夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

[代朋友問]有三Part,先Post第一Part:

事源成班5歲同學仔(不同幼稚園系遊樂場認識)呢班細路既媽媽當中有一位生日,就請曬成班媽媽大約十人左右夜晚去Party Room玩,所有細路留系屋企比四大長老或老公或工人湊。

我朋友(A君)從來唔煙唔酒。
覺得成班媽媽去玩無問題,到半夜開車去接太太(B君)既時候,發現原來現場唔系得女性,重有一班唔認識男性(系度又食煙又飲酒無唱K),話系生日媽媽好多年既朋友,話黎捧場慶祝。

別墅

回覆樓主:

我朋友太太最friend既一個媽媽(C君,不是壽星女)本來無打算一齊走,但飲醉左,一見到我朋友就話「你黎左就安全啦!安全!可以一齊走。」而且連續講左幾次「安全!安全!」,甘我朋友覺得唔妥,知道佢飲醉,就扮傻輕輕問返一句「你系甘話安全,甘即系現場好危險咩?」甘C君就發現可能講錯野,就無再講,好快就一齊上車走。

別墅

我朋友A君負責開車,上到車一齊走既時候,C君就不斷問A君男女之間有無純友誼?話頭先當中有一個識左好多年既男性朋友。由於連續問左幾次,A君終於忍唔住話,男人知男人,如果你系識左好多年,即系都識佢太太,甘點解佢唔帶埋太太黎一齊玩呢?同埋你頭先點解見到我之後不斷話安全呢?(由於知道C君飲醉左,都唔會答到問題,語無論次既多,所以都無理佢。)之後C君又突然講到介意佢老公車另一個女同事返工。

男爵府

陪月勳章

組織好再出文

別墅

其實我朋友A君就好想串佢,如果男女之間識左好多年,話系純友誼,但又掉底老婆仔女出黎同其他女性玩,要試就只需要C君講一句:「我同老公鬧左交,好唔開心,今晚唔想返屋企,你可唔可以陪我……」甘就可以知道男女之間有無純友誼既存在(不過A君礙於B君即系太太既存在,唔可以太過串,所以就無講。)

別墅

因為我同我朋友都系男性,唔明白C君系咩諗法?點解飲醉左既情況下系甘話安全安全呢?亦想資詢各位女士,系呢D情況下(有一堆唔識既男士在場又煙又酒)作為有家室既人會唔會覺得有問題?

別墅

第一個Post(完)

男爵府

2024年龍年勳章

樓主 唔明 簡單講係咪你老婆約左班fd去party room玩,你去接佢諗住成班c9,點知去到見到有班麻甩佬係度又煙又酒?仲有個c9比人拖出黎仲係度話安全安全你覺得佢咁講好奇怪

珍珠宮

回覆樓主:

文筆差
錯別字多

成班人違反限聚令,不知所謂
約十位媽媽,再加一班男人,總共成廿人

根據第599F章,派對房間(Party room)可於5月19日重開,Party room人數限制為每房8人。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

blue4tom 發表於 22-6-11 17:42
[代朋友問]有三Part,先Post第一Part:

事源成班5歲同學仔(不同幼稚園系遊樂場認識)呢班細路既媽媽當中有 ...

成班媽媽間中去玩ok
不過如果有男有女,有啲仲係唔識
又煙又酒,真係唔係幾好

la_source    發表於 22-6-14 16:23
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

秋天與楓葉 發表於 22-6-11 18:40
文筆差
錯別字多

文筆差,甘你黎寫,唔系個個都好似你甘讀得書,你文筆好又點?咪一樣要入黎呢個感情台?(我有寫日期咩?你唔比系4年前?你真系極品。)你系咪得閑得濟逐個Post入去挑毛病?

珍珠宮

blue4tom 發表於 22-6-11 20:37
文筆差,甘你黎寫,唔系個個都好似你甘讀得書,你文筆好又點?咪一樣要入黎呢個感情台?(我有寫日期咩? ...

可見你唔止文筆差,而且邏輯思維混亂

面對現實啦,企圖混淆視聽事發日期
我都係講事實
討論區我好多版都會去留言,你無需操心

別墅

秋天與楓葉 發表於 22-6-11 21:25
可見你唔止文筆差,而且邏輯思維混亂

面對現實啦,企圖混淆試聽事發日期

甘你咪報警囉,鍵盤俠。

伯爵府

回覆 秋天與楓葉 的帖子

笑咗成遍野睇到眼花,淨係睇到得A,B,C, 男人,女人
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

侯爵府

應該叫左班鴨黎陪坐

男爵府

C君諗咩唔重要,最緊要叫自己老婆唔好再同依班人去飲酒,兼且愛錫老婆多啲。

珍珠宮

green1apple 發表於 22-6-11 23:41
回覆 秋天與楓葉 的帖子

笑咗成遍野睇到眼花,淨係睇到得A,B,C, 男人,女人

係囉,完全唔知想表達啲咩

男爵府

你一開始比得你朋友代號A君, 佢太太代號B君,
之後就唔好再用"我朋友"同"我朋友太太"黎稱呼佢地,
咁樣會令人睇落冇咁亂

成件事聽落冇咩難理解既地方,
C君講安全可能只係因為其他人話佢飲醉左一個人返去唔安全,
所以A君黎接B君順便車埋佢返屋企就安全
純友誼既問題可能係C君果位識左多年既男性朋友表現出對佢有意思,
甚至非分之想, 佢一時間接受唔到, 加上飲醉左先係咁重複講
作為有家室既人出席呢d聚會有冇問題, 只可以話咩人都有,
而家呢個社會有家室偷食都唔係咩新鮮事, 出去玩又有咩出奇

珍珠宮

lovelykitty 發表於 22-6-12 01:18
係囉,完全唔知想表達啲咩

X2

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

如果只係普通一兩句錯別字, 冇標點, 令人看明白既, 我相信網友無必要留言提點「文筆差」。
但多得幾個留言加埋我都留言對於上文閱讀難以易於理解,樓主就應該思考如何讓人看得明白。
網友無責任亦非「老馮」去「嘗試」理解樓主寫緊乜。

畢竟樓主係「資詢各位女士」,如果各女士難以理解樓主思維與文字,如何俾意思呢?

在座各位文雅士、做人處世成熟,誰理虧心中有數。

還是等埋成個故仔才評論,費時「跟車太貼」。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

首頁

尾頁

跳至