時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

真定假?

https://www.facebook.com/bbcnewstrad/photos/a.641092315907442/5852583364758285/?type=3

如係真真係五十步笑百步

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 22-6-15 10:00

男爵府

回覆樓主:

我諗教科書真係咁寫,因為咁啱阿女先問我點解公民科寫香港未曾是殖民地

禁止訪問

珍珠宮

"中國殖民地" ?

唔係好明樓主意思

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

BKFinder 發表於 22-6-14 19:57
"中國殖民地" ?

唔係好明樓主意思

打錯,剛改

水晶宮

AX21 發表於 22-6-14 19:54
我諗教科書真係咁寫,因為咁啱阿女先問我點解公民科寫香港未曾是殖民地
...

係喎!係咁抹殺緊英國曾經統治過

一邊話日本教科書改歷史,但自己就都係咁改

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

幾年前睇過一套通識科書,戴耀廷編,歪理連篇。

伯爵府

回覆樓主:

禁止訪問

男爵府

九龍同新界就話租借啫,咁香港島呢?

伯爵府

回覆樓主:

明白了

珍珠宮

得bbc 自己講
未見過實物
同埋如果咁講,英女王會嬲豬

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

kit2004 發表於 22-6-14 19:33
真定假?

https://www.facebook.com/bbcnewstrad/photos/a.641092315907442/5852583364758285/?type=3

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%AE%96%E6%B0%91%E5%9C%B0

花點時間了解下

其中“殖民地定義爭議”有解釋

伯爵府

回覆樓主:

謝謝樓上的分享
收藏學下先

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

kit2004 發表於 22-6-14 19:33
真定假?

如果香港不曾是英國的殖民地,

咁在上世紀30年代,
日本都冇向中國開戰(日本教科書寫的, 他們是來“尋失踪士兵才過蘆溝橋”, 要“救”中國入'大東亞共榮圈')

ps.要“光復”香港班人,
當然不可以“回復”到英國殖民時代,
香港從來冇獨立過,
如不是殖民地,是甚麼??

要繼續使用“光復”一詞作C,
佢地唯有改歷史.

子爵府

奇奇媽媽 發表於 22-6-14 20:17
明白了

我唔識殖民地定義,但一齊討論下。日本係侵佔香港,叫日佔時期。但英國當年應該唔係攻打香港然後侵佔,中方係割讓香港作和約(不平等條約)條款

伯爵府

牛年勳章

【明報專訊】過去有教科書刪走香港曾是「英國殖民地」句子;早前香港歷史博物館閉館翻新,暫設的濃縮版展覽亦再沒有「殖民地」字眼。翻查來自3個出版社4本經送審的公民與社會發展科(公民科)課本,全部明確表示「香港不是殖民地」,有課文解釋稱,雖然英國按「殖民地」模式管治香港,但清朝以後的中國政府均不承認不平等條約,亦從未放棄香港主權。

4本公民科新書屬單元主題1(「一國兩制」下的香港),由三條不平等條約看香港問題的由來,全部均指香港自古以來就是中國的領土,中國1972年要求聯合國非殖民化特別委員會把港、澳從殖民地名單中刪去,獲大會以大比數通過,強調香港不具殖民地地位。

有課本以補充資料說明「殖民地與殖民統治」,指若國家宣布一地區為該國殖民地,國家享有該地區的主權和治權;若國家對一地區實行殖民統治,國家「只擁有該地區的治權,並不擁有主權」。課文續稱,中國一直擁有香港的主權,英國「只是在香港實行殖民統治,因此香港不是英國殖民地」。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

nancy29 發表於 22-6-14 20:14

香港島及九龍半島是先後因打敗仗(鴉片戰爭, 林則徐銷毀英國賣去中國的鴉片)而要割讓俾英國,
新界是租借99年, 不是割讓.

因中國1997可以收番新界,
剩番太少土地, 英國才肯放棄香港島及九龍半島(北以界限街為界),
簽了中英了聯合聲明, 交番晒俾中國

子爵府

nancy29 發表於 22-6-14 20:14

因為係不平等條約,84中英聯合聲明已列明於1997會全部主權移交

子爵府

以前學係港島和九龍係割讓,新界係租借

首頁
12345...7

尾頁

跳至