時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2021勳章

發覺bk呢度的人都好關心英國,成日有關於英國的posts

象牙宮

虎到金來勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

pauline_c 發表於 22-6-21 21:03
住過,阿仔喺英國讀緊書。買 apple 產品英國貴 d,不過買得幾多?護膚同生活用品英國有好多,試吓習慣吓用 ...

仲要家人寄麵,日本零食

珍珠宮

2021勳章

pauline_c 發表於 22-6-21 16:33
除咗交通,交通英國貴過香港

基本水電上網都貴,係住、食品、藥粧、某啲生活雜貨比香港平,拉上補下應該差不多。但呢幾個月超級通漲之後就可能貴過香港少少了。

琥珀宮

2021勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

金仔媽媽 發表於 22-6-21 19:49
咪又淘寶去英國

YC冇咗淘寶平嘢、都好大鑊。

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

cattz288 發表於 22-6-21 21:10
仲要家人寄麵,日本零食

我都有寄,有問題?不過如果係我,我唔會叫人寄,自己網購好簡單。

琥珀宮

2021勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

caa 發表於 22-6-21 21:09
發覺bk呢度的人都好關心英國,成日有關於英國的posts

你估去咗英國班人、唔關心香港咩?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

Ononluk 發表於 22-6-21 21:15
基本水電上網都貴,係住、食品、藥粧、某啲生活雜貨比香港平,拉上補下應該差不多。但呢幾個月超級通漲之 ...

通脹香港都上緊,只係步伐慢 d,香港整體通脹唔算好誇張,日常生活同食物升幅都唔細。

伯爵府

2021勳章

fayefa 發表於 22-6-21 18:53
因為除咗超巿/街市之外無樣平吖嘛 , 由其是差唔多過期果的,真係平到嚇死你 唔post依啲,點去話 ...

我只希望呢班人一路幸福快樂咁响bno 國生活下去; 佢哋幸福就好, 香港留番比我呢啲打死吾走嘅人!

伯爵府

2021勳章

大力大力 發表於 22-6-21 21:19
咁在香港出世長大就梗係會關心香港,但又唔係在英國出生長大,可能直情都未去過又唔諗住要去,點解要關心

水晶宮

2021勳章

奇奇媽媽 發表於 22-6-21 20:13

我身邊親人一直係英國生活,weekends一定會出去酒店餐廳食 ...

你親人係中等收入定低收入?

象牙宮

虎到金來勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

pauline_c 發表於 22-6-21 21:18
我都有寄,有問題?不過如果係我,我唔會叫人寄,自己網購好簡單。

就係咁囉 麻煩人地

水晶宮

2021勳章

pauline_c 發表於 22-6-21 21:03
住過,阿仔喺英國讀緊書。買 apple 產品英國貴 d,不過買得幾多?護膚同生活用品英國有好多,試吓習慣吓用 ...

佢地話太潤唔適合自己膚質

子爵府

2021勳章

ricecooking 發表於 22-6-21 18:55
咁係咪叫生存enjoy唔到生活?

唔係喎,有日睇YT, 有人話雖然人工同香港比係7拆支薪,但無 OT, 一般物資又平,係bno祖國先至係生活,香港係生存

侯爵府

cattz288 發表於 22-6-21 22:01
就係咁囉 麻煩人地

鍾意麻煩人嘅人,喺香港都麻煩嫁啦!人嘅問題~

公爵府

2021勳章

大力大力 發表於 22-6-21 21:19

侯爵府

she007 發表於 22-6-21 22:02
佢地話太潤唔適合自己膚質

去到新地方,要慢慢搵自己啱用嘅嘢,咁鍾意日韓,不如去日本住~

公爵府

2021勳章

fayefa 發表於 22-6-21 22:07
唔係喎,有日睇YT, 有人話雖然人工同香港比係7拆支薪,但無 OT, 一般物資又平,係bno祖國先至係生活,香 ...

冇咩所謂嘅,十年過後,乜錢都冇,可能要靠正苦了

水晶宮

2021勳章

emilylam 發表於 22-6-21 18:43
自由國,用愛發電就得

子爵府

2021勳章

佢地成日搵的2-3線城市黎做比較, 香港係要比都應該同倫敦比啦, 就算係倫敦近郊都去到惠州咁遠, 樓價唔平有鬼啦, 你睇下住係倫敦zone1-3樓價係幾多錢?
以前聽過一個建築師講過, 其實香港對比其他世界頂級城市黎講, 樓價絕對唔算貴, 但係呢的城市既居民亦會自然地汰弱留強, 覺得生活艱苦會選擇其他2-3線城市/地方生活

水晶宮

2021勳章

okgoodla 發表於 22-6-21 21:21
我只希望呢班人一路幸福快樂咁响bno 國生活下去; 佢哋幸福就好, 香港留番比我呢啲打死吾走嘅人! ...

首頁

尾頁

跳至