自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hfl2000 發表於 22-6-11 19:44
2.8厘我淨係見過人民幣有咋,港元真係無見過咁高⋯ (我&唔同屋企人咁啱有齊哂佢啲唔同理財戶口⋯)
...

人民幣有上過3%,2.8%……跟住一直向下
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

FongWoo 發表於 22-6-11 19:20
唔該,即係要去銀行。

是。我今早陪媽媽去開綜合戶口,提大家要事先預約,沒得walk in 開呢個戶口。恒生開呢個戶口好耐,我哋約左十點,最後差唔多十一點見,搞完手續,差唔多12:45才做完。(恒生星期六暫時12:00關門,我哋係閉門繼續做的。)

珍珠宮

2018復活節勳章

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

crystal媽咪 發表於 22-6-11 19:46
人民幣有上過3%,2.8%……跟住一直向下

可能又係啲「快閃」優惠利率?jm如果你下次(港元)見到咁高,可唔可以報料俾我知?Thank you

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hfl2000 發表於 22-6-11 19:51

可能又係啲「快閃」優惠利率?jm如果你下次(港元 ...

平時見到多數在理財版post,但一般在其他人post內留言多
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

FongWoo 發表於 22-6-11 19:20
唔該,即係要去銀行。

你要預約到個時段才可開到呢個戶口。可即開戶口即做呢種定期,也可要求定期完結後,本息存入你傳統簿仔儲蓄戶口。你櫃台開立定期,有張證明紙比你留底,寫明幾時到期,本息多少。

侯爵府

crystal媽咪 發表於 22-6-11 19:52
平時見到多數在理財版post,但一般在其他人post內留言多

理財版我都有留意吓㗎,但中銀港元好似真係無見過有人報料話2.8咁高呢

水晶宮

hfl2000 發表於 22-6-11 19:51

可能又係啲「快閃」優惠利率?jm如果你下次(港元 ...

我就是費事理財版貼出來,因人流少,我想多啲人知,比多啲人有著數。

侯爵府

Astra00 發表於 22-6-11 19:49

是。我今早陪媽媽去開綜合戶口,提大家要事先預約,沒得wal ...

https://www.hangseng.com/zh-hk/personal/banking/account-opening/mobile/
唔知依家係咪可以網上手機開戶呢?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

上月尾渣打2.1 (1年)

痕生要有綜合戶口先做得定期, 見佢都2.3 (1年), 所以上星期做去開戶口, 咁你做幾多錢都當新資金, 問過職員網上自己整就係計你戶口同1個月前多出既先係新資金

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hfl2000 發表於 22-6-11 19:57
https://www.hangseng.com/zh-hk/personal/banking/account-opening/mobile/
唔知依家係咪可以網上手機開 ...

你有冇試? 我同我妹都唔得, 要親身去

水晶宮

你試下,我不知。

侯爵府

TMC3012 發表於 22-6-11 20:26
你有冇試? 我同我妹都唔得, 要親身去

無呀,我本身已有佢戶口啦

大宅

今日恆生門市想開戶口做定期 , 職員話 要預約下星期開户,如果手機開戶,要再到門市補交文件及對簽名,需要多一星期才正式開到户口。

水晶宮

Ivy18018 發表於 22-6-11 21:24
今日恆生門市想開戶口做定期 , 職員話 要預約下星期開户,如果手機開戶,要再到門市補交文件及對簽名,需 ...

我今日先問完個銀行職員,做乜開一個戶口要咁耐時間,佢話而家大部份銀行對開戶口係小心咗好多,尤其是又要申報埋國籍嗰啲,佢哋都好怕會有洗黑錢嗰啲情況。

大宅

Astra00 發表於 22-6-11 21:28
我今日先問完個銀行職員,做乜開一個戶口要咁耐時間,佢話而家大部份銀行對開戶口係小心咗好多,尤其是又 ...

開個户口要約到下星期五,打算去中信問吓。

水晶宮

Ivy18018 發表於 22-6-11 21:48
開個户口要約到下星期五,打算去中信問吓。

係,約好耐。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Astra00 發表於 22-6-11 19:49

是。我今早陪媽媽去開綜合戶口,提大家要事先預約,沒得wal ...

咁我上次咪錯怪cs,我以為約好幾點就幾駛,等半個鐘已好不耐煩,因為果時銀行內限人數,見有婆婆企又會讓坐比佢,見完又要等佢話45mins+,結果我出銀行買餸,返黎又等左半個鐘,誰知佢一早已整好
放下自在

伯爵府

回覆樓主:

嘩!原來港元定期變左咁高息,高過按揭戶口,多謝報料

水晶宮

cattz288 發表於 22-6-11 21:58
咁我上次咪錯怪cs,我以為約好幾點就幾駛,等半個鐘已好不耐煩,因為果時銀行內限人數,見有婆婆企又會讓坐 ...

佢而家喺銀行開戶口冇以前咁簡單㗎啦,因為要好多時間,要審批一啲資料,經過幾個人去忙。我都話以前好簡單咋喎,身份證地址證明,一陣間就簽得名就有本簿喎,職員話係呀,而家嚴格咗好多㗎啦,所以如果你屋企人仲係有啲簿仔戶口嗰啲,唔好立亂取消啊,要開一個戶口只有越嚟越難㗎啦。

首頁
23456...7

尾頁

跳至