自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

話說我女係英國讀書,放假前同朋友仔歐遊完幫我買了個手袋約EURO3500。之後佢返英國,入境時被要求俾600鎊的稅再加冇報關罰款100鎊。我女解釋佢過幾日會離開英國,貨品也會離境,但海關唔理佢,海關重講阿女到時離開英國時都冇得退稅。

請問係歐洲其他地方買嘢入英國是否要打稅?阿女被海關嚇死!

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我喺小紅書都見到有人講類似嘅經歷!
佢話專捉中國人 !

la_source    發表於 22-6-13 15:42

伯爵府

Wendylili 發表於 22-6-12 21:32
話說我女係英國讀書,放假前同朋友仔歐遊完幫我買了個手袋約EURO3500。之後佢返英國,入境時被要求俾600鎊 ...

嘩,咁當亞女自用都唔得?

公爵府

回覆樓主:

係咪唔係揸 visitor visa就會被打稅?

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

例如呢個!

伯爵府

嘩,咁英國好易賺喎

伯爵府

牛年勳章

話說我女係英國讀書,放假前同朋友仔歐遊完幫我買了個手袋約EURO3500。之後佢返英國,入境時被要求俾600鎊 ...

佢有冇係歐洲做左退稅入英國?

琥珀宮

虎到金來勳章 牛年勳章

係咪因為窮所以諗盡辦法刮中國人錢?

珍珠宮

應該係同英國脫歐有關。
脫歐後,就算英國人由歐盟國家網購寄去英國地址,都要比稅。

伯爵府

牛年勳章

熊熊老婆 發表於 22-6-12 21:45
例如呢個!

因為太多亞洲人買luxury brand , 做左tax refund 留返係本土用或轉售

大宅

bero 發表於 22-6-12 21:42
嘩,咁當亞女自用都唔得?

阿女有試過咁講,但海關唔理。凶佢要即時俾錢一係就留低個袋。黃毛丫頭被嚇C

KIMLIFEINUK    發表於 22-6-16 01:41

象牙宮

2023勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

700鎊,搶錢

伯爵府

牛年勳章

vivibabyvivi 發表於 22-6-12 21:47

點解唔諗下係咪有報正?
如果自己冇報少或走grey area. 冇人可以俾人罰?因為係有條例

公爵府

vivibabyvivi 發表於 22-6-12 21:47

會唔會因為給左大量港人,冇錢賺,而家趁手叫港人埋單

水晶宮

當年去完意大利法國再入英國買既包包都無咁遭遇,罰成7舊英磅真心慘

大宅

nisha 發表於 22-6-12 21:47
佢有冇係歐洲做左退稅入英國?

有呀!阿囡就係因為英國取消退稅,專登歐遊時同我買嘢,點知依家加曬稅重貴過係香港買,被嚇餐死

瑪瑙宮

2023勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Wendylili 發表於 22-6-12 13:32

佢脫左歐嘛,其他國家入口都係要做清關,比tax...

象牙宮

2023勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我愛Corina 發表於 22-6-12 21:56
佢脫左歐嘛,其他國家入口都係要做清關,比tax...

折開即用就唔駛?

大宅

nisha 發表於 22-6-12 21:51
點解唔諗下係咪有報正?
如果自己冇報少或走grey area. 冇人可以俾人罰?因為係有條例

阿囡以前跟我哋去歐洲帶住物品都係咁國過國,老實講我都唔知要報(報左退稅唔係等於報稅咩?)

瑪瑙宮

2023勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

nisha 發表於 22-6-12 13:51
點解唔諗下係咪有報正?

就係啦,條law 係比全部人啦,包括B2B,B2C...

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