自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

我有同事移民去UK, 繼續WFH幫公司做嘢

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

白毛毛 發表於 22-6-14 12:29
我都幾相信唔少人喜歡WFH,特別後生一代。其他公司有,自己無,公司請人會少咗競爭力。
...

呢樣真,同一樣嘅工種,一份可以WFH,一份唔得,唔得果份已經冇咁大吸引力,我識好多人轉工,見工時必問有冇得WFH或hybrid, 唔只後生一代,連d做咗幾十年嘅都習慣咗呢個新模式。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Horsebbj 發表於 22-6-14 12:27
分享一個出差順便停留當地玩幾日的個案, 同事申請而老闆接納, 但HR提醒同事, 公司保險唔包她在當地放假起 ...

趁出差去玩幾日以前都有,公司唔包佢自己玩個幾日都好合理

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

白毛毛 發表於 22-6-14 12:18

我哋係全球office都行hybrid,呢個問題聽聞Group早兩年已有 ...

勞保有註明公司地址, 但wfh員工在家發生意外, 勞保會包?

翡翠宮

Elenalan 發表於 22-6-14 12:34
我有同事移民去UK, 繼續WFH幫公司做嘢

好睇個別公司點處理!如果可以咁做,真係好正

珍珠宮

Horsebbj 發表於 22-6-14 12:45
勞保有註明公司地址, 但wfh員工在家發生意外, 勞保會包?

非保險從業員,亦非HR,我嘅答案不作準。但以我所認識,勞保不限於公司地址。其實非常簡單,你想下就可以,當一個餐廳外賣員,喺送外賣途中出事,地點唔係餐廳地址,係咪冇得保?我諗你唔會咁認為啩。

伯爵府

lojo11 發表於 22-6-14 12:44
趁出差去玩幾日以前都有,公司唔包佢自己玩個幾日都好合理

但出發日和出發地跟公司出差時段重叠, 自己買旅遊保險?虛報旅遊保險沒有問題?

伯爵府

白毛毛 發表於 22-6-14 12:51

非保險從業員,亦非HR,我嘅答案不作準。但以我所認識,勞保 ...

如果員工需要出國或出街, 申請勞保時已經要聲明, 保費不同的。 而一般僱員會包返和放工時由家直接來回公司, 如果中途去了其他地方就唔包

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Horsebbj 發表於 22-6-14 12:45

香港勞保包香港境內進行工作期間意外

男爵府

wfh都要好似返工咁做嘢,只不過地點唔係公司。去旅行同時又wfh?邊玩得盡興?去到有時差嘅地方仲衰。如果因為疫情容許去探親一段時間同時係在地wfh又唔同

珍珠宮

Horsebbj 發表於 22-6-14 12:56
如果員工需要出國或出街, 申請勞保時已經要聲明, 保費不同的。 而一般僱員會包返和放工時由家直接來回公 ...

我無提過勞保包出國。我只講話「香港區,WFH期間因工受傷」。
頭先專登search一下,你睇下,睇完應該明白。

水晶宮

Horsebbj 發表於 22-6-14 12:56
如果員工需要出國或出街, 申請勞保時已經要聲明, 保費不同的。 而一般僱員會包返和放工時由家直接來回公 ...

出國係,出街唔係。一般公司唔會買指定地點勞保(如果有),起碼我未見過,員工由一個 office 去另一個 office 做嘢,唔通唔包?工人姐姐落街買餸又唔包?

伯爵府

白毛毛 發表於 22-6-14 13:01
我無提過勞保包出國。我只講話「香港區,WFH期間因工受傷」。
頭先專登search一下,你睇下,睇完應該明白 ...

明白, 要自己證明在家因工作而受傷不容易

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-6-14 13:02
出國係,出街唔係。一般公司唔會買指定地點勞保(如果有),起碼我未見過,員工由一個 office 去另一個 of ...

我都好想知係咪真係有指定公司地址先受保嘅勞保咁interesting。如果有,買呢種勞保的公司,到底係着數定搵自己笨。因為勞工法例要求嘅勞保係不限於公司地址。保險唔賠,公司要上身,可以係天文數字。

伯爵府

pauline_c 發表於 22-6-14 13:02
出國係,出街唔係。一般公司唔會買指定地點勞保(如果有),起碼我未見過,員工由一個 office 去另一個 of ...

如果是一些經常性外出的工種, 如外勤, 司機, 工人姐姐等, 此類買保險時已知情況, 當然會包。我唔肯定一般office員工會否包在家工作時的勞保, 如果包就當然好

珍珠宮

我公司policy 理論上唔得,因為合約係有注明工作地點。當然有特發事件(例如家鄉家人紅白二事)都會酌情處理。回港隔離在酒店WFH 都得。
當然偷雞又無人知嘅,但有咩事牽涉保險就要查到就大鑊了。

水晶宮

Horsebbj 發表於 22-6-14 13:25
如果是一些經常性外出的工種, 如外勤, 司機, 工人姐姐等, 此類買保險時已知情況, 當然會包。我唔肯定 ...

在家工作唔一定包,要證明比保險公司睇,因為工作而引致嘅受傷先包到,舉證好似麻煩咗。
而家咁多 WFH,可以考慮勞保以外,買個人意外保險,同處理自僱人士一樣,就唔使咁多舉證,保費由公司出定僱員出,或者一人一d,就要諗吓喇~

水晶宮

Horsebbj 發表於 22-6-14 13:25
如果是一些經常性外出的工種, 如外勤, 司機, 工人姐姐等, 此類買保險時已知情況, 當然會包。我唔肯定 ...

如果擔心,可以問吓公司 hr

伯爵府

rose-mag 發表於 22-6-14 11:37
唔一定得,我公司之前有兩個例子可以參考,同事回港探親,因為假期有限,回港要隔離,所以提出申請部份時 ...

我聽聞有部份在美工作嘅人提出呢個問題
尤其是喺美國想返大陸探親半年
向公司申請半年都在內地wfh
公司以稅制問題拒絕
(詳情係點我唔知點解…?)

翡翠宮

forgive?forget? 發表於 22-6-14 13:35
我聽聞有部份在美工作嘅人提出呢個問題
尤其是喺美國想返大陸探親半年
向公司申請半年都在內地wfh

半年可能太耐!

首頁

尾頁

跳至