懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日收到威記電話…
心裡都知道一定唔係好野!

姑娘話佢係威記中文大學既姑娘
通知我係屬於妊娠毒血症高風險
要我之後定期覆診見醫生
每次都要抽血驗尿 照幾次超聲波
仲話下次見醫生會比阿士匹靈比我
食到36weeks

Cut左線之後 即刻喊左出黎!
心諗點解係我既?
我唔係高齡 屋企亦都無高血壓病患史
亦都唔係身體肥胖
今次係第一胎 所以知道左好緊張

即刻search好多關於妊娠毒血症嘅資料
先知道萬一真係有呢個病症
係一件好嚴重既事 會影響BB

好想問下有冇媽媽曾經都係比姑娘話妊娠毒血症高風險?之後點面對?
食阿士匹靈對BB既發展有無影響?
食野需唔需要再特別注意?
謝謝大家!

複式洋房

唔使太緊張住
我自己同我個 frd 都係咁
佢生咗啦相安無事
我就 so far ok
食藥暫時又冇乜副作用

現階段都唯有跟足指示食藥度血壓
當佢送多幾次免費超聲波囉
阿士匹靈對BB冇問題
係有機會令我哋胃出血
所以一定要飽肚先好食藥
同埋佢哋會提你夜晚食會有效啲

別墅

dddaisyau 發表於 22-6-18 21:32
今日收到威記電話…

上胎37周1中左妊娠毒血症 即時催生 生完高血壓左一個月一樣唔係高齡 無家族病史
今胎12周開始食阿氏匹靈 而家22周
無野做到 唯有食藥 順期自然
我會簡返政府生 有咩事 政府攪掂

洋房

回覆樓主:

唔好擔心啦;我當日收到電話話我高危要食亞士匹令都好擔心;點知因為我有藥物敏感,連藥都冇得食。阿B宜家出左世仲肥肥白白。

所以,相信醫生吧

大宅

回覆 dddaisyau 的帖子

我也是有參與中大妊娠毒血高風險個案的現在bb已出世,可以分享一下體驗

首先醫院根據孕婦的背景:
我高齡
曾服降血壓藥物(停服後才懷孕)
父母都有高血壓

然後經抽血,評估胎盤功能才決定孕婦是否有妊娠毒血的高風險

我除了以上背景,胎盤功能也比正常值低
這有機會影響供血給胎兒
因此要服用阿士匹靈至36weeks以及每天量血壓
除此之外每10weeks回中大覆診(30weeks後34、36、38weeks也有覆診)

中大產檢特別之處,是會有超聲波追蹤胎兒會否在生長線內
還會whatsapp詢問孕婦近況,同時孕婦有疑問也可透過whatsapp詢問

一般公立醫院(非早產科)和健康院覆診,也不會有照超聲波的服務,中大的服務跟私家醫院差不多

萬一胎兒生長速度有問題,中大還會有下一步跟進
所以不要擔心,他們會貼身跟進很多孕婦沒預料到的情況
只要好好服藥和量血壓,一樣能順利到bb出世

伯爵府

今日收到威記電話…

其實威記咁早開始mon住你, 就算你 最後真係有任娠毒血風險都唔會好高
為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

別墅

今日收到威記電話…

首先,真係唔駛咁擔心啊~~~我都係妊娠毒血症高風險,都係第一胎,但我本身高齡,屋企直屬親人有三高。不過自己本身瘦加平時血壓都只係100/60,一啲都唔高,我初頭都唔太明點解自己會係高風險嘅⋯⋯

妳跟番姑娘比妳嘅期去威院見醫生同照超聲波先(同產檢一樣,另外仲要留小便同磅重),醫生會詳細解釋番高風險嘅原因比妳知,會跟妳體重開阿士匹靈比妳,然後再約妳做下次覆診(都係照超聲波為主)

so far我都30wk,BB有佢地monitor住,家下一直喺生長線上長大緊~

妳家下可以買定一部手臂式血壓計(手腕式嘅醫生話無咁準),第一次去見醫生時可以帶埋部機去對一對自己部機量血壓數值有無偏差先。因為每朝早一起身就度一度血壓,記錄番喺姑娘比妳嘅記錄表上,晚飯後就食阿士匹靈(只係好細粒嘅粉紅色藥丸嚟)。

