咁,
除非真係太遠車程或無人坐才坐,
排隊買野食,超市佢睇人一時時會讓。

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

禮讓係好事。
唔洗樣樣急。
買野食如果冇一條隊又好難怪佢。

珊瑚宮

回覆樓主:

坐mtr人多迫住入,我都叫小朋友讓佢哋先,唔想比佢推親!反正都入到!

stagea    發表於 22-6-6 12:31

珍珠宮

回覆樓主:

我老公係

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

會呀

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

人急, 我唔急
只要自己OK就得, 無問題

禮讓係美德嚟

珊瑚宮

stagea 發表於 22-6-6 12:31
人急, 我唔急
只要自己OK就得, 無問題

珍珠宮

zitamamama 發表於 22-6-6 11:12

例子:

雖然我都係心急人,但唔會要求老公同我一樣,况且呢d係小事,只能夠說你老公係一個斯文人。

咁咪好囉,我成日比我老公話我太心急,其實都係嘅,慢左咪慢左囉,安全第一嘛,真係比人爬左頭咪當禮讓囉。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果我地排第一既話會大家一齊入.....4個都有位

至於排隊買野食....自己明明排緊但後面有把聲話要乜要乜,我都會出聲話我排緊隊架喎...正常人都唔會繼續叫野食。

有時排隊等巴士都係,個日頭咁曬曬落黎咁辛苦排隊.....你打我尖,佢真係想死

珊瑚宮

回覆樓主:

一個禮讓的老公,一定好過一個同人爭入車箱爭位坐的老公!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢真好人,但咁就蝕底。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

薯圈 發表於 22-6-6 12:36
雖然我都係心急人,但唔會要求老公同我一樣,况且呢d係小事,只能夠說你老公係一個斯文人。

咁 ...

認同...
我都唔係心急既人

子爵府

坐地鐵,我都會俾人出左先入,所以有機會無位,但無位坐可以企下,唔緊要,買野食,有時條隊唔清晰,人地以為你仲諗緊,咪叫囉,我地多數係我叫野食,所以無呢個問題

珊瑚宮

回覆樓主:

至怕冇禮貌嘅人

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

會呀

珍珠宮

你先生好有男士風度

男爵府

cecelc 發表於 22-6-6 12:40
佢真好人,但咁就蝕底。

係,好多時就係咁。
明明自己跟規矩,唔係打尖,點解最後自己做蝕底個個。

首頁
12345...7

尾頁

跳至