論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原本無唸住請工人
因老人家需要照顧急請
居家護理嗰啲問過成千蚊一日都無人做
為盡快如果請工人就搵本地完約唔唸海外
屋企因間隔問題無工人房
但agent話本地好揀擇,要求自己房,轉頭就sell 我考慮斷約工人

急請完約即上工係咪好高難度
想請教下工人房嗰度有無咩對策
佢地係咪純粹由高要求嗌起博搵到
香港地唔係個個屋企有工人房啫… 真係無房無資格請嗎

原本就嚟一打二都無唸請工人
真係乜都唔識
希望好心人分享下

大宅

獨立房唔係必需,你當係福利咁睇IS OK

伯爵府

無工人房
工人會睇你出幾多錢人工

男爵府

uckukuku 發表於 22-6-14 09:33
原本無唸住請工人
因老人家需要照顧急請

本地完約的確要求高,但都唔建議請斷約,如果萬一唔批visa,agent fee唔退只可換人,咁就局住要用翻呢個agent,之後就硬食高價、海外工人?

大宅

完約工人, 大把人爭住請, 如果人工差不多, 你係工人會揀有房定冇房? 唔請斷約,唯有比多D!

別墅

uckukuku 發表於 22-6-14 09:33
原本無唸住請工人
因老人家需要照顧急請

是真的, 我啱啱請咗個本土完約, 要五千幾同要自己房。

男爵府

bbkit213 發表於 22-6-15 23:41
是真的, 我啱啱請咗個本土完約, 要五千幾同要自己房。

我見咗個,嗌到6500,轉個頭仲話7000,佢話怕我有兩個細路要佢照顧埋我都明,村屋兩層又怕家務多我話做其中一層(個廳)便可,最搞笑係要求我同小朋友屈係另一層個房唔好俾佢見到?? 唔做就算啦,掉轉要求主人同小孩屈係房 唔識comment

子爵府

2024年龍年勳章

依家請個工人, 佢要求D條件, 仲好過我去打工,我返工嗰度都冇房呀!

伯爵府

uckukuku 發表於 22-6-16 01:51

我見咗個,嗌到6500,轉個頭仲話7000,佢話怕我有兩個細路 ...

Cs ,佢講得出真係好野,真係當左自己係公主呀⋯⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

你請海外啦!依家隔離7日,而且你係老人急需可以寫信去入境處加快,疫情前我朋友亞媽有事要急請印傭幫手,一個半月已到香港

別墅

回覆樓主:

斷約勿請呀, 唔好信僱主財政問題尼個原因。同意樓上請海外再申請加急尼個做法

男爵府

Kathy_sin 發表於 22-6-16 22:09
斷約勿請呀, 唔好信僱主財政問題尼個原因。同意樓上請海外再申請加急尼個做法
...

見咗嗰個有張入境處證明話僱主financial problem都不可信嗎?佢聲稱照顧開的長者過身

男爵府

曾經傻傻嘅我以為自己係例外嘅一個幸運兒,而家終於知道斷約勿請係有道理嘅。

男爵府

mondd 發表於 22-6-16 23:09
曾經傻傻嘅我以為自己係例外嘅一個幸運兒,而家終於知道斷約勿請係有道理嘅。 ...

但我老公覺得斷過約應該唔敢再斷 都可以考慮… =,=

大宅

完約的9成要自己房

大宅

斷約勿請, 係真理!! 真係唔好心存僥倖........

大宅

uckukuku 發表於 22-6-17 00:37
但我老公覺得斷過約應該唔敢再斷 都可以考慮… =,=

我朋友請咗個斷約,而家做得非常好,好錫佢小朋友,所以真係睇彩數

首頁

尾頁

跳至