自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大陸間祖屋一直被親戚租住,但無俾過租,即係被霸住,咁咪追租囉,呀大陸親戚應成俾返,但今日又反口話唔俾,然後佢話之前住喺幫我哋睇屋,而家唔睇啦,搬走,仲叫我哋告佢,自此唔回應我哋,電話唔聽。
咁其他大陸親戚認為咁樣逼細妹一家走,係我哋唔啱…..完全好無奈
問題係,間屋條鎖匙可以搵咩人接?如果佢搵律師反咬我哋,點應對呀?
多謝各位先!
(如果有咩重點漏咗,請提出)

公爵府

雙方都無得咬。佢講有道理既,當時你無要租,過後應該收唔返啦。有好多人真係比錢人看屋都有。。大家無協議,大家無數

伯爵府

唔識,但佢搬走咪好事,容乜易住住下霸埋你間屋,D租當時有無簽租約?如果無相信要追返都難,唯有豪俾佢,拿拿聲收返自己間屋。間屋係你嘅,你洗乜驚佢咬。

la_source    發表於 22-6-15 17:14
fairplay    發表於 22-6-12 21:19
fairplay    發表於 22-6-12 21:19

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

間屋邊個名先

我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

大陸物業如果唔係乜高端小區
又真係要俾錢人看住間屋
呢單嘢,大陸親戚肯定指指點點
大陸國情係咁
除非清水樓、乜傢俬都無
否則連吊燈都會被壞人破窗入去偷
而你地人在香港,完全發現唔到

再講呢間係祖屋,附近應該識你地親戚同你地一家,大陸親戚可能周圍講無償幫你地睇屋添
最好方法搵一個家人上去幾個月
睇下可唔可以租俾外省人
之前啲租就算啦
預咗收唔返
反而要防層祖屋喉管、外牆會唔會被人搞破壞
仲要突擊上去睇,唔知你親戚會唔會衰到做二房東
租俾人地謀利

伯爵府

petitrat 發表於 22-6-12 17:35
大陸間祖屋一直被親戚租住,但無俾過租,即係被霸住,咁咪追租囉,呀大陸親戚應成俾返,但今日又反口話唔俾 ...

建議你找國內律師搞, 國內法律唔同香港, 如果佢地早一步告你, 可以封左你間屋, 同禁你出境

水晶宮

大陸間祖屋一直被親戚租住,但無俾過租,即係被霸住,咁咪追租囉,呀大陸親戚應成俾返,但今日又反口話唔俾 ...

你話收佢租,當初有冇立租約。沒租約沒證據,雙方都理虧。你收返間屋換鎖算了。大把樓都收不回。

水晶宮

2024勳章

當初入住時無簽書面合同,又真係好難告
而家你係煩收唔到租定係煩點接收鑰匙?

公爵府

2024年龍年勳章

口頭話租定有白紙黑字?
"大陸親戚認為咁樣逼細妹一家走"
邊個嘅細妹?

大宅

加菲貓3 發表於 22-6-12 17:39
雙方都無得咬。佢講有道理既,當時你無要租,過後應該收唔返啦。有好多人真係比錢人看屋都有。。大家無協議 ...

係呀,雙方都得把口,無合約
知唔知點搵人睇屋?
親子王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

收返間屋算好啦!

一係裝下修,租出去。

一係裝cctv,鎖住間屋先,等第日返去至算囉。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

petitrat 發表於 22-6-12 18:10
知唔知點搵人睇屋?

請先回覆4樓

大宅

Hansma 發表於 22-6-12 17:41
唔識,但佢搬走咪好事,容乜易住住下霸埋你間屋,D租當時有無簽租約?如果無相信要追返都難,唯有豪俾佢, ...

無租約,而家想個麻煩友走,佢又話咁又話咁,拖住未走,但唔知點收鎖匙
親子王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

公爵府

petitrat 發表於 22-6-12 18:10
知唔知點搵人睇屋?
你間屋有無價值先?如果租出都係幾百文,當時就唔好咁進取,話曬係自己妹,應該叫佢後面交租,前面就算。。如果你允人看住間屋,反而比幾百一個月。再講,比個妹更信唔過。。。如果間屋寫你名,怕咩比人霸?大陸都講法既

大宅

newcook 發表於 22-6-12 17:45
間屋邊個名先

我哋名

珍珠宮

細妹咪細妹囉,點解一開始要化名做親戚?

大宅

yurijm 發表於 22-6-12 17:47
又真係要俾錢人看住間屋

你講得好啱,間屋已經被整爛曬,本來四年前放低一啲人仔俾舅父幫手搵人裝修,但佢一直話搵唔到,就到而家…
本來幫手管嘅親戚而家基於壓力唔敢再理…
所以唔知點接鎖匙
佢有冇做二手房東真係唔知,佢梗係話自己一家住

大宅

yurijm 發表於 22-6-12 17:47
又真係要俾錢人看住間屋

咩野叫高端小區?

大宅

amycheung08 發表於 22-6-12 17:51
建議你找國內律師搞, 國內法律唔同香港, 如果佢地早一步告你, 可以封左你間屋, 同禁你出境
...

啊?可以咁架?多謝提醒

大宅

czl115 發表於 22-6-12 17:59
當初入住時無簽書面合同,又真係好難告
而家你係煩收唔到租定係煩點接收鑰匙?
...

煩點收匙

首頁

尾頁

跳至