自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

通常需要多久才慢慢康復?

Justin Bieber公開指自己患上罕見病「拉姆齊亨特綜合症」,可引起面部麻痺,是帶狀疱疹(俗稱「生蛇」)的併發症,他甚至因此要取消巡唱。(emoji) bit.ly/3xD2LhR

Kwonglyk    發表於 22-6-12 16:22

複式洋房

回覆樓主:

侯爵府

2021勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

水晶宮

2021勳章

119823620 發表於 22-6-12 13:23

Justin Bieber公開指自己患上罕見病「拉姆齊亨特綜合症」,可引起面部麻痺,是 ...

佢IG過億人follow, 多d人知都唔係壞事。佢老婆前排先執返條命咋,陰公。

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

好似貝爾氏麻痹症是指腦部第七條腦神經線受損,由於第七條腦神經線負責面部肌肉活動,當它受損時,面部肌肉便會麻痹,影響眼瞼開合、下巴、嘴角和額頭一帶的感覺和控制,更有可能出現歪面或歪嘴,即俗稱「面癱」。

好多人話佢係因為打針後遺症
免疫力下降較易受到感染。

男爵府

2021勳章

princesscupcake 發表於 22-6-12 16:20
好似貝爾氏麻痹症是指腦部第七條腦神經線受損,由於第七條腦神經線負責面部肌肉活動,當它受損時,面部肌肉 ...

唔會好番?

水晶宮

2022勳章 2021勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

princesscupcake 發表於 22-6-12 16:20
好似貝爾氏麻痹症是指腦部第七條腦神經線受損,由於第七條腦神經線負責面部肌肉活動,當它受損時,面部肌肉 ...

我同事有,6/7年前。佢話後悔當日無用high dose steroid. 而家都仲睇到有咩分別。
當年講過,我朋友嘅兩個大同都曾經有,一個飛咗去外國醫。佢話大6都多呢類症,有用針灸醫。似個同免疫力有關。

早排李施華都似呢個病。佢都好似係飛去外國醫。

珍珠宮

2021勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我媽咪年頭打第二針科興之後幾日就生蛇。

公爵府

2022勳章 2021勳章

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

面癱係咪針灸最work?

伯爵府

2021勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

KUDOS 發表於 22-6-12 18:12
我媽咪年頭打第二針科興之後幾日就生蛇。

我都係 唔知關唔關事,打完第二針一星期左右就生蛇,打完針第三針之後冇耐就玫瑰痤瘡

男爵府

2021勳章

wannabe118 發表於 22-6-12 18:16

好似係。
朋友之前有事,口同眼都合唔埋,食咗西藥,好dd咋,醫生話好多人針灸後好返。
佢就去針灸,六,七次之後,就完全好返!

子爵府

2021勳章

wannabe118 發表於 22-6-12 18:16

應該係,屋企人先試西醫唔掂

子爵府

2021勳章

119823620 發表於 22-6-12 17:32
唔會好番?

要在黃金72小時內接受適當治療
唔係所有人都可以100%好返哂
視乎體質、年紀、診治方法及時間

珍珠宮

2021勳章

呢兩公婆今年年初都感染過新冠病毒,佢老婆中埋風添!依家到佢老公面癱。

外國放任式共存係有代價。咁後生都可以咁樣,真係唔中唔知身體差。

南非人打針率低,Omicron品種病毒出現後,都係一樣易感染。

子爵府

2021勳章

平平常常 發表於 22-6-12 22:31
呢兩公婆今年年初都感染過新冠病毒,佢老婆中埋風添!依家到佢老公面癱。

外國放任式共存係有代價。咁後 ...

佢兩個打齊哂針

珍珠宮

2021勳章

princesscupcake 發表於 22-6-12 22:48
佢兩個打齊哂針

自從Omicron出現後,市面現有疫苗無法預防感染,感染過也無法預防再次感染。

在共存的世界,就要做好全民感染的準備。呢個就係現實。

琥珀宮

2021勳章

發表於 昨天 17:32 |顯示全部帖子
119823620 發表於 22-6-12 13:23

Justin Bieber公開指自己患上罕見病「拉姆齊亨特綜合症」,可引起面部麻痺,是 ...

「生蛇」的中醫解說

https://www.youtube.com/watch?v=tySJTdaFECU

帶狀皰疹(俗稱生蛇)為主題,邀請了仁愛堂 - 香港大學中醫診所暨教研中心(離島區) 吳秉儒註冊中醫師幫助長者認識帶狀皰疹,並從中醫及現代醫學角度分析,透過日常食療、針灸及各種特色療法預防及治療,對此病加深理解,病向淺中醫。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