0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想人奶加奶粉餵養,但係牌子咁多,應該點揀?優先考慮咩因素?

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我會考慮返佢嘅口味,最好唔好太甜,因為都驚小朋友飲咗奶粉唔肯飲人奶。我就幫小朋友揀咗皇家美素,口味淡似人奶,而且小朋友飲完腸胃ok,每日都有便便

大宅

我bb 飲呢隻呀,見佢成份接近人奶,又淡味啲。bb人奶奶粉都肯飲呀。

大宅

回覆 ArlinLau 的帖子

我覺得最緊要係揀隻似人奶嘅,同埋對胃腸道好嘅,味道淡似人奶咁樣BB容易接受,大個之後又唔會嗜甜,飲完便便靚都好重要。

複式洋房

回覆 pykwbb 的帖子

我bb係人奶+奶粉B, 我同樓上媽媽們一樣,都係揀左呢隻嚟補奶俾bb。一來佢係歐洲大牌子,品質比較有保証。二來口碑好,我之前揀奶粉都做過小小資料搜集,見好多媽媽都讚,又有消委會測試認可,的而且確佢同我bb幾夾,淡口,唔怕有痰同飲唔返人奶,便便都ok

別墅

我會優先考慮配方奶粉是否天然,bb飲完有冇便便、會唔會好多痰,配方奶粉要接近母乳

複式洋房

我BB都係母乳補樓上媽媽講果隻,冇蔗糖淡口D,便便磅數同胃口都唔錯

大宅

要睇bb夾唔夾,我仔試左幾隻都唔啱,最後先飲美贊臣,宜家奶粉的營養都好好,只係bb夾唔夾到的問題,夾唔到佢會便秘,又唔肯飲,又或會頻頻有嘔的情況

大宅

我B都係得一餐奶粉當尾餐戒夜奶,飲美素一直日日都有便便去,咁岩我媽咪有第二隻奶粉叫我試吓,諗住都係得一餐應該無咩問題,點知一飲完3日都冇便便去~即刻轉返美素 呢家就變返日日有便便去

大宅

可以搵隻比較似人奶既奶粉,BB會適應得易D,呀B食illuxx 都夾得唔錯,便便日日都有,你可以試試

禁止訪問

複式洋房

ArlinLau 發表於 22-6-13 17:59
想人奶加奶粉餵養,但係牌子咁多,應該點揀?優先考慮咩因素?

考慮因素好多
係咪有機?
品牌有無歷史?
原產地喺邊?
會唔會太甜?
有無消委會推介過?

我自己一定揀有機 始終無咁多化學野

禁止訪問

複式洋房

pykwbb 發表於 22-6-14 14:51
我會考慮返佢嘅口味,最好唔好太甜,因為都驚小朋友飲咗奶粉唔肯飲人奶。我就幫小朋友揀咗皇家美素,口味淡 ...

呢隻奶粉都好長肉㗎,佢嘅蛋白質成份好高,我囡加固之後一直都仲keep到喺75線

洋房

係呀,便便各樣都ok 無便秘就好

都食左5個幾月 都(emoji)(emoji)便便 ,因為都啖口,加固都唔怕唔食

複式洋房

回覆樓主:

佢係一出世就飲Friso 皇家
都算淡味,無乜惹痰

別墅

牛年勳章

我會考慮左有機奶先~~依家差唔多咩都有化學野,做啊媽嘅都唔想BB吸收太多化學物質!之前問過健康院姑娘意見,最後揀左HIPP,專做有機奶粉同埋做得最耐

複式洋房

tingi 發表於 22-7-12 07:56
我會考慮左有機奶先~~依家差唔多咩都有化學野,做啊媽嘅都唔想BB吸收太多化學物質!之前問過健康院姑娘意見, ...
我都係揀Hipp喎…之前聽醫生講益生菌對BB好重要, 咁同時間我都想揀有機嘅, 點知原來好多有機牌子都冇益生菌, 係得Hipp先有

禁止訪問

複式洋房

如果係想人奶加奶粉餵,可以試下揀啲口味清淡啲似母乳嘅奶粉畀BB飲,會易啲接受~

首頁

尾頁

跳至