自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

上星期用滙豐網上銀行滙錢,收咗我US$32,因銀碼細,比例上好貴!

本來網上滙係無費用,但佢話入佢哋美國滙豐收$24,美國滙出又收$8!

我經常要滙HK$5000左右,你哋知唔知
平啲滙款方法?

伯爵府

回覆 L.O.V.E. 的帖子

你香港HSBC匯去英國HSBC?如果用Global transfer係無手續費咖。我用Citi 匯美元去我英國HSBC via SWIFT 都無收手續費。

子爵府

回覆 ilovebb2019 的帖子

收款唔係英國滙豐

伯爵府

L.O.V.E. 發表於 22-6-16 15:51

收款唔係英國滙豐

咁你問吓第二間銀行有無SWIFT, DBS好似都係免費。

珍珠宮

你做乜滙美金去英國呀⋯⋯ 要經美國滙豐做clearing 㗎!
仲有,樓下有人都提到global transfer ,如果你係小額過錢去大部分其他Hsbc 海外戶口,你又有綜合理財戶口,係免費㗎,不過要自己揀用「滙豐環球轉賬服務」而唔係「電匯」,否則佢會同你經返傳統Swift 條路,過美金仲要飛去美國。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

滙豐手機程式有個環球滙款,唔收手續費,大約1至3天。

伯爵府

Ononluk 發表於 22-6-16 15:57
你做乜滙美金去英國呀⋯⋯ 要經美國滙豐做clearing 㗎!
仲有,樓下有人都提到global transfer ,如果你係 ...

我用CITI SWIFT 美元去英國HSBC唔洗手續費,英國果邊都無收任何費用。

子爵府

唔好意思, 請問知唔英鎊由citibank轉去匯豐有無手續費?

珍珠宮

L.O.V.E. 發表於 22-6-16 15:51

收款唔係英國滙豐

其實要睇你收款銀行network ,佢同香港匯豐有冇共同correspondent bank,否則隨時經過多過一間中介銀行經手。
但真係一定要滙美金? 滙英磅可以直接經UK HSBC 加英國自己domestic rtgs , 唔肯定係免費但一定平啲。

子爵府

回覆 Ononluk 的帖子

對方係英國戶口,但非英國滙豐戶口

珍珠宮

ilovebb2019 發表於 22-6-16 15:59
我用CITI SWIFT 美元去英國HSBC唔洗手續費,英國果邊都無收任何費用。

咪係citi 美國waive 咗妳啫,條路都係要過一間美國銀行。又如果citi us 同英國Hsbc 係correspondent banks 咁唔駛再經第三家銀行咪得囉。

子爵府

回覆樓主:

citi gold account, no charge
BEA account , 50萬存款以上開個特別戶口都唔需要收費
朋友告知渣打銀行都好似唔使收錢你可以去問下,
HSBC 100萬存款戶口都係唔需要收費

珍珠宮

jellyfish1989 發表於 22-6-16 16:20
citi gold account, no charge
BEA account , 50萬存款以上開個特別戶口都唔需要收費
朋友告知渣打銀行都好 ...

咁正,如果連中介銀行手續費都免,咁銀行咪做一單蝕一單?

無聊睇citi 份收費簡介,有remark 寫住「Subject to Correspondent Bank service fee」。

伯爵府

vincat 發表於 22-6-16 16:05

唔好意思, 請問知唔英鎊由citibank轉去匯豐有無手續費? ...

你問返銀行好D。我問過CITI swift HKD去我英國HSBC HKD ACC 都係免費,不過未試所以唔知英國果邊會唔會有charges.如果存英鎊不如先轉港元去英國既港元戶口再係果邊網上轉英鎊,個RATE通常靚過係香港轉。

伯爵府

L.O.V.E. 發表於 22-6-16 16:17
回覆 Ononluk 的帖子

對方係英國戶口,但非英國滙豐戶口

英國銀行匯英鎊去英國銀行係免費。你可以由自己英國銀行匯英鎊去對方英國銀行咪免費囉。你有無開英國戶口?無就快D開個HSBC EXPAT premier戶口,用Global transfer 匯錢去英國再轉比對方。

子爵府

ilovebb2019 發表於 22-6-16 16:57
你問返銀行好D。我問過CITI swift HKD去我英國HSBC HKD ACC 都係免費,不過未試所以唔知英國果邊會唔會有ch ...

Thanks (emoji)

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

L.O.V.E. 發表於 22-6-16 15:23
上星期用滙豐網上銀行滙錢,收咗我US$32,因銀碼細,比例上好貴!

本來網上滙係無費用,但佢話入佢哋美國 ...

你滙HKD5000, 當中扣左 HKD23.45手續費,滙率0.105108, 對方收 GBP523.08。算唔算貴? 你check 下 wise.com, 舊名叫transferwise。原理係你入港元去wise 既香港戶口,wise在外國銀行戶口轉賬去收款人戶口。我未試滙英磅,唔知價,可能樓上jm 既方法仲平仲方便。

子爵府

多謝大家建議,我會再了解下,BK jm 真係幫到手

子爵府

Ononluk 發表於 22-6-16 16:26

咁正,如果連中介銀行手續費都免,咁銀行咪做一單蝕一單?

銀行使唔使蝕錢 我就唔知,但係我就係咁樣做,一毫子都冇畀佢收過.

伯爵府

Transferwise, 我未用過, 呀仔年青人喜歡用, 你上網搵下料先

首頁

尾頁

跳至