自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

daijuju 發表於 22-6-22 11:50
我覺得你呢個idea好好,應該email比政務司司長。有人才有地方,可以轉全日托兒,幫下啲雙職家庭,但政府要 ...

其實幾年前停双非已經有人講過,不過政府好似聽唔到咁
而且社會福利署唔知點解係有限長全日幼兒園嘅數目,可能唔想資助太多掛,其實長全日幼兒園一向都係求過於供,只係政府唔理唔知唔做,如果攞錢去資助海洋公園,國泰,不如攞錢開辦更多長全日幼兒園好啦,一定唔使要幾百個億咁多

珍珠宮

mandy952 發表於 22-6-22 12:28
而且社會福利署唔知點解係有限長全日幼兒園嘅數目, ...

希望下屆好啲!唔好淨係照顧啲商家同外籍人士!

伯爵府

但好多家長又嫌長全日班嘅學術唔夠勁, 考唔到直私
其實一樣米養百樣人
(利申: 長全日幼稚園家長)

別墅

依家都少咗好多人生啦

琥珀宮

zaba 發表於 22-6-22 13:59
但好多家長又嫌長全日班嘅學術唔夠勁, 考唔到直私
其實一樣米養百樣人
(利申: 長全日幼稚園家長)

全日嘅幼兒園學術一定唔及幼稚園
呢個問題已經幾十年,唔知點解
其實兩者冇衝突,而家係有家長需要托兒,即下午4點至晚上7,8點繼續有人照顧兒童

伯爵府

mandy952 發表於 22-6-22 15:20
全日嘅幼兒園學術一定唔及幼稚園
呢個問題已經幾十年,唔知點解
其實兩者冇衝突,而家係有家長需要托兒, ...

或者咁講, 其實係長全日正常進度, 名幼嗰啲係超超超前學習啫

子爵府

我間私幼都走左唔少學生,有啲移民有啲轉校。不過PN唔讀真係無所謂。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Become 發表於 22-6-21 16:43
低下層有公屋仲可以生一個

公屋都未排到既點敢生

現在啲女人30幾歲結婚,申請排公屋,輪到公屋都可能更年期。

大宅

別墅

一直以來政府都對外資公司特別關愛。根深蒂固嘅奴性

琥珀宮

zaba 發表於 22-6-22 15:25
或者咁講, 其實係長全日正常進度, 名幼嗰啲係超超超前學習啫

因為長全日唔憂無客仔,其他幼稚園或私幼要有賣點

首頁

尾頁

跳至