自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

話說大半年前我爸爸過咗身,一直都冇乜嘢昆蟲飛入屋嘅。
直至上個月我媽咪生日,有一隻草蜢企咗喺窗花度,唔知點解會叫㗎喎,隻草蜢叫「吱吱!吱吱!」我個妹就話乜草蜢識叫嘅咩?我阿媽就話,可能係你老竇叫我!因為我個媽個名有個「芝」字。
到前幾日,就係近住我個妹生日,佢話嗰晚突然聽到Zzzzz Zzzzz 咁嘅聲,原來有隻超大烏蠅喺間房,發出「時時…..時時…..」跟住我媽咪又話,可能係老竇返嚟叫你喎亞「善」<< 我妹個名。
佢哋話我聽,我笑到死死下,點解我老竇返嚟要變成一隻烏蠅呢?

伯爵府

烏蠅就搞笑啲
飛蛾就聽好多
應該係個靈魂暫寄託喺隻昆蟲度嚟探你哋啫

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

麟媽媽 發表於 22-6-14 22:41
直至上個月我媽咪生日,有一隻草蜢企咗喺窗花度, ...

咁有無姐妹叫阿君?阿虹?
蚊won won聲,蜜蜂嗡嗡聲
伯友真趣致

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

小倩 發表於 22-6-14 23:03
咁有無姐妹叫阿君?阿虹?
蚊won won聲,蜜蜂嗡嗡聲
伯友真趣致

佢真係好搞笑㗎,有一次佢又話感覺我老竇返咗嚟,我問點解呢?佢話佢聞到我老竇以前放屁嘅味道

Mowawa    發表於 22-6-15 00:11

翡翠宮

牛年勳章

早幾日客廳飛入一隻兩隻手掌大的白色飛蛾,拍翼時係「發發」聲成隻雀仔咁大聲,嚇到我癲咗。我婆婆三個月前過身,唔知關唔關事。

翡翠宮

牛年勳章

麟媽媽 發表於 22-6-14 23:07
佢真係好搞笑㗎,有一次佢又話感覺我老竇返咗嚟,我問點解呢?佢話佢聞到我老竇以前放屁嘅味道
...

sorry笑咗

珍珠宮

正面地懷念一下也是好

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

...

想念你的笑 想念你的外套
想念你白色襪子 和你身上的味道
我想念你的吻 和手指淡淡煙草味道 記憶中曾被愛的味~道

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

麟媽媽 發表於 22-6-14 22:41
直至上個月我媽咪生日,有一隻草蜢企咗喺窗花度, ...

sorry笑左

珍珠宮

2023年兔年勳章

...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

某家人走左,守夜同上山一直有黑色蝴蝶(定飛蛾)停留在屍體附近
直至完成儀式
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

信。雖然不太科學,但有數次見飛蛾的經驗,亦有飛去常活動的位置

已刪除用户

別墅

回覆樓主:

信,大半年前我爸爸走左,我表弟一直長期住酒店,酒店啲窗係長期閂埋,開唔到既,我爸頭七個日,咁岩有飛蛾係佢房,佢覺得好奇怪,因為正常飛唔到入房。
而頭七當日不約而我屋企,娘家,親戚都同一日有飛蛾,我地都覺得係佢返尼探我地

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

伯爵府

2024年龍年勳章

...

sorry忍唔住笑醒… 但細思之下,極度浪漫。

男爵府

我細個阿嫲出殯嗰朝早有隻黑色蝴蝶飛咗嚟我哋屋企,平時都未試過有蝴蝶飛入屋,嗰日我地去到殯儀館時又見返嗰隻黑色蝴蝶,我哋都覺得一定係阿嫲附咗上隻蝴蝶度

珍珠宮

信。 我爸舊年走,回魂嗰晚正正係設靈嗰晚。 設靈嗰日下午正準備由屋企出發, 我正行到廚房窗, 突然有隻飛蛾飛咗嚟伏喺窗度。 我家姐嗰時喺廁所。 我估係我爸返咗嚟,同佢講正準備去大酒店同佢辦事。 隻蛾一直伏咗喺窗度唔郁, 直到我家姐出嚟我叫佢去廚房睇,隻蛾先至飛走。我相信我爸真係化隻飛蛾返咗嚟睇我哋。

伯爵府

子爵府

...

你媽應該係個幾樂觀既人

首頁

尾頁

跳至