自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

olkan 發表於 22-6-16 08:42
聽聞有人計過,公務員退休要78歲唔死,先叫賺倒政府錢。
長俸其實係退休金嘅一部份,只係政府k ...

新舊制嘅分別
舊制先攞少D
新制先攞多D
好耐好耐以前入職時可以揀新制定舊制,後來變成只有新制。
2000年之後就只有強積金。

珍珠宮

小肥豬 發表於 22-6-16 06:08
大部分人都知上一代做公務員係好好福利。
但估唔到退休後仲有得(增加退休金)。
...

大陸都係咁
退休後一樣有跟隨通脹而加的退休金

珍珠宮

回覆樓主:

各有前因莫羨人!醫生搵錢仲多,你又唔講?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

憎人富貴厭人窮!
成日出埋呢啲post 目的係分化社會,
可惜呢度係BK, 大部份Jm 有學識, 懂分析,
並非井底蛙人云亦云
想取暖就要返登登啦

別墅

牛屎仔 發表於 22-6-16 06:51
個啲係舊制,新制2000年後入職已經無(行強積金)

新制係唔係政府全數供款25%?

別墅

私人市場減人工,政府就加,想搵份穩定工,都係政府工可以選擇

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

當年冇人做政府因為人工低又冇雙糧, 話當年普通文員入職資格都好低, 果陣唔識冇申請(舊制), 唔係我就可以係bk講既3萬蚊文員

子爵府

好媽媽勳章

olkan 發表於 22-6-16 08:42
聽聞有人計過,公務員退休要78歲唔死,先叫賺倒政府錢。
長俸其實係退休金嘅一部份,只係政府k ...

計算過由退休開始計起14年之後就可以賺突,所以啲退休公務員要同政府鬥長命

大宅

回覆樓主:

問英國

珍珠宮

sharonchung 發表於 22-6-16 11:49
計算過由退休開始計起14年之後就可以賺突,所以啲退休公務員要同政府鬥長命
...

以前政府計70多已好長命。有個外籍法官就係食長糧到80多仲好健康,完全係賺曬。

子爵府

好媽媽勳章

olkan 發表於 22-6-16 11:54
以前政府計70多已好長命。有個外籍法官就係食長糧到80多仲好健康,完全係賺曬。
...

如果返英國養老,過百歲都唔出奇

珍珠宮

sharonchung 發表於 22-6-16 11:58
如果返英國養老,過百歲都唔出奇

記得佢有返香港生活,被爆仲申請福利。但原來係有灰色地帶,係合法的。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

其實長俸、終身免費醫療及牙科、子女海外升學津貼、一年最少4x日大假…… 呢D英國佬年代入職嘅福利而家已經冇晒架喇,而家都只係供MPF、一年14日大假,仲一定冇雙糧、花紅;
年青嘅一群:只可嘆句生不逢時 (嗰時佢哋仲係學生,甚至未出世)。
中年嘅一輩:只可怨句點解當年唔放棄一年出16個月糧、一年加兩次雙位%人工嘅私人工而投身公務員行列?
香港好景時,就企響山頂笑公務員冇前途冇出息,到而家就企響低谷葡萄公務員不勞而獲… 公平嗎?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

旱已聽退休朋友講過, 每年都會加, 而且就算領長奉個人死左, 佢配偶會繼續收每月長奉, 銀碼會少D, 收到配偶死亡為止。太誇張的福利

珍珠宮

E_gold8806 發表於 22-6-16 13:04
旱已聽退休朋友講過, 每年都會加, 而且就算領長奉個人死左, 佢配偶會繼續收每月長奉, 銀碼會少D, 收到配偶 ...

長俸係退休金嘅一部份,個人死咗,都有錢在吧!都要俾返家屬。
好似私人公司咁,員工有退休公積金,唔會因為員工死咗,公司就充公份公積金,都要俾返員工家屬啦!

大宅

牛年勳章

mmkvin 發表於 22-6-16 10:50
新制係唔係政府全數供款25%?

要做滿起碼30年,你參考下
https://www.csb.gov.hk/tc_chi/admin/retirement/421.html

別墅

birdbirdfish 發表於 22-6-16 13:38
要做滿起碼30年,你參考下
https://www.csb.gov.hk/tc_chi/admin/retirement/421.html

三年後都有15%,其實等同出双糧,只不過要退休先攞得

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mmkvin 發表於 22-6-16 14:26
三年後都有15%,其實等同出双糧,只不過要退休先攞得

呢 d 公積金好多私人公司都有,同時有花紅,唔算特別優厚福利。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

birdbird 發表於 22-6-16 06:25
長俸制公務員退休後每月領取長俸,唔係人工。長俸會按每年物價指數調整。

其實公務员職位係公開招聘,覺得 ...
佢地唔講下好境時好多公司出幾個月 Bonus,公務員係從來都冇架喎,一年只係出 12 個月糧
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

E_gold8806 發表於 22-6-16 13:04
旱已聽退休朋友講過, 每年都會加, 而且就算領長奉個人死左, 佢配偶會繼續收每月長奉, 銀碼會少D, 收到配偶 ...

以我所知唔係咁樣!
如果公務員死咗自己嗰份嘅錢攞晒,配偶係冇得攞㗎

首頁
12345...6

尾頁

跳至