自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

【電子消費券/財政預算案2022/預算案】政府在2022消費券計劃第一期中,向市民派發5,000元電子消費券,登記使用八達通的市民若在5月31日前累積費滿4,000元,即最快可於今日(16)取餘下的1,000元。不過,不少市民表示今日無法領取,紛紛致電八達通熱線,但又指無人接聽,對此感不滿。八達通公司回覆指,今日已處理逾千宗不同類型的查詢,當中包括未能於今日領取餘下1,000元消費券的查詢,並發現該些未能領取1,000元消費券的市民,主要因為他們的「合資格消費」累積總額並未達標,又或其消費包含了非「合資格消費」項目,如其公共機構,如政府醫院、郵政局的消費,或政府收費如政府隧道及停車咪錶等。八達通提醒市民須留意消費券並不適用該些交易類別,並稱市民可在八達通服務站、八達通網站,或在八達通App加入已登記消費券計劃的八達通,查閱其「合資格消費」的交易紀錄。
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

琥珀宮

YOGISOELMO 發表於 22-6-17 18:35
【電子消費券/財政預算案2022/預算案】政府在2022消費券計劃第一期中,向市民派發5,000元電子消費券,登 ...

都唔明點解攪到咁複雜

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

一早幫長老們check 哂

子爵府

咁複習,我唸新一期好多人轉會了

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都唔係第一次,點解大家忘記個玩法!

象牙宮

用app一睇就知邊合唔合資格,
其實上年都係咁,好似無咁多投訴。

伯爵府

咁煩架
我不是用開八達通拎消費券
我諗一定不會轉用佢了

大宅

2024年龍年勳章

政府規定有某D項目係唔用得消費卷

伯爵府

回覆樓主:

我第一期取左3000,点解有啲人4000

珍珠宮

princesssarah 發表於 22-6-17 18:48
咁複習,我唸新一期好多人轉會了

其實不是一拍咭就看到消費券剩餘多少嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

.

珍珠宮

mandy952 發表於 22-6-17 18:40
都唔明點解攪到咁複雜
未係!一次過俾錢未好囉

伯爵府

LokYauYau 發表於 22-6-17 19:56

唔係,因為有d費用唔計
就算你用哂八達通d錢,如果當中用在以下費用,要入返d錢去八達通,洗曬d消費劵先可拎最後$1000

消費券不適用於以下交易類別]:
政府收費(例如稅款、罰款、牌照費、隧道費、停車咪錶)
公用事業收費(即水、電、煤氣)
公共機構收費(例如醫院管理局、香港房屋委員會、香港房屋協會)
教育開支(即提供本地及非本地課程的中小學,以及大學教育資助委員會資助的大學的收費)
購買金融產品或服務(例如保險)
捐款(包括慈善、宗教及政治組織)
直接向非本地商戶購物(包括於本地透過非本地網上平台購物)

https://voucher.octopus.com.hk/tc/form/enquiry

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

yaubb2014 發表於 22-6-17 19:51
我第一期取左3000,点解有啲人4000

第一次拍卡1000,用到八達通有1000蚊空間時,再拍埋之後1000蚊,今次係拍埋尾數

珍珠宮

LokYauYau 發表於 22-6-17 19:56
某程度上係!但好多老人家唔識點查

男爵府

其實,真心唔明d 人點解$4000野都買唔到
我及我親人光速用哂

珍珠宮

kisskathy88 發表於 22-6-17 20:00
第一次拍卡1000,用到八達通有1000蚊空間時,再拍埋之後1000蚊,今次係拍埋尾數
...
琴日拎埋過1000洗左d la

珍珠宮

我捨不得你 發表於 22-6-17 20:02
其實,真心唔明d 人點解$4000野都買唔到
我及我親人光速用哂
其實5000好快洗哂認真

珍珠宮

好媽媽勳章

moon_o_o 發表於 22-6-17 20:00
唔係,因為坐車唔計
就算你用哂八達通d錢,如果當中用在車錢,車錢唔計,要入返d錢去八達通,洗曬d消費劵 ...

坐車計架喎

大宅

虎到金來勳章

我尋日去ok排隊拎消費券,見前面好幾個人都係未用夠4千拎唔到,ok個阿姐解釋到火滾。
仲有個工人姐姐拎住阿mom張八達通去拍,又係未夠數拎唔到,ok阿姐同佢講佢又聽唔明,佢就打電話俾自己阿mom,再遞個電話俾ok阿姐叫佢同阿mom講。阿姐好勞氣話咁鬼忙仲要同你講電話!

首頁

尾頁

跳至