自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

烏蠅飛係zizizi喎

侯爵府

但我未遇過
入夢就有

侯爵府

回覆樓主:

草蜢蝴蝶飛蛾都信,烏蠅曱甴蚊飛蟻呢啲就抆水啲啩,係的話先人就太唔理智啦,變呢啲秒滅機率係99.9%

珍珠宮

我真係煩緊呢啲嘢

有位已經過身嘅校長,以前係我仔細個話要收佢(佢認真)點知最後啊仔讀左其他幼稚園,但係真係日日有隻小蝴蝶圍住啊仔飛,諗緊係咪要轉校還校長心願仲有兩個月畢業

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

鴨鴨比 發表於 22-6-15 08:11
我真係煩緊呢啲嘢

有位已經過身嘅校長,以前係我仔細個話要收佢(佢認真)點知最後啊仔讀左其他幼稚園,但 ...

可能佢係看顧緊你細仔,睇佢讀得開唔開心呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

信,之前有先人過世後,關晒窗嘅屋竟然出現飛蛾

侯爵府

麟媽媽 發表於 22-6-14 22:41
話說大半年前我爸爸過咗身,一直都冇乜嘢昆蟲飛入屋嘅。
直至上個月我媽咪生日,有一隻草蜢企咗喺窗花度, ...

我自己唔信會化蝶,但家中兩老人走,確係有大飛蛾大蝴蝶黎探訪,平日都係無既

男爵府

子爵府

回覆 麟媽媽 的帖子

伯爵府

我有個朋友同佢老公好多飛蛾奇遇,比埋相我睇,好奇妙

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2023年兔年勳章

manfatcentre 發表於 22-6-15 08:41
我有個朋友同佢老公好多飛蛾奇遇,比埋相我睇,好奇妙

水晶宮

2024年龍年勳章

呢樣嘢, 我又想講下...

我老父過身後兩三星期左右, 有晚突然發現有隻青蜓伏咗喺我爸生前著過的一件外套上(果時執拾阿爸衣物, 件外套仲好新, 我唔想掉, 自己在屋企著), 我爸係11月中走, 到發現青蜓已經係12月冬天. 我住咁耐, 都冇咩大昆虫飛過入來, 打風落雨都係得幾隻飛蟻, 但冬天竟然有青蜓飛入來. 當時我冇為意, 卷埋一張報紙, 一嘢 ~~啪 !!!! 到第二朝訓醒回想下.... 覺得自己好衰.... ,不過阿爸唔會嬲嘅~~

然後我就信了, 亦想起杜如風講過, 佢係唔信呢D嘢, 但直到佢阿爸過身, 佢又係經歷了一個咁神奇的事, 佢就不得不信了.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

回覆樓主:

其實我信㗎!當年我阿爺走咗無幾耐,有一晚我同阿妹一起瞓(大家都未瞓咗),突然聽到窗台附近有好清脆的珠算聲音(因阿爺後生時做會計,以前窗台位置放咗一副算盤係度),阿嫲講過如果夜晚聽到d咩聲,不要出聲驚嚇走阿爺。事後無聲音後,我問阿妹頭先有無聽到珠算搖下嘅聲音,佢話無。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

本來唔信的
但上次隻兔走,我一直好自責覺得自己唔狠下心俾佢打針走要佢受苦
然後有日,在office窗外出現佢,企咗喺度半日
我終於釋懷了,我覺得兔兔無嬲我,返嚟睇我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

見過一隻大過手掌既娥
左右各有一個大圓黑點
好似眼咁
明明走廊冇窗
卻又企正我門口
嚇到彈起
之後再出去就走左

象牙宮

2024年龍年勳章

麟媽媽 發表於 22-6-14 23:07
佢真係好搞笑㗎,有一次佢又話感覺我老竇返咗嚟,我問點解呢?佢話佢聞到我老竇以前放屁嘅味道
...

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章

唔知雀仔會唔會都有可能,廿幾年前我媽6號走咗,過咗幾日,即10號,係我哥生日,有隻雀仔喺我屋企露台,趕都唔走,我地俾水佢飲,佢都有飲,因為我媽係鼻咽癌死的,佢生前因為電療經常要飲水,所以當時我地都覺得係阿媽嚟,返嚟睇佢個仔(我媽有3女1仔,最錫佢個仔)

珍珠宮

回覆 麟媽媽 的帖子

我爸爸係住院舍,疫情前我成日都去,有一次走時係走廊見到曱甴,好自然就踩死佢,轉個彎見到職員就同佢講叫佢處理,点知佢即刻話你做咩踩死佢,呢度個個都唔會拍死昆蟲,係d老人家返黎探我地呀

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

webjen 發表於 22-6-15 09:40
回覆 麟媽媽 的帖子

我爸爸係住院舍,疫情前我成日都去,有一次走時係走廊見到曱甴,好自然就踩死佢,轉個 ...

曱甴又真係好難包容

首頁

尾頁

跳至