自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

全屋換風扇燈,已經唔洗再用鴻運扇、座地扇,慳返啲位

男爵府

梁阿太 發表於 22-6-20 07:37
我都有,真心唔涼又嘈,今年換左部座地伊瑪金屬葉扇只係三百幾,係冇 D 牌咁靚仔,不過開1度已經 ...

超級後悔買左,完全唔夠涼,我老公由買回來每年夏天都嘈我買件咁既野返來,又嘈又唔涼,係唔洗洗風扇,買左3-4年就要換濾芯同隔塵網成7佰幾蚊

珍珠宮

kdk 好襟用,

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

用風扇燈啦,我早排又是想買風扇,見到把把都幾百,後尾諗諗下,都是換風扇燈,起碼冬天我不用搵地方收藏佢,換左後真是覺得正,到依家我們在廳都未駛開冷氣

我仔話佢房要換風扇燈

珍珠宮

starcatcat 發表於 22-6-20 09:58
全屋換風扇燈,已經唔洗再用鴻運扇、座地扇,慳返啲位

夠光嗎?我見 w 數不太大

水晶宮

D..D 發表於 22-6-20 00:35

呢隻好耐用的

男爵府

mercurycc 發表於 22-6-20 09:58
屋企3把都係樓主相中但 kdk的,
以前係3塊葉,而家5葉,
唔記得幾多年,好耐用,又靜,

我買時都有比較其他牌子,膠葉冇咁嘈,伊瑪金屬葉係嘈 d ,但比起 KDK 同樂聲金屬葉平好多。

公爵府

Dordormummum 發表於 22-6-20 00:03
唔知點解我屋企風扇可以成日壞
(自己問題,俾工人整爛,個女推跌)
之前用開Panasonic最傳統果隻座地

KDK = Panasonic, 已經算耐用的牌子來的。如果成日壞是因為人為的原因,就用什麼牌子都無差別了。換左个工人啦!

男爵府

Dordormummum 發表於 22-6-20 00:03

其他我唔知, 我剩係知 dyson 唔算好用, 我屋企第一把 AM11, 之後 TP02, 再之後兩把 HP03, 到最後依家三把 HP05 + TP02...

AM11 無乜特別, 風力偏弱, 有空氣過濾, 之後 trade-in 返比 dyson 換咗 TP02...

TP02 同 AM11 差唔多, 分別不大, 用咗超過 5 年到依家仲用緊...

HP03 貪佢有暖風, 個冷風好弱, 暖風就唔錯, filter 分開活性炭同 HEPA, 最後比咗兩老用...

HP05 基本上都係差唔多, 我係諗住每間房擺一把所以先買三把...

整體上 dyson 風扇冷風算弱, 當你較到 7 到以上就好嘈; 暖風就唔錯, 夠柔和; 至於空氣過濾, 我覺得可有可無, 反正屋企有空氣清新機, filter 一啲都唔平, 每年要換一次, 唔換嘅話會有味... 可能你會問點解我比較偏向負平, 但就一直 keep 住用, 因為我貪佢靚仔, 同埋屋企基本上都係開冷氣, dyson 風扇只係當對流扇用, 所以仲係 keep 住用, 但就唔會再追款...

公爵府

2023年兔年勳章

shareen1109 發表於 22-6-20 09:44
小米幾好呀!已家官網仲特價$3xx
出咗街唔記得熄風扇都冇有怕

咁你好好彩

用唔够ㄧ年,兩把同時斷左個頭,變左無頭東官

男爵府

多謝大家意見
我諗我要再諗諗先

公爵府

回覆樓主:

我用格力可拆洗直立扇
好處係拆得,外型ok
唔好既係佢機身偏重

複式洋房

del

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我用緊美的坐地扇,最涼呢把,晚黑開住最細風靜音瞓,無開冷氣。一把格力鴻運扇,麻麻地涼,地腦桌側邊用把細把榮事達循環扇,細細地都幾涼。
講最好力最涼一定係坐地扇,但佢有一個缺點就係個風扇頭好易斷,令佢抬唔起頭,但一樣可以用,係較唔到上下,用過幾把都有呢個情況。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

複式洋房

回覆樓主:

男爵府

三菱

大宅

最傳統P牌16吋金屬葉風扇。屋企要開窗,少雜物。
(甚少開冷氣,酷熱天氣警告的夜晚或許會開一兩個鐘。)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

三菱,好靜,我用咗十幾年

子爵府

CrabPincers 發表於 22-6-20 10:26
用風扇燈啦,我早排又是想買風扇,見到把把都幾百,後尾諗諗下,都是換風扇燈,起碼冬天我不用搵地方收藏佢 ...

我媽好迷信,唔俾換風扇燈

伯爵府

D..D 發表於 22-6-20 00:35

呢部經典,
我廳用緊,够涼,廳甚少開冷氣

首頁

尾頁

跳至