時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

無話可說 發表於 22-6-21 16:34
外國日常生活必需品平過香港,香港人過左去咪覺得d野平囉!正如我地去台灣或泰國一樣!
...
聽講買奶仲平過買水

琥珀宮

2021勳章

she007 發表於 22-6-21 18:15
我反而睇禁耐人講,英國主要係超市野平,其他好多野都係貴過香港,交通,水電媒,食飯,電器,普通家品都 ...

我未去過英國,我唔清楚,早幾年有移民多年既舊同學返黎香港一陣!食物係比英國貴,電器就香港平,家品就一dd啦(香港淘寶貨多嘛 )!外國出街食飯就真係貴,但人地份量多,香港就多選擇種類!交通費唔知,因為佢唔係住大城市,係要自駕!

男爵府

2021勳章

KOKOMAN 發表於 22-6-21 16:27
他們投訴人工低物價貴,點解BNO移居人士成人話那邊d嘢平到死!

咁咪好囉, BNO人士可以去做鐵路工人

珍珠宮

2021勳章

有自由空氣吸喎,乜都抵返哂

子爵府

2021勳章

pochario 發表於 22-6-21 18:21
講緊啱啱去英國啲認識嘅人,見佢地都冇特別講英國啲嘢貴,但去超市買咗平嘢就實會post相同埋價錢開心share ...

因為除咗超巿/街市之外無樣平吖嘛 , 由其是差唔多過期果的,真係平到嚇死你 唔post依啲,點去話俾人聽佢地生活得幸福,要我地恨吓

水晶宮

2021勳章

我反而睇禁耐人講,英國主要係超市野平,其他好多野都係貴過香港,交通,水電媒,食飯,電器,普通家品都 ...

所以過去英國的,如本身不是太富裕,平時生活係超市、公園、商場。佢地好少出街食飯或買無謂嘢

子爵府

2021勳章

朋友剛剛係歐洲玩完再係英國住左幾個月,佢話基本上只係超市平,其他交通,娛樂消費都貴

珍珠宮

2021勳章

咁係咪叫生存enjoy唔到生活?

琥珀宮

2021勳章

LisaRisa 發表於 22-6-21 18:48
聽講買奶仲平過買水

加拿大我就知,奶同肉類係平香港一半咁滯,海鮮就無留意,除左龍蝦我無點見過游水海鮮

水晶宮

2021勳章

birdbird 發表於 22-6-21 18:53
所以過去英國的,如本身不是太富裕,平時生活係超市、公園、商場。佢地好少出街食飯或買無謂嘢
...

係呀,我見有youtuber講話佢地約去街係唔興食飯的,食完至出,去完回家食咁。

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

Anpanmama 發表於 22-6-21 18:03
佢哋賣晒樓又唔使再養香港嘅老竇老母,少少通脹難唔到佢哋嘅
...

有啲仲要呃埋老豆老母啲錢走!簡直可以做大豪客

大宅

fayefa 發表於 22-6-21 18:53
因為除咗超巿/街市之外無樣平吖嘛 , 由其是差唔多過期果的,真係平到嚇死你 唔post依啲,點去話 ...
唔開冷暖氣,唔外出吃飯,連本土旅行也不去,生活真自由

水晶宮

2021勳章

ricecooking 發表於 22-6-21 18:55
咁係咪叫生存enjoy唔到生活?

我覺得係間屋大,平過香港,環境優美d空間大d,平時係自己煮三餐,行下公園,好似退休生活咁咯。
唔講政治,如果你在港有屋住間屋又唔係好細,已經好ok,始終香港係方便。

水晶宮

2021勳章

KOKOMAN 發表於 22-6-21 19:00
唔開冷暖氣,唔外出吃飯,連本土旅行也不去,生活真自由

我都有諗,如果住倫敦係咪一到周末就駕車四圍去遊覽 ,長假就去下法國巴黎咁,定係有錢人至會咁做

大宅

虎到金來勳章 2021勳章

KOKOMAN 發表於 22-6-21 16:27
他們投訴人工低物價貴,點解BNO移居人士成人話那邊d嘢平到死!

當地人當地搵錢當地駛, 點同d 新移民香港搵錢當地駛呀? 人地交稅已經交到冇錢剩啦!

子爵府

回覆樓主:

民主可以當飯食

水晶宮

2022勳章 2021勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

she007 發表於 22-6-21 19:02
我覺得係間屋大,平過香港,環境優美d空間大d,平時係自己煮三餐,行下公園,好似退休生活咁咯。
唔講政治 ...

都係,我樓下有公園,有泳池,附近有沙灘,長廊,同行山……我覺得已好足夠。
好似我咁上兩星期去咗馬鞍山游水,約熟女high tea, 同學食北京菜,屋企食日本嘢(只係元氣 ),做節去酒樓食蟹,食聖子王,食燒鵝,鱔……,父親節又食一圍……。今個星期食buffet..…下星期去打冷,其實真係好忙,仲想約人去打邊爐同chok墨魚。今日坐地鐵順道係宋皇臺站望過下宋朝歷史文物…(覺得文化升呢咗 講笑),然後去打斑。仲有等緊淘寶貨未開箱
其實都好開心。
不過又講事實,返工真係好辛苦,無可能似外國咁做快餐廳已可養全家。

伯爵府

2021勳章

蜜蜂糖 發表於 22-6-21 19:14
民主可以當飯食

9成係

珍珠宮

2021勳章

人哋話係就係啦,佢喺嗰邊生活之嘛,又唔係我

珍珠宮

2021勳章

Onlok 發表於 22-6-21 19:35
都係,我樓下有公園,有泳池,附近有沙灘,長廊,同行山……我覺得已好足夠。
好似我咁上兩星期去咗馬鞍山 ...

北京菜?
邊間好食?

首頁
12345...6

尾頁

跳至