自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

Cc334 發表於 22-6-21 15:07

如果你個仔:「人哋父母又有錢又叻,個媽咪仲好靚,爸爸又高 ...

每個人的優點和缺點都各有不同,讀書唔叻,唔代表呢個小朋友冇優點,孩子健康快樂才是最重要。

伯爵府

點解要比較?
小朋友好傷心的

男爵府

kecyc2003 發表於 22-6-21 12:11
明明已經好努力去教去谷,第三年了個仔仲係冇獎攞。三個家長企埋人哋兩個都有,搞到我幾樣衰即刻收聲唔敢再 ...

呢種心態足而令到小朋友受巨大壓力,做你個小朋友真係慘

伯爵府

明明已經好努力去教去谷,第三年了個仔仲係冇獎攞。三個家長企埋人哋兩個都有,搞到我幾樣衰即刻收聲唔敢再 ...

攞獎多唔代表啲咩。周街都係高分低能

大宅

牛年勳章

無比較,無傷害
向好看,你人生最大既獎就係生左個你最愛既囝囝就足夠~

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

有比較有傷害

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

點解一定要有獎?

我女中二, 由小學開始每年參加校際佢從來都與獎項無緣

初小時阿女都會問點解無獎, 慢慢都唔再問, 不過比賽中會有得著

有無獎唔可以決定小朋友叻唔叻, 雖然比賽無獎, 但每次考試都有唔錯成績就證明阿女係有實力

我從來都唔會計較阿女有無獎, 你既心情會直接影響到小朋友

伯爵府

有時獎項既野唔係小朋友唔够努力,係獎項背後有千絲萬縷的關係。況且,媽媽唔應該以獎項來成就自己的面子,孩子健康成長比甚麼都重要。

珊瑚宮

樓主 你呢啲心態先叫做唔好 唉!父母點教唔等如仔女受….

子爵府

2023年兔年勳章

回覆 kecyc2003 的帖子

一班裡面都唔係個個有獎,照計,無獎嘅人比有獎嘅人多,要承認有d人喺有d方面係好有本事,人品好嘅,我會欣賞,但無品自大嘅,我會同佢地保持距離

水晶宮

回覆樓主:

樓主群錯朋友,唔同果d鍾意曬的家長一齊,咪耳根清淨lor。

獎邊個唔想攞,繼續努力,年年都有機會。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

人生咁長有排你唔開心,鄧你個仔慘

珍珠宮

人比人比死人

侯爵府

2024年龍年勳章

qq6a 發表於 22-6-21 13:38
唔好比賽就會輕鬆,我囝學游水鋼琴跆拳道跳舞踢波,全部冇比賽,just for fun
...

我孩子當年只有游泳同溜冰, 只為興趣, 無參加任何比賽, 佢讀書雖然有障礙, 但而家都成長得好好, 有個開心童年!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

咩獎?

男爵府

我仔除咗幼稚園D運動會豬肉獎,就百無,咪一樣入到 band 1中學,讀到書最重要,人比人,比死人

伯爵府

有幾樣衰?你心態已經唔正確,會令個仔好大壓力,攞獎定攞威?如果你內心夠強大,根本唔駛理人。我會替人開心,但我會加多句,個個小朋友都有唔同的叻,有無獎唔太重要,有只係bonus。

珊瑚宮

回覆樓主:

點解要比較 人生甘長 你最好唔好同喜歡比較媽媽一齊 你會舒服好多 遠離呢啲人你相信我一定開心十倍

水晶宮

elaine2057 發表於 22-6-21 12:17
反問一句~點解個仔一定要攞獎成就你的面子?

最唔開心就係佢個小朋友

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

雖然唔知你小朋友幾大?但要明白,就算在起跑線起步唔夠人快,過程中甚至乎落後,又如何呢?能夠跑到去終點,就已經是贏家。
迫得太緊迫到做空中飛人,就後悔莫及,連去終點的機會也沒有。

首頁
23456...7

尾頁

跳至