自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

牛年勳章

lina9316 發表於 22-6-8 06:58
僱主移咗民,身有x

如果係因為呢單嘢移民,應該一早走咗啦!
應該係因為其他原因移民,好大可能係BNOer!

男爵府

20462046 發表於 22-6-8 04:34
咪就係,有冇咁刻薄呀
人離鄉賤,有d人心腸真係超惡毒

侯爵府

2024年龍年勳章

熊熊老婆 發表於 22-6-8 07:35
如果係因為呢單嘢移民,應該一早走咗啦!
應該係因為其他原因移民,好大可能係BNOer!
...

原來 BNOer移民就是這樣質素的中產,值得支持

珍珠宮

回覆樓主:

又唔好跟車太貼,呢啲只係工人方面嘅單方面言論。個工人本身都大病過,又腦膜炎又囊腫,其實要驗屍先知佢潛藏死因。

BBG1    發表於 22-6-8 08:45

男爵府

macdullbaby 發表於 22-6-8 06:03
唔明點解唔辭職。中介唔幫都應該識得同領事館求助…..通常見親既菲傭都係精甩尾、串過鬼、郁啲就玩辭職,好 ...

我反而覺得係個姊妹想搵錢

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

如果姐妹所講係事實,咁個僱主太冇人性了

公爵府

redhot 發表於 22-6-8 08:23
又唔好跟車太貼,呢啲只係工人方面嘅單方面言論。個工人本身都大病過,又腦膜炎又囊腫,其實要驗屍先知佢潛 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實用過工人都知道工人難求,基本上系雇主買姐姐怕就真,請個工人返黎成本好高,起碼確保佢2年唔走至無甘傷(坊間大把人等住請),個個工人都話雇主唔比飯佢食,朝5晚12,其實香港一間屋有幾大?有甘多野做?去公廁換巾出出入入唔系更浪費時間?全部野都系工人個妹講,大家信十足?雖然我討厭YC,但因為佢離開左香港港就話佢身有C,對佢唔公平。反而我覺得工人本身好多病,有無隱瞞病歷?再加上年紀唔細,我成日講我唔會請40以上既姐姐,東南亞人身體無香港人甘好,就算自己40打後身體明顯都差左啦。

珍珠宮

yuyueng 發表於 22-6-8 08:39
其實用過工人都知道工人難求,基本上系雇主買姐姐怕就真,請個工人返黎成本好高,起碼確保佢2年唔走至無甘 ...

同意,報導仲話個工人半夜三點起身,間屋有幾大呀?佢做嘢冇聲嘅咩?唔會嘈住成屋人瞓咩?我先唔比個工人半夜三更起身搞lee搞路!

珍珠宮

回覆樓主:

我懷疑根本個工人本身有大病,想嚟香港免費醫病先唸唸嚟做工人,點知捱唔到……

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

redhot 發表於 22-6-8 08:23
又唔好跟車太貼,呢啲只係工人方面嘅單方面言論。個工人本身都大病過,又腦膜炎又囊腫,其實要驗屍先知佢潛 ...

大宅

2024年龍年勳章

redhot 發表於 22-6-8 09:00
我懷疑根本個工人本身有大病,想嚟香港免費醫病先唸唸嚟做工人,點知捱唔到……
...

我以前個工人,佢家姐有婦科病,當地醫藥費貴+需要做手術,30幾歲黎香港工作,落地無耐排政府睇醫生,工作期間做埋手術,休養好然後返老家,佢另外屋企人20幾歲已經有糖尿高血壓,又係要長期食藥,工人叫佢快快手去讀課程黎香港睇醫生

公爵府

2024勳章

macdullbaby 發表於 22-6-8 06:03
唔明點解唔辭職。中介唔幫都應該識得同領事館求助…..通常見親既菲傭都係精甩尾、串過鬼、郁啲就玩辭職,好 ...

係, 呢啲真係極之少
博炒, 黑面,乜都有

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我有朋友出8000蚊糧, 但佢工人真係由朝做到晚
我工人出正常糧, 但每天hae遊人生
真係咁易袋落袋咩

子爵府

redhot 發表於 22-6-8 09:00
...

似係 .

公爵府

2024勳章

yuyueng 發表於 22-6-8 08:39
其實用過工人都知道工人難求,基本上系雇主買姐姐怕就真,請個工人返黎成本好高,起碼確保佢2年唔走至無甘 ...

係, 工人已死, 僱主走埋, 而單靠工人個妹就當係事實之全部?
未必太武斷了

侯爵府

redhot 發表於 22-6-8 08:58
同意,報導仲話個工人半夜三點起身,間屋有幾大呀?佢做嘢冇聲嘅咩?唔會嘈住成屋人瞓咩?我先唔比個工人 ...
同感,半夜三點起身做野已不可信!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

17年案件,到而家先排到期?希望能夠查出真相,對僱傭及僱主都作出公平結論

伯爵府

「古法治療後康服」 真係有康服?⋯⋯
唔跟車太貼了

侯爵府

2024年龍年勳章

正衰人

首頁
12345...6

尾頁

跳至