掉番轉去諗,好在中大嗰邊抽查到我係高風險,及早安排我去見醫生同開藥比我,從而降低風險。而且因為咁樣多咗幾次(至少四次)免費照超聲波同有醫生跟進,作為準媽媽,反而係安心咗好多。

要記住啊,妳家下只係高風險群組,並唔係中咗妊娠毒血症,亦唔一定會中。BB同妳一切正常架,真係唔好擔心~心情放鬆啲,BB就會乖乖成長架喇

複式洋房

forzaazzurri 發表於 22-6-18 22:41
唔使太緊張住
我自己同我個 frd 都係咁
佢生咗啦相安無事

謝謝你!
消化左兩日… 今日心情都開始好好多
每次去醫院我都好緊張 控制唔到
血壓so far都正常
係每次心臟都跳到140幾
每次都要量幾次 先慢慢回落
屋企量就好正常 一去醫院就咁
所以每次姑娘都會好緊張問我有冇唔舒服
加上今次仲要話我 妊娠毒血症高風險
應該仲緊張

希望食藥控制 聽醫生話
BB可以平平安安出世
好似你話 當佢送多幾次免費超聲波
咁諗開心啲!

請問當你知道高風險
有冇再喺私家抽血驗多次妊娠毒血症?
我諗緊有冇需要

複式洋房

oisuen 發表於 22-6-18 23:56
上胎37周1中左妊娠毒血症 即時催生 生完高血壓左一個月一樣唔係高齡 無家族病史
今胎12周開始食阿氏匹靈 ...

媽媽你好叻呀!
如果我最後真係中妊娠毒血症
真係唔敢生第二胎!
因為真係一件好危險既事
對媽媽自己 對BB都係….
真係要有強大嘅心臟先得

因為公立比較知道病情
公立生係個穩陣啲
但想請教媽媽 當你知道高風險
你有冇再喺私家抽多次血驗清楚妊娠毒血症?
我諗緊有冇需要 再穩陣啲

別墅

dddaisyau 發表於 22-6-20 15:17
媽媽你好叻呀!
如果我最後真係中妊娠毒血症
真係唔敢生第二胎!

無再驗喇 因為驗左都係叫你食藥 媽媽輕鬆d對bb更有幫助
而家選擇就令bb肥d 如果早生 希望bb都夠磅

複式洋房

miley886 發表於 22-6-18 23:59
唔好擔心啦;我當日收到電話話我高危要食亞士匹令都好擔心;點知因為我有藥物敏感,連藥都冇得食。阿B宜家 ...

姐係因為藥物敏感…
整個孕期都無食亞士匹靈?
咁有冇做到其他治療?定係照聲波mon著BB?
你整個孕期一定都好擔心…
因為好似無咩嘢可以做到
咁媽媽你有冇特別注意食嘢方面?

BB順順利利出世真係好替你感恩

複式洋房

oisuen 發表於 22-6-20 15:19
無再驗喇 因為驗左都係叫你食藥 媽媽輕鬆d對bb更有幫助
而家選擇就令bb肥d 如果早生 希望bb都夠磅
...

嗯嗯 真係要好好學識放鬆心情
我一定要努力!
謝謝你

別墅

dddaisyau 發表於 22-6-20 15:24
嗯嗯 真係要好好學識放鬆心情
我一定要努力!
謝謝你

高風險咋 唔一定中 放心
其實好多人都有中
比起中唐氏 呢個已經好好多野 係咪?

複式洋房

hearsay14 發表於 22-6-19 00:04
回覆 dddaisyau 的帖子

我也是有參與中大妊娠毒血高風險個案的現在bb已出世,可以分享一下體驗

謝謝你好詳細既回覆!
讓我更加了解進一步產檢既流程
BB順利出世好替你感恩

唯有諗醫院方面都好緊張媽媽既情況
Mom實媽媽同BB既情況
早d知道早啲預防!
我一定會好好服藥聽醫生話
希望我既BB都可以順利出世

複式洋房

oisuen 發表於 22-6-20 15:26
高風險咋 唔一定中 放心
其實好多人都有中
比起中唐氏 呢個已經好好多野 係咪?

