自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

如沐浴露、洗衣液等,要用大量清水沖洗,請問有無慳水點的方法?

公爵府

2023年兔年勳章

講真,使得幾乾淨又點?

去到回收工廠,都係污糟邋遢一大堆。

大宅

沖涼時拎埋入去洗

侯爵府

EmilyBB 發表於 22-6-12 17:12
如沐浴露、洗衣液等,要用大量清水沖洗,請問有無慳水點的方法?

其實用清水加入去用埋個尾就得

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

沖涼留啲水洗,洗乾淨一大半先,再用清水洗。洗時唔好裝滿水,裝1/4咁上下,不停咁chok, 重覆幾次,好快洗乾淨

伯爵府

可以慳返D心機

追蹤器揭白做回收 9大屋苑疑將回收膠樽直送堆填區 
https://www.hk01.com/sns/article/482469

三色桶9成「偽回收」原來大部份最後命運是直送堆填區
https://topick.hket.com/article/ ... %E4%BB%A5%E9%BB%9E-

仲旨意回收商?膠樽都去堆填了!
https://www.hk01.com/sns/article/141543

中環「三色回收」撈亂裝 疑作垃圾運堆填
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0216_00822_001.html

回收商齋送膠樽去堆填每月賺53萬公帑
http://cablenews.i-cable.com/web ... .php?news_id=410300

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

洗碗過水時,留起啲水,可以洗膠樽。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我會加水浪下個樽,倒入屎坑,順便洗下坐廁,一舉二得,唔洗浪費。
二手市場>>懷疑受騙或不愉快事件張貼區>>睇#1656,騙子andy.ma,賣2手舊計數機$100,騙人9成新,最終delete post 不退錢

侯爵府

我沖幾次水,倒返出來無泡就當乾淨 次次都儲埋拎去回收箱

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

檸檬檸檬 發表於 22-6-12 17:41

x2
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Amy1974 發表於 22-6-12 17:20
講真,使得幾乾淨又點?

去到回收工廠,都係污糟邋遢一大堆。

我交去綠在區區,相信佢應該處理得當嘅。
由自己做起,做好,其他人做唔好係佢哋嘅事

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

kwokdicken 發表於 22-6-12 17:38
可以慳返D心機

直接攞去綠在各區係真回收嫁,點解屋苑果啲要棄,係因為有賤人將無洗嘅樽放埋入普通回收箱,整污糟哂成箱野,同埋部分屋苑回收量太小,影響運輸成本。
大家都係度努力緊
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

沖涼留水或者洗菜留尾水都ok
皂水仲可以沖廁所或者洗洗手盤
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

檸檬檸檬 發表於 22-6-12 17:41

我嗰啲包裝膠盒、兜,會用洗潔精洗,一啲都唔困難,最難洗嘅反而係細細牙膏裝洗頭水護髮素sample,要用個盤仔裝水掉落去係咁沖洗直至冇乜殘留物,所以用嘅功夫反而係最多!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

可以慳返D心機

拎去綠在區區,可以儲分又可以環保,每人都盡一分力就救到地球

男爵府

好媽媽勳章

setrea 發表於 22-6-12 17:30
其實用清水加入去用埋個尾就得

我都是這樣,好多時加水仲用得很耐

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

不如考慮轉用番梘。

洗衣液用到最後將佢倒轉兩三日,通常都有1/3杯洗衣液可以用,之後個樽沖涼順便洗埋

男爵府

用剩入小小洗再用,之後可以用過洗碗水過水。

子爵府

回覆樓主:

通常我入水再用到最盡, 已經乾淨很多, 之後兩日沖涼前放水等熱時,就用那些水再沖下泵下, 風乾就可回收。

水晶宮

可以慳返D心機

如果信唔過屋苑/3色回收箱, 就拎去綠在區區嘅回收點

首頁

尾頁

跳至