自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

leecnine 發表於 22-6-12 17:40
我會加水浪下個樽,倒入屎坑,順便洗下坐廁,一舉二得,唔洗浪費。
Me too

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

DonnieBB 發表於 22-6-12 18:21
如果信唔過屋苑/3色回收箱, 就拎去綠在區區嘅回收點
我屋企將廢物回收分類已經好多年,拎去屋企附近間綠在區區,支持環保 出少少力

侯爵府

karenlyk 發表於 22-6-12 18:05
拎去綠在區區,可以儲分又可以環保,每人都盡一分力就救到地球

我公司附近先有,拎返去有d唔方便。希望屋企附近都開返間。人哋唔做唔緊要,唔敢講可以幫到好多,但好過浪費。

珍珠宮

kwokdicken 發表於 22-6-12 17:38
可以慳返D心機

所以我會攞去綠在區區回收,如果佢都假就無話可說,起碼可以儲分換物

水晶宮

可以慳返D心機

係呀
我自己已經見過多次員工將D回收物,一野掉入垃圾車.
超過唔止一次問佢地,仲要理直氣壯咁答,‘上頭吩咐,所有凸出來,裝唔晒嘅一律掉.‘
其實,咁多年都未見過有回收車來收,除咗垃圾車.
政府全天候叫人環保,結果係令人

kwokdicken    發表於 22-6-12 19:30

別墅

leecnine 發表於 22-6-12 17:40
我會加水浪下個樽,倒入屎坑,順便洗下坐廁,一舉二得,唔洗浪費。

呢個方法好

珍珠宮

zxyggp 發表於 22-6-12 17:58
直接攞去綠在各區係真回收嫁,點解屋苑果啲要棄,係因為有賤人將無洗嘅樽放埋入普通回收箱,整污糟哂成箱 ...
你好明事理,成日投訴做回收做得唔好呃人, 又唔知香港有好多賤人,連廚餘都掉落回收箱

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

三國1 發表於 22-6-12 18:54
你好明事理,成日投訴做回收做得唔好呃人, 又唔知香港有好多賤人,連廚餘都掉落回收箱
...

我隔離屋苑個回收箱,搬左幾次位啦,開頭想就住客,但係放路口啲賤人就當垃圾筒用 全部都文盲嫁。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

可以慳返D心機

我直接拎去綠在區區服務站

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

三國1 發表於 22-6-12 18:54
...

我附近嗰間綠在區區啲職員話,有人將食剩嘅飯餸等家居垃圾成袋掉入去6個晚間回收櫃,第日佢哋返工要大清洗!
有啲人真係好乞兒,佢哋其實真係應該去做乞兒

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

檸檬檸檬 發表於 22-6-12 18:43
我公司附近先有,拎返去有d唔方便。希望屋企附近都開返間。人哋唔做唔緊要,唔敢講可以幫到好多,但好過浪 ...

我都要坐車去綠在區區,做到幾多做幾多

男爵府

Anpanmama 發表於 22-6-12 20:20

我附近嗰間綠在區區啲職員話,有人將食剩嘅飯餸等家居垃 ...

的人有無公德心啊!三色桶真係要停用,我宜家儲住膠樽拿去綠在區區

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Anpanmama 發表於 22-6-12 20:20

我附近嗰間綠在區區啲職員話,有人將食剩嘅飯餸等家居垃 ...

變態架

男爵府

karenlyk 發表於 22-6-12 21:18
我都要坐車去綠在區區,做到幾多做幾多

我同你地一樣,不在附近,希望做好自己本份。

珍珠宮

EmilyBB 發表於 22-6-12 17:12
如沐浴露、洗衣液等,要用大量清水沖洗,請問有無慳水點的方法?

我會溝水用,直至稀釋到好淡。。。到時,簡單冲一冲就可回收。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

波子 發表於 22-6-12 18:42
我屋企將廢物回收分類已經好多年,拎去屋企附近間綠在區區,支持環保 出少少力
...

近半年我才join綠在區區
即刻覺得以前好浪費
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

牛年勳章

mangofluffy 發表於 22-6-12 17:29
沖涼時拎埋入去洗

我就係咁
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

crystal媽咪 發表於 22-6-12 22:41
近半年我才join綠在區區
即刻覺得以前好浪費

其實咁多年我都一直有將垃圾分類拎落去回收桶,自從有咗綠在區區,我真係覺得自己以前嘥功夫

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Anpanmama 發表於 22-6-12 22:48
其實咁多年我都一直有將垃圾分類拎落去回收桶,自從有咗綠在區區,我真係覺得自己以前嘥功夫
...

以前報紙我會比啲婆婆去賣
膠樽/玻璃樽/衣物有回收
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 22-6-12 22:51
以前報紙我會比啲婆婆去賣
膠樽/玻璃樽/衣物有回收

衣物我不嬲都有拎去救世軍,但近年發覺佢其實都唔係好歡迎我哋呢啲散裝舊衫,所以如果冷天衣物外套之類,我呢兩年都係拎去銀杏館。
換季衣物我索性比屋企附近嘅垃圾婆,佢會擺地攤賣俾外傭姐姐,俾佢賺返少少錢飲吓茶都好

首頁

尾頁

跳至