謝謝你既安慰!心踏實好多

本身我完全唔了解妊娠毒血症
但係知道自己係高風險之後
先發覺都有唔少既媽媽有呢個情況
感覺自己唔寂寞 唔係少數既一群

比起中唐氏 呢個真係好好多
起碼唔係基因既問題
當然 知道高風險都係無回頭路
因為都好似無得點預防!唯有勇敢面對
食藥 mon著血壓

複式洋房

珠豬媽 發表於 22-6-19 00:06
其實威記咁早開始mon住你, 就算你 最後真係有任娠毒血風險都唔會好高

嗯嗯!希望食足藥跟足醫生指示
BB可以順順利利出世!

複式洋房

leinada 發表於 22-6-19 11:21
首先,真係唔駛咁擔心啊~~~我都係妊娠毒血症高風險,都係第一胎,但我本身高齡,屋企直屬親人有三高。 ...

謝謝你詳細既解答!
令我更加知道流程係點 減少左不安既心情!
祝大家既BB都平平安安順順利利出世!

我本身屋企用緊萬寧牌既血壓計
可能都要買另外一部再好啲!我都驚有偏差
粒阿士匹靈會唔會難吞?
呢排我胃都唔太好
有陣時食supplement都差啲嘔出黎

的確係…正面諗就係醫院早啲知道我地既情況
可以有更多既跟進!減低風險
雖然話可以減60% 但都係一個希望

而家我最需要學識放鬆
本身個人都好易緊張
其實沉澱左兩日 今日心情好好多
因為都要面對!到時覆診再聽下醫生點講
乖乖食藥量血壓 希望BB平平安安

只係當時一收到醫院電話 話我係高風險
心情真係好慌!好驚!

我會努力架喇!

複式洋房

dddaisyau 發表於 22-6-20 15:12
謝謝你!
消化左兩日… 今日心情都開始好好多
每次去醫院我都好緊張 控制唔到

我都冇再驗啦
因為佢話係我都幾高風險 1:15 (>1:100就係高風險)
同埋其實我 OSCAR 都高風險因為抽血嗰啲指數有問題
佢話我成個情況係胎盤功能有問題
所以我諗去私家再驗都唔會有咩變化

我血壓都係一去到醫院就標高
平時一起身响屋企 80-90+/50-60+
但去到醫院就 120-130+/80+
我有拎自己部機返去對比下, 係準嘅
咁我見屋企個數值咁好都冇咁擔心囉

而家都冇乜野可以改變到高風險呢個結果
唯有自己乖乖日日度血壓同食藥
定時返去覆診
咁就算真係 touchwood 最後真係有呢個病
相信醫護人員都一定可以及時處理嘅

複式洋房

forzaazzurri 發表於 22-6-20 16:31
我都冇再驗啦
因為佢話係我都幾高風險 1:15 (>1:100就係高風險)
同埋其實我 OSCAR 都高風險因為抽血嗰啲指 ...

孕期真係有好多狀況發生
唔係每一個媽媽都非常順利經歷呢十個月!
真係戰戰兢兢咁度過
大家都一齊加油!順順利利生BB出黎

別墅

dddaisyau 發表於 22-6-20 15:48
謝謝你詳細既解答!
令我更加知道流程係點 減少左不安既心情!
祝大家既BB都平平安安順順利利出世!

係啊~真係唔駛咁擔心~妳當嗰幾次產檢係多個免費保障咁喇,真係唔一定會中,同時間亦令自己長知識嘛(醫生會同妳講要留意啲乜嘢徵狀之類,有出現先係有機會中妊娠毒血症架)~

我覺得妳都可以拎埋萬寧嗰部血壓計去醫院比姑娘對一對,如果係同醫院部機度嘅數值差唔多就即係okay架喇~(當然妳想嘅話,都可以買多部日本牌子嘅手臂式血壓計嘅~)

粒阿士匹靈絕對比妳平時食開嘅supplement細粒好多倍,大約5mm直徑嘅扁藥丸嚟,放落口其實都幾快溶,要快啲飲啖水吞咗佢。醫生會跟據妳嘅體重開藥,我自己就每晚食2粒。但記住一定要飽肚食完晚飯就食,如果唔係會反胃架~

總之每朝量血壓,夜晚食藥,有乜問題都可以whatsapp問番姑娘~

一齊努力喇,準媽媽

首頁

尾頁

跳至