自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

多些訪問果代既人,佢地口述講番,比用新聞形式叙述更有吸引力令人去了解。畢竟果代人走得就走,走晒就只能後人複述

我婆婆/前輩以前都有講日本仔侵華果時係點,我地個個都用心地聽同問,但佢地已經全不在世了

子爵府

回覆樓主:

公爵府

2024勳章

kit2004 發表於 22-6-17 14:53
多些訪問果代既人,佢地口述講番,比用新聞形式叙述更有吸引力令人去了解。畢竟果代人走得就走,走晒就只能 ...

係, 要比後生一輩知當年發生咩事, 唔可以比某啲人扭曲歷史

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

多些訪問果代既人,佢地口述講番,比用新聞形式叙述更有吸引力令人去了解。畢竟果代人走得就走,走晒就只能 ...
呢的野..............,現今成日話番鄉下[去日本]個的年輕人士,佢地話係假消息

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

播都要有人睇, 仲要佢地信先得
之前啲運動直播住都話係假, 你要知好多人中毒已好深, 好似64咁,明明真相唔係咁, 但某啲人都係唔信, 有片有真相又如何

水晶宮

其實戰爭一定係殘酷, 無論邊一個國家去入侵第二個國家

水晶宮

2024勳章

拍一部張愛玲傾城之戀

公爵府

當年日本係打遍亞洲,同德國聯合想做世界霸主。。打到中國時,估唔到中國咁窮都頂咁耐。。當年有文件,德國係蘇聯不利,叫日本拖馬幫手,日本答复話係中國遇麻煩了,抽唔到兵力。。。所以當年聯合國都多謝中國,拖咁耐,如果唔係,世界局式會改寫。。

禁止訪問

子爵府

上校車 發表於 22-6-17 15:43
其實戰爭一定係殘酷, 無論邊一個國家去入侵第二個國家

啱,唔係無你死就我忙!但係日本人係當遊戲咁殘殺中國人,花式多之餘仲非常殘暴,已經唔係打仗依個層面

水晶宮

fayefa 發表於 22-6-17 17:34
啱,唔係無你死就我忙!但係日本人係當遊戲咁殘殺中國人,花式多之餘仲非常殘暴,已經唔係打仗依個層面 :p ...

好多國家去入侵第二個國家都用一d 好殘忍既方法去殘害第二個民族, 早幾年睇下台灣早期歷史, 台灣在16xx年時期, 比荷蘭同西班牙入侵, 當年閩南人同客家人仲未移居到台灣, 鄭成功更未攻入台灣, 台灣基本上係由好多原住民族居住, 有d 族因為反抗入侵者差唔多被滅族

另外, 國民黨退到台灣時, 也用好極端手法去對付台灣人, 包括好出名既白色恐怖時期, 都係好多原住民差不多被滅族

其實好多東南亞國家被侵略時都是有很長既艱難日子

利呻, 唔係幫任何一個民族講說話, 只係覺得戰爭真係好可怕, 希望世界和平

象牙宮

回覆樓主:

下,傷心事無謂提,讀書知道有咁既事算啦

子爵府

上校車 發表於 22-6-17 17:48
好多國家去入侵第二個國家都用一d 好殘忍既方法去殘害第二個民族, 早幾年睇下台灣早期歷史, 台灣在16xx年 ...

仲有慰安婦依個罪項

琥珀宮

其實應該更深入講日本係受美國支持去侵華,而唔係單單只講日本侵華,咁先睇到成個格局

翡翠宮

20150618bb 發表於 22-6-17 15:37
呢的野..............,現今成日話番鄉下[去日本]個的年輕人士,佢地話係假消息
...

真係好怕人講去日本旅行話番鄉下⋯

水晶宮

畀面勳章

上校車 發表於 22-6-17 17:48
好多國家去入侵第二個國家都用一d 好殘忍既方法去殘害第二個民族, 早幾年睇下台灣早期歷史, 台灣在16xx年 ...

非常同意

當年日本係衰,但我哋唔應該今日仲抱住仇恨,如果有去過南京個紀念館,其實係原意係宣揚和平丶唔好再有戰爭的理念,唔係叫中國人去憎恨日本,或者挑起中國人仇日的情緒

最重要係,發起戰爭的一方,汲取教訓,未來不要再重蹈覆轍

上校車    發表於 22-6-17 20:26
上校車    發表於 22-6-17 20:25

水晶宮

畀面勳章

bb2 發表於 22-6-17 18:36
真係好怕人講去日本旅行話番鄉下⋯

呢啲人無知,好明顯唔認祖宗亦唔識歷史
我唔憎日本,但絕不認為可以叫日本做鄉下

侯爵府

回覆樓主:

之前睇周迅的紅高粱睇到喊
完全明白,沒有國,哪有家

子爵府

有啊,我爸話嫲嫲餓到食樹皮,有得食都比我爸同大伯食先(當年佢哋仲好細),爺又唔響度,日子都唔知幾苦。
啊嫲臨到老仲要盲埋
成世人真係苦

侯爵府

TMC3012 發表於 22-6-17 15:39
播都要有人睇, 仲要佢地信先得
之前啲運動直播住都話係假, 你要知好多人中毒已好深, 好似64咁,明明真相 ...

中國就係太低調,無外國咁高調咁演野,唔識洗腦式宣傳自己好既一面,咪個個都覺得美國係英雄,外國就係仙景,生活得好好既世外桃園。

絕對支持多d 講事實出黎,點著逼害我哋中國人,點樣八國聯軍打我哋,點著逼我地中國婦女做慰安婦

首頁

尾頁

跳至