自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

redhot 發表於 22-6-16 09:48
各有前因莫羨人!醫生搵錢仲多,你又唔講?

總有離別的時候

伯爵府

牛年勳章

V_VPONG 發表於 22-6-16 07:46
當年香港經濟好,個個人都恥笑D人做公務員,你唔講?

經濟好時,做公務員就唔好,私人公司出bonus 3個月以上,佢哋就只流口水
如果計base + bonus 或者 commission- 以成個職業生涯計 total income. 可能多過公務員

子爵府

即係現職分分鐘冇人工加但長俸有得加?咩邏輯

珍珠宮

E_gold8806 發表於 22-6-16 13:04
旱已聽退休朋友講過, 每年都會加, 而且就算領長奉個人死左, 佢配偶會繼續收每月長奉, 銀碼會少D, 收到配偶 ...

正常退休計劃絕對冇咁嘅事,你講嗰種狀況係個公務員在職時on top另加供一份類似保險嘅物體,每個月要比多啲錢架,換來配偶嘅保障。我有堂親戚老公係舊式公務員

大宅

回覆樓主:

當年魚翅撈飯,冇乜人肯做公務員架,所以先整咁好福利吸引人去做

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小肥豬 發表於 22-6-16 06:08
大部分人都知上一代做公務員係好好福利。
但估唔到退休後仲有得(增加退休金)。
...

呢啲唔係加工資喎

珍珠宮

小肥豬 發表於 22-6-16 06:08
大部分人都知上一代做公務員係好好福利。
但估唔到退休後仲有得(增加退休金)。
...

有時間去葡萄人,不如用呢啲時間增值自己,然後考入去做公務員啦

男爵府

旱已聽退休朋友講過, 每年都會加, 而且就算領長奉個人死左, 佢配偶會繼續收每月長奉, 銀碼會少D, 收到配偶 ...

唔係

除非佢有供孤兒寡婦金(在職時要比錢)
如果無供,個人一死,配偶既醫療福利都即時無埋

事實係無乜人供,供得少又拎得少
當年係因為女人好少做野,怕老公死左,老婆仔女生活唔到先會供

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

長俸係本身退休金嘅一半嚟㗎,只不過分期比,但係如果當事人過咗身,長俸會冇咗,配偶冇得攞剩餘嘅長俸㗎

男爵府

mmkvin 發表於 22-6-16 10:50
新制係唔係政府全數供款25%?

一定唔係

自己要供
政府會隨年資增加,都要做好多年先有咁高比例

另外,如果做唔夠十年,多左既供款,政府會收返

朋友講我知(辭職公務員)
其實依家都好多公務員走
有興趣可以去試下

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

olkan 發表於 22-6-16 13:25

長俸係退休金嘅一部份,個人死咗,都有錢在吧!都要俾返家屬 ...

如果舊制公務員,退休只可以攞一半退休金,另外一半要以長俸方式分發,如果期間身故,配偶係唔可以攞剩餘既長俸

雲母殿

redhot 發表於 22-6-16 15:16
正常退休計劃絕對冇咁嘅事,你講嗰種狀況係個公務員在職時on top另加供一份類似保險嘅物體,每個月要比多 ...

冇錯,嗰時8x年公務員係可以另外供孤兒寡婦金,如果嗰時有供,到今日在職公務員身故,佢嘅配偶子女及未成年子女就可以得到每個月保障

大宅

birdbird 發表於 22-6-16 06:25
長俸制公務員退休後每月領取長俸,唔係人工。長俸會按每年物價指數調整。

其實公務员職位係公開招聘,覺得 ...

雲母殿

QQ_panda 發表於 22-6-16 15:31
唔係

嗰時係8X年供㗎,供咗幾年就取消咗,當時有供而家仍然在職嘅公務員應該唔多

大宅

sharonchung 發表於 22-6-16 07:56

嗰啲本嚟就係退休金,只係退休時最多只取50%走,另外50 ...

珍珠宮

長俸嘛,合約之一,無話公唔公平,政府有責任履行。

珍珠宮

yanyan-mummy 發表於 22-6-16 15:38
冇錯,嗰時8x年公務員係可以另外供孤兒寡婦金,如果嗰時有供,到今日在職公務員身故,佢嘅配偶子女及未成 ...

係,我聽佢地講就是叫孤兒寡婦金。其實我覺得都是類似保險計劃嘅一種,供款人又唔係冇額外付出,如果供款人長命百歲又攞唔到呢部份on top嘅福利,所以我覺得成件事都公道。

大宅

QQ_panda 發表於 22-6-16 15:31
唔係

珍珠宮

Ononluk 發表於 22-6-16 15:44
長俸嘛,合約之一,無話公唔公平,政府有責任履行。

無錯,是聘用條款之一,雙方你情我願,冇話公唔公平。所以,我就話各有前因莫羨人!

雲母殿

redhot 發表於 22-6-16 15:45
係,我聽佢地講就是叫孤兒寡婦金。其實我覺得都是類似保險計劃嘅一種,供款人又唔係冇額外付出,如果供款 ...

其實講緊三十幾年前供款,依家身故,配偶都只不過係攞返少少飲茶錢咋,唔好諗住會有長俸咁多

首頁

尾頁

跳至