自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

上水擲磚擊斃清潔工案 兩青年被控謀殺等罪開審

2022-06-1517:35

20191114日上水因政見衝突而發生毆鬥,70歲食環署外判清潔工人遭磚頭擲斃,六旬男子亦遇襲左眼受傷。兩名曾為小學同學的青年各被控謀殺、有意圖而傷人及暴動罪,案件今在兩男五女陪審團席前開審。控方讀出承認事實指,次被告與其兄長的語音訊息對話指:「今日你哋咪劈咗個阿伯呢,後尾話佢生存渺茫,無得救」,「咩生存渺茫呀?」,「你今日咪斬咗個阿伯呢」。案件明續,控方將繼續開案陳詞。
劉子龍(19歲;花名:「牛屎」)及陳彥廷(18歲)被控於20191114日在香港,連同其他身分不詳的人,謀殺羅長清。二人另被控於20191113日在上水龍運街北區大會堂外,連同其他身分不詳的人,意圖使男子X受嚴重傷害而非法及惡意傷害,以及參與暴動。本案律政司代表為周凱靈大律師及署理高級檢控官莊文欣,大律師David Rex Boyton代表首被告,蒲立新大律師(Ian Poulson)代表次被告陳彥廷。

控方向陪審團簡介案件及讀出雙方承認案情時指,兩名被告為小學同學,當年一同就讀李志達紀念學校。二人在20191213日首次被捕,首被告被捕後向警察指:「我喺現場,有示威,我無掟死人,無打死人,我畀人打啫」。二人獲准警方保釋後,在2020422日再次被捕。
本案的襲擊事件發生於20191113日上午1150分,死者羅長清在當日被襲擊後,救護車在中午12時到場,發現死者躺在北區大會堂外左額腫起,送院後醫生發現死者瞳孔放大、嘔吐、昏迷、失去知覺,頭部受傷引致硬腦膜下血腫,左肩瘀傷,死者翌日宣告不治,其兒子在20191128日到殮房認屍。
控方向陪審團展示涉案閉路電視片段截圖,指出六旬男子X在案發當日早上6時許外出工作,一直尾隨兩名男子,X在上午10時許發覺路面有路障,沒有交通工具讓他乘搭去上班故回家。X及後在馬路上手持鐵通,次被告左手舉起一把鋸斬向X的大腿,然後有3人圍住X。一名不知名人士向死者擲磚頭,死者遂向後倒地,有人抬走死者到路旁。X被襲後左眼虹膜撕裂,眼內出血泛紅
,視野模糊,左眼皮瘀傷,右手臂被割傷,左手臂紅腫,右膝擦損和雙腳瘀傷。控方明天將傳召X出庭作證

希望法庭可公正審判,還死者一個公道!

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

點解突然d人喪盡天良

伯爵府

櫺囹桼 發表於 22-6-18 09:38
希望法庭可公正審判,還死者一個公道! ...

認同!支持!

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

應該要重判!

水晶宮

果班黃人衰到為左不同政見去斬人打人放火迫人屈服,當時打傷好多市民,等我地唔敢出街唔敢出聲!必須重判

耶魯    發表於 22-6-19 10:14

子爵府

野原美冴 發表於 22-6-18 09:43
點解突然d人喪盡天良

喪盡天良唔會突然變成咁。
係嗰個人本性如此,只係平日隱藏,一念即發。
書中有云“頓失人身,喪盡天良,遽成畜類〞
如妖物化人,一失人身,便失人性,與畜牲無異。

耶魯    發表於 22-6-19 10:15

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

直情謀殺啦,希望判終身監禁

耶魯    發表於 22-6-19 10:15

珊瑚宮

回覆樓主:

應該重判, 終身監禁都不為過
還死者一個公道, 俾後生的一個警剔

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

baby_jkk 發表於 22-6-18 09:50
應該要重判!

Agree

水晶宮

呢兩個真係喪盡天良,坐一世都唔夠,可惜香港無死刑。

伯爵府

回覆:沉冤待雪

應該重判! 現在仍然有議員建議政府特赥這班暴徒,領香港社會和諧和給年青暴徒重新的機會!

水晶宮

上水擲磚擊斃清潔工案 兩青年被控謀殺等罪開審2022-06-1517:35
2019年11月14日上水因政見衝突而發生毆鬥, ...

咁希望捉埋喺馬鞍山火燒活人嗰個賤人
自由太多會令世人失去平衡

琥珀宮

回覆樓主:

佢地兄弟自殺或意外死就屈警察,爆眼女到如今仲夠厚面皮到係海外申請法援要告警察攞佢份醫療報告,唔知係咪係台灣洗到冇錢,博班蠢黃人patreon佢。

羅伯被殺有哂片睇,磚頭扔佢頭而成個人倒下,1113真係香港正常人的痛。

希望可以繩之於法,令羅伯可以安心往生

男爵府

回覆樓主:

係咪仲有一個人未拉到?

大宅

ricecooking 發表於 22-6-18 09:54
果班黃人衰到為左不同政見去斬人打人放火迫人屈服,當時打傷好多市民,等我地唔敢出街唔敢出聲!必須重判
...

衰到火燒地鐵等等,又罷市又乜,當時行路返工,5會比班友得逞!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

呢種人必須判終生監禁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

MC媽 發表於 22-6-18 09:55
喪盡天良唔會突然變成咁。
係嗰個人本性如此,只係平日隱藏,一念即發。
書中有云“頓失人身,喪盡天良, ...

唔好侮辱畜生, 無佢地咁衰...

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

公爵府

mickeywinnie3 發表於 22-6-18 10:18
咁希望捉埋喺馬鞍山火燒活人嗰個賤人

呢個好似話一早走左佬啦

伯爵府

回覆樓主:

希望伯伯可以沉冤得雪, 法庭 重判呢兩個殺人犯

侯爵府

上水擲磚擊斃清潔工案 兩青年被控謀殺等罪開審2022-06-1517:35
2019年11月14日上水因政見衝突而發生毆鬥, ...

不可寬恕!嚴懲
kckammy

首頁
12345...6

尾頁

跳至