懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

小產後再備孕咗九個月都未成功
於是去仁安醫生睇生殖科想搵出原因
醫生話月經第21日抽血驗progesterone(黃體酮),個數值要過30先後,於是我就抽咗血驗。

因為我所識嘅嘢有限,當時無問到醫生,30係以咩單位計?請問有無人知道?

然後收到姑娘電話出咗抽血結果,黃體酮正常,按原定計劃月經嚟咗之後第10日去check下輸卵管係咪無塞。

當時我再問埋姑娘嗰個黃體酮數值係幾多,姑娘答我80。
想請問80會唔會過高?
因為當時個腦一片空白,冇問到姑娘。
自己上網爬咗好多文,都搵唔到相關資料,係咪黃體酮數值嘅兌換單位唔同?

謝謝解答,感激萬分

複式洋房

呢個真係要睇返個 lab 先知喎
你果度可能係用 nmol/L
高係冇問題, 唔會有太高呢個情況
低你先驚

大宅

forzaazzurri 發表於 22-6-8 13:42
呢個真係要睇返個 lab 先知喎
你果度可能係用 nmol/L
高係冇問題, 唔會有太高呢個情況

多謝解答

因為未抽血嗰陣醫生同我講要多過30,
然後姑娘喺電話話我個數值係80,
我再上網睇又見到話要多過12,又同醫生講法唔同,再然後又好似睇到話太高唔好,
跟住就越睇越驚,但係距離下次見醫生仲有成半個月,冇得問住

複式洋房

wcbbbbbb 發表於 22-6-8 16:48
多謝解答

因為未抽血嗰陣醫生同我講要多過30,

唔使客氣
你睇下呢一版, 英國啲醫院 reference range

https://www.gloshospitals.nhs.uk/our-services/services-we-offer/pathology/tests-and-investigations/progesterone/

如果話大過 30 先有排卵, 咁應該係 nmol/L
如果用 ng/mL 就大過 10 有排卵

別墅

wcbbbbbb 發表於 22-6-8 09:35
小產後再備孕咗九個月都未成功
於是去仁安醫生睇生殖科想搵出原因
醫生話月經第21日抽血驗progesterone(黃 ...

你如果真係心急,可以打返去請護士影低抽血報告張相WhatsApp俾你,上面有正常數值嘅Reference,你下次返去佢都會俾返份報告嘅copy你。

不過呢啲數字長遠其實唔太具代表性,因為每一個cycle都可以唔同,月經周期如果唔穩定, 28日、38日、48日周期嘅第21日驗血數值都可以好唔同,只能當係呢一次cycle嘅參考,唔使太擔心。

大宅

forzaazzurri 發表於 22-6-8 19:49
唔使客氣
你睇下呢一版, 英國啲醫院 reference range

Thanks (emoji)(emoji)

佢呢度話Take samples 7 days before the next predicted menstruation (e.g. day 21 of a 28 days cycle).

28日就第21日抽血

但其實我period 係33-34 一個cycle,
抽血嗰日係第22日,其實會唔會唔準?

大宅

441975 發表於 22-6-8 20:54
你如果真係心急,可以打返去請護士影低抽血報告張相WhatsApp俾你,上面有正常數值嘅Reference,你下次返去 ...

Thanks
我period 周期係33-34日,但抽血係第22日
咁我唯有放鬆啲,等覆診先睇下醫生點講

複式洋房

wcbbbbbb 發表於 22-6-8 20:56 Thanks (emoji)(emoji)

佢呢度話Take samples 7 days before the next predicted menstruation (e.g. d ...

應該咁諗
你抽血果日未必最ideal時間
但都已經驗到有排卵
咁就唔需要擔心

調返轉頭
如果抽血時間唔係 ideal
又冇排卵
咁先考慮再抽過

首頁

尾頁

跳至