自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

kecyc2003 發表於 22-6-21 12:11
明明已經好努力去教去谷,第三年了個仔仲係冇獎攞。三個家長企埋人哋兩個都有,搞到我幾樣衰即刻收聲唔敢再 ...

放鬆啲,孩子唔係你曬命嘅工具,多啲欣賞孩子嘅努力。

子爵府

明明已經好努力去教去谷,第三年了個仔仲係冇獎攞。三個家長企埋人哋兩個都有,搞到我幾樣衰即刻收聲唔敢再 ...

做你個仔真係辛苦!點解為咗自己有得曬命去谷你個仔

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

樓主咁嘅心態,好應該遠離呢d愛比較嘅家長,否則只會令自己唔開心,小朋友就更慘!要明白天外有天的道理!

我有朋友都係咁,好鍾意比較,當自己小朋友成績比人差時,就會成日覺得自己小朋友懷才不遇咁,不斷呻點解明明自己小朋友叻過人,但都攞唔到獎?考唔到高分過人?考唔到最心儀中學?點解人哋有offer先?佢就係唔接受自己小朋友比人差,唔明白天外有天嘅道理!咁樣做人實在太辛苦!亦搞到自己小朋友憤世疾俗,心中只有妒忌,咁又何苦呢?

男爵府

回覆樓主:

自己囉黎

伯爵府

Mimmy 發表於 22-6-21 15:30
點解一定要有獎?

我女中二, 由小學開始每年參加校際佢從來都與獎項無緣

校際音樂節?出哂名無定向不用太認真
我有兩個學生參加,冇咁叻那個反而有奬(hea學平時考級至叻都得merit), 叻那個(技巧演譯明明更好,考級爆分對外比賽成日攞獎)反而冇獎,R哂頭。

子爵府

叩門用?

其實最有用 都係整靚張成績表
好多豬肉獎, 可有可無

伯爵府

annie133 發表於 22-6-22 08:48

校際音樂節?出哂名無定向不用太認真

因為都係一個人評分,而且音樂,繪畫呢啲野好個人觀感。

伯爵府

Myluckybaby 發表於 22-6-22 10:31
因為都係一個人評分,而且音樂,繪畫呢啲野好個人觀感。

係,所以不要看得太重
反而ABRSM考級個評分有標準結果比較穩定,以前面考驚失準,好多人會報連考兩次,我見通常D分數只相差2-3分,128分有機會變distinction, 但126分再考都係merit.

子爵府

何需同人比?自己有進步就得

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你地呢班家長,自己拿過甚麼獎?返工升過幾次職?分過幾多花紅?買過幾層樓?自己有甚麼成就?

大宅

怪獸家長

男爵府

人比人比死人呀 我唔鐘意拎小朋友去比較

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

唔好俾其他人影響你啦!好多家長仔女讀書拎,獎項無數,鍾意炫耀,你咪由佢講囉!第日長大了係點冇人知架喎!冇咩好比較,顧下仔女感受,佢拎唔到獎佢都唔想,做媽媽要企喺自己仔角度諗,何必一定要同人比。谷得到也未必好!

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

你面子甘緊要咩!
你自己攞獎囉!!!做乜為你面子去谷你個仔
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

珍珠宮

樓主要改變一下心態,放過自己,亦都放過仔仔

我有一仔一女
個仔本身好靜,唔鍾意比賽,只係玩下興趣班,學下琴、游水
我鼓勵佢睇書
老師見佢靜,鼓勵佢去參加下朗誦比賽、科學比賽
我所做全部都係在旁支持、鼓勵
佢亦都無乜特別奬攞到
但過程中佢培養到自信,比贏咩奬更重要
佢啲同學好鍾意搵佢一組比賽、做功課,因為佢識同人合作,睇得書多亦都好多好的建議

另外個女,本身好鍾意比賽,講得誇啲真係琴棋書畫運動乜比賽都贏,越贏就越多比賽,自己成日主動參加,老師又鍾意搵佢⋯⋯我直頭要叫佢唔好參加咁多,又要好好教佢謙虛、專心、堅持的道理

你問我邊個仔女我錫啲?兩個都錫,我覺得兩個都咁叻
唔會因為邊個攞奬多錫邊個多啲
佢哋各有長處,我哋在旁只係在過程中教識佢哋點樣面對比賽、點樣發掘自己長處,要贏嘅從來都係自己,唔係人哋

心態決定命運
希望你能夠放下執着

侯爵府

點解要將人哋仔女同自己仔女比呢,只要自己仔女健健康康唔係已經梗開心咩。

珍珠宮

我無奢望過仔女拎獎。
我知道仔不是讀書材料,我只希望他科科pass,就算fail我都無所謂。我欣賞佢盡咗力就ok。

瑪瑙宮

大廚勳章

首先你咁樣去比較我覺得你個仔會唔開心啲囉

冇攞獎就覺得好樣衰冇面。。。都唔係真心想教好個仔對個仔好
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

珍珠宮

jodyfan 發表於 22-7-3 15:21

你地呢班家長,自己拿過甚麼獎?返工升過幾次職?分過幾多花 ...

所以我之前已經同樓主講咗呢個係基因問題,唔關佢個仔事

首頁

尾頁

跳至