自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

对住呢個政府真苦
當日在医院門外的救不了,不理,
今天只因護老院有員工染疫,全院搬去亞博,連護老院都話可以照顾和密切觀察,你地夠人手咩?有同一样單人房咩?
宜家連家人想同老人家視像都話好忙無人手,咁你地真係可以照顧卧床高度護理嘅老人嗎?澡涼、抹身、政府指引安老院兩小時反身及勤換片 ,你地做得到嗎?有氣墊床防褥瘡嗎?
陳局長,你無能力,麻煩你走啦,一直都做唔到野,你有沒有了解香港醫護唔做呢啲野,連同家人視像都話忙呀,你仲夾硬把好地地一班要高度護理的老人送入去,衰啲真係希望你老左可以受一下

333s    發表於 22-6-19 14:24

珍珠宮

回覆樓主:

要容忍多陳局長10日。

公爵府

如果唔搬去,佢又怕又連環爆。。講真,死既都係老人。。如果我係子女,我就令願老人辛苦幾日,都好過中招

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

任佢講

複式洋房

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得兩件事黎, 有員工中招已係事實, 如果繼續放老人家係老人院, 大家一齊中晒係遲早既事
天朗氣清

子爵府

apple_001 發表於 22-6-18 18:39
对住呢個政府真苦
今天只因護老院有員工染疫,全院搬去亞博,連護老院都話 ...

算喇,留喺香港唔走嘅人預左佢地係咁垃圾,有能力就離開,好似話打完針唔夠14日之前果針作廢,咁無止境打完又作廢喇

珊瑚宮

noodle_noodle 發表於 22-6-19 00:35
算喇,留喺香港唔走嘅人預左佢地係咁垃圾,有能力就離開,好似話打完針唔夠14日之前果針作廢,咁無止境打 ...

老實未諗過走
我無興趣去英國做餅廠包裝, 或者搬運工人

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

醫管局/醫院出問題

當日鄧炳權帶埋消防局,想去幫手運送醫院外等睇醫生嘅病人去政府安排嘅運動會場等候,但醫院都唔俾!

林鄭政府向醫管局/醫院發最後警告,第二日醫院就好神奇突然又話醫院內有空間俾等睇病人士入內等候。

珍珠宮

2024年龍年勳章

对住呢個政府真苦
今天只因護老院有員工染疫,全院搬去亞博,連護老院都話 ...

唔搬你又會話政府想老人家染病死亡嘞

珊瑚宮

chuck_bass 發表於 22-6-19 00:56
你能力低啫

閣下仲係香港喎,咁閣下能力都唔慌高得去邊了

ian723    發表於 22-6-20 08:14
happylife28    發表於 22-6-19 14:06

男爵府

对住呢個政府真苦

放心,盧局長只會變本加厲,將內地個套搬落來

男爵府

tinlong22 發表於 22-6-19 00:30
我覺得兩件事黎, 有員工中招已係事實, 如果繼續放老人家係老人院, 大家一齊中晒係遲早既事 ...

要視乎情況,有數字話全港67%院友之前中過。

男爵府

noodle_noodle 發表於 22-6-19 00:35
算喇,留喺香港唔走嘅人預左佢地係咁垃圾,有能力就離開,好似話打完針唔夠14日之前果針作廢,咁無止境打 ...

個問題始終係大大話要清0! 係佢眼中,只要唔中新冠,話之D老人抑鬱生瘡冇人照顧,就係勝利,中國制度最優越,比死一百萬人既美國優越,東升西降,人民至上,生命至上,行屍走肉好過中新冠!

珍珠宮

dolala 發表於 22-6-19 01:41
要視乎情況,有數字話全港67%院友之前中過。

資料來源?
天朗氣清

男爵府

tinlong22 發表於 22-6-19 01:43
資料來源?

勞工及福利局長羅致光昨書面回覆立法會議員質詢時表示,今年1月1日至5月25日,67%院舍院友染疫,當中安老院社有69%院友染疫,殘疾人士院舍有58%院友染疫。同期有6%院舍院友染疫並死亡,其中安老院舍院友有8%死亡,殘疾人士院舍有0.2%院友死亡。

https://news.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20220609/s00002/1654710741462/%E9%A6%965%E6%9C%8867-%E9%99%A2%E8%88%8D%E9%99%A2%E5%8F%8B%E6%9F%93%E7%96%AB-6-%E6%AD%BB%E4%BA%A1

珍珠宮

dolala 發表於 22-6-19 01:44
勞工及福利局長羅致光昨書面回覆立法會議員質詢時表示,今年1月1日至5月25日,67%院舍院友染疫,當中安老 ...

我未計話中完可以再中, 有8%死亡, 淨低個33%中, 當中又有8%死
咪100個死兩, 三個囉

如果話大家唔好煩, 無謂為2, 3個人死搬黎搬去啦
佢地係唔係都會死架啦
咁無野好講啦
天朗氣清

侯爵府

dolala 發表於 22-6-19 01:42
個問題始終係大大話要清0! 係佢眼中,只要唔中新冠,話之D老人抑鬱生瘡冇人照顧,就係勝利,中國制度最優 ...

想不到有人用行屍走肉,來形容這班需要照顧的老人,仲應為死一百萬比送去隔離好,你可以責備政府安排不當,但不能應同讓老人染病,而失去生命更好。

加菲貓3    發表於 22-6-19 09:06

珍珠宮

2024年龍年勳章

dolala 發表於 22-6-19 01:42
個問題始終係大大話要清0! 係佢眼中,只要唔中新冠,話之D老人抑鬱生瘡冇人照顧,就係勝利,中國制度最優 ...

如果內地大量人口中招,就算死亡個案唔高,但多人同時間染病要請病假,香港可能連食物供應都會出問題呀

首頁
12345...8

尾頁

跳至