自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

花花大世界 發表於 22-6-20 10:36
唔係跑跳都流晒汗,係咪個個小朋友都係咁

流汗有咩問題?新陳代謝+排毒喎。幾多人無汗出俾錢都要去做高溫瑜珈
唔通夏天唔出街咩?出街就會出汗㗎啦
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

瑪瑙宮

花花大世界 發表於 22-6-20 11:04
如果唔開成頭濕晒,沖完涼一個鐘已經成身笠

沖多几次嘛

瑪瑙宮

係佢话开定你要开

瑪瑙宮

花花大世界 發表於 22-6-20 11:05
係呀,到九月先開始涼d

沖凉用涷水定热水

侯爵府

回覆樓主:

我由佢流汗,熱咪洗面洗手或者去沖涼,我住嗰度喺熱帶地區,日日都係咁熱,一定要佢習慣,阿女學校都係無冷氣得風扇,我屋企通風日頭吹風扇,夜晚至會開冷氣瞓覺

公爵府

好媽媽勳章

我出汗會爆濕疹,唔可以唔開冷氣

侯爵府

唔會長開,不過出完街返黎真係太熱就會開,放學返黎開一陣舒舒服服食飯就會關,有時小朋友自己要求tim,因為太凍,咁開風扇都ok,因為個人都已經靜左,我小朋友算比較少出汗,又唔會係屋企跑黎跑去,都ok嘅
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

呢代係港孩極品年代, 成日聽到家長/學生話唔開冷氣唔得,唔好講對身體唔好丫, 大家有冇為環保諗諗呢? 其實日間開風扇都可以了. 如果連少少苦都捱唔到, 將來點算?

子爵府

回覆樓主:

每個小朋友體質都唔同
口講唔好成日開冷氣
沖密啲涼就可以
但個小朋友出晒汗紅到一撻撻
成頭汗都算
頸背紅晒
仲要忟憎到R損條頸
準備生熱痱仲唔調節下個溫度
我就覺得係夾硬黎

子爵府

我仔係環保人士,成日鬧我地開冷氣嘥資源

侯爵府

我愛安靜 發表於 22-6-20 11:43
如果bb畀汗醃到紅晒唔通唔開咩

對,呢d錢唔慳得,bb瞓得好d,大人也多d時間休息

醫院也是24小時長開冷氣,反而一冷一熱仲易病

我自己也是嚴重濕疹,醫生也說避免出汗,否則手腳嚴重红腫

珍珠宮

回覆樓主:

要自小訓練下
將來可能只會愈來愈熱

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

同一室溫環境, 中女呀媽汗都冇滴, 少年兒子啲汗已經成頭係

子爵府

回覆樓主:

唔止濕疹, 我仔細時哮喘, 醫生都話要保持穩定濕度和温度, 夏天我點都要開冷氣。

男爵府

忌廉寶寶 發表於 22-6-21 07:56
我仔係環保人士,成日鬧我地開冷氣嘥資源
我仔都係, 佢話熱就唔好著衫
只穿條短褲.

男爵府

gallygally 發表於 22-6-21 07:24
呢代係港孩極品年代, 成日聽到家長/學生話唔開冷氣唔得,唔好講對身體唔好丫, 大家有冇為環保諗諗呢? 其實 ...

同意,我仔都好鐘意開冷氣,但我日頭唔會開的,真係唔想佢嘆慣,之後第日萬一要捱就頂唔順

男爵府

我覺得小朋友容易出汗係好事代表身體好(排毒,新陳代謝快)

我個仔都係唔跑跑跳跳都好容易出汗,有啲小朋友去公園玩足幾個鐘都冇咩汗,我仔係成頭濕晒嗰種

我諗一個個體質啦

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

會開,不過盡量調到26度左右,唔會太凍

屋企一熱時室溫高到32度,熱死

首頁

尾頁

跳至