時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

KOKOMAN 發表於 22-6-21 16:27
他們投訴人工低物價貴,點解BNO移居人士成人話那邊d嘢平到死!

同香港比好平

水晶宮

2022勳章 2021勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Cheddar85ang 發表於 22-6-21 19:39
北京菜?
邊間好食?

北京樓好過北京老家

瑪瑙宮

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章

she007 發表於 22-6-21 18:44
我見佢地話電子產品貴過香港,因為稅
外面食100起跳
又話m巾唔好用,mask貴,冇日韓護膚品,香港帶過去, ...

唔止M巾,廁紙都唔好用

大宅

金黑街矇 發表於 22-6-21 18:52
咁咪好囉, BNO人士可以去做鐵路工人

笑咗

瑪瑙宮

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章

she007 發表於 22-6-21 18:15
我反而睇禁耐人講,英國主要係超市野平,其他好多野都係貴過香港,交通,水電媒,食飯,電器,普通家品都 ...

普通家品真係好普通,冇乜款揀,唔似香港咁花多眼亂

水晶宮

虎到金來勳章 2021勳章 2018復活節勳章

有工會
就有罷工

以前 CX隔年就叫罷

侯爵府

2021勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

咪又淘寶去英國

公爵府

2021勳章

KOKOMAN 發表於 22-6-21 16:27
他們投訴人工低物價貴,點解BNO移居人士成人話那邊d嘢平到死!

因為香港好,d 人先有錢去d 落後地方,物價平

但競爭力低咗之後,想返嚟就難了

公爵府

2021勳章 好媽媽勳章

ricecooking 發表於 22-6-21 18:55
咁係咪叫生存enjoy唔到生活?

人地話做人唔好enjoy呢d物質野 (曲)

公爵府

2021勳章

Onlok 發表於 22-6-21 19:35
都係,我樓下有公園,有泳池,附近有沙灘,長廊,同行山……我覺得已好足夠。
好似我咁上兩星期去咗馬鞍山 ...

如果做快餐可以養全家,邊個出嚟擺工遊行咁得閒

舉例教書搵 30萬一年,take home 每月只有 2萬 仲要又車又樓,條數唔知點計

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

虎到金來勳章 2022勳章

pochario 發表於 22-6-21 18:21
講緊啱啱去英國啲認識嘅人,見佢地都冇特別講英國啲嘢貴,但去超市買咗平嘢就實會post相同埋價錢開心share ...

有人移居當地後, 以買到就過期平價食物為傲

子爵府

2021勳章

she007 發表於 22-6-21 19:06
我都有諗,如果住倫敦係咪一到周末就駕車四圍去遊覽 ,長假就去下法國巴黎咁,定係有錢人至會咁做 :questi ...

我身邊親人一直係英國生活,weekends一定會出去酒店餐廳食飯,脫歐前就成日落法國或歐洲玩,什至去美國,而家都見佢地多去Staycation同樂園,仲會shopping 買名牌,經濟差好似影響唔到佢

男爵府

虎到金來勳章 2022勳章

奇奇媽媽 發表於 22-6-21 20:13
我身體親人一直係英國生活,weekends一定會出去酒店餐廳食飯,脫歐前就成日落法國或歐洲玩,什至去美國, ...

你的親戚不是一般普通打工仔, 起碼中產?

珍珠宮

2021勳章

Onlok 發表於 22-6-21 19:43
北京樓好過北京老家

講起就好想食
我平時都只去北京樓

子爵府

2021勳章

Horsebbj 發表於 22-6-21 20:17
你的親戚不是一般普通打工仔, 起碼中產?

未見過個班bnoer 在英國生活,我以為親人係普通家庭咋,因為佢做既野同我地係香港生活大家都差唔多, 定真係因為脫歐後英國經濟真係差左好多?

大宅

pochario 發表於 22-6-21 18:21
講緊啱啱去英國啲認識嘅人,見佢地都冇特別講英國啲嘢貴,但去超市買咗平嘢就實會post相同埋價錢開心share ...

移民果班梗係報喜不報憂㗎啦,日日係social media 晒英國生活幾開心

大宅

2021勳章

其實英國生活指數未必一定貴過香港,但同時間同一份工嘅人工一定係低過香港,交稅又一定高過香港. 最高級別嘅稅率係45%, 香港係17.5%. 當人工又要打折而稅收又高咗,變相啲嘢就會貴咗…

子爵府

虎到金來勳章 2021勳章

Horsebbj 發表於 22-6-21 20:13
有人移居當地後, 以買到就過期平價食物為傲

買到平野人人都開心,冇問題喎。買過期食物就唔好啦。

侯爵府

外面食100起跳
又話m巾唔好用,mask貴,冇日韓護膚品,香港帶過去, ...

住過,阿仔喺英國讀緊書。買 apple 產品英國貴 d,不過買得幾多?護膚同生活用品英國有好多,試吓習慣吓用當地嘢,吓吓要日韓點解要去英國住?

大宅

畀面勳章

外面食100起跳

我姑奶早10年前移民英國,成日叫我寄M巾比佢,因為個邊個D唔好用,又話要41CM,好彩現在佢收咗經啦,唔須要再寄。

首頁
12345...6

尾頁

跳至