自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2021勳章

loved 發表於 22-6-21 22:51
呢條友一定吾係良心發現,佢當時特登開個記招,用 tbb3萬8千8形式,嚮記招入面不停嗡打伏必die啦。呢 d反骨 ...

Agree, 一定唔係良心大發現。只係換特首,佢要自保。呢條友真係睇住收尾果幾年,會有報應的。

公爵府

2021勳章

SaSally 發表於 22-6-21 17:16
當專家話要小童打成人1/3分量時, BK嘅JM已經出POST講美國比小童打的BNT係小童配方, 患心肌炎機會降低, 連依 ...

一早已覺得袁磚亦係好大問題,講到12-17歲打復似打細個時打疫苗咁普通,其實政府打針政策真係好信和跟從呢班磚家。

最唔明佢哋點解可以咁唔專業,無視外國數據,無視其他國家有所保留,警告,無視自己地方疫情不是太嚴重,無視佢哋自己做為醫生應該清楚青少年心臟還末完全發育,無視東方人體質唔同西方,無視………自己是由青衣年打針,覺得反感,才開始回應.

其實專家好應該客觀,亦應該專業分析,給專業意見,給政府參考,給有需要的人,自己考慮!

翡翠宮

2022勳章 牛年勳章 2021勳章

Pa123 發表於 22-6-21 22:51
我相信專家也被藥廠d假臨床數據呃左,咩抗体高乜乜物物,抗体高確係對防線好,但delta、Omicron都突破型黎 ...

港大、中大研究團隊
自己多次(分期做)找三組人打針做reseach( 打復, 打科, 打安慰劑),
9成9報告中數據係
撐復必泰好勁,踩科興根本冇用.

所以這班大學研究團隊的教授
米洗旨意抵賴只是誤信藥廠數據,
研究由本地大學做, 根本有既定“臘腸”.

大宅

2021勳章

SaSally 發表於 22-6-21 17:16
當專家話要小童打成人1/3分量時, BK嘅JM已經出POST講美國比小童打的BNT係小童配方, 患心肌炎機會降低, 連依 ...

謝謝那個咁有見地既JM, 我先無俾我小朋友打復必泰,個份量全部都係試既,點會唔擔心

大宅

Jasmine-4711 發表於 22-6-21 23:05

港大、中大研究團隊

佢地係搵自己同事當研究,但唔係隨機,個同事老、有長期病揀減活,免疫系統弱自然抗體少,成個報告唔科學同無結果嘅,年齡相差大、有個人病歷考慮,港大果個外籍專家出呢種報告好無恥

公爵府

2021勳章

Jasmine-4711 發表於 22-6-21 16:52
今日,港大感染及傳染病中心總監何柏良教授稱
用復必泰成人配方溝出5-11歲復必泰兒童配方, 做法並不理想

五-11歲疫苗份量,用大人針稀釋,根本其他國家末有先例,呢班磚家真係離譜!

其實有良知的醫學團體或有名望的醫生應該發聲,唔明點解任他們亂來

翡翠宮

Pa123 發表於 22-6-21 22:57
輝瑞遲遲唔出兒童配方,可能為避風險,反正賺唔切

Pfizer/ BoT不是想遲遲不出5歲以下的幼童配方,
我有出過幾個post,是因2-4歲幼童配方失敗了幾次,效果一直不理想.

今年一月尾Pfizer/ BoT申請的6個月至4歲配方又因冇做臨床研究(係一個臨床報告都冇, 只有“trial data”)就想搶閘上市(藥廠唔係賺唔切, 係賺唔夠)...

結果,2月俾美國FDA打回頭!
要佢先做好臨床報告.
6 個月bb的安危不是小事呀!

幾日前,FDA只係批準“緊急使用”Pfizer/ BionTech 6個月-4歲幼兒配方,
而不是正式完成審批

翡翠宮

Pa123 發表於 22-6-21 23:20
佢地係搵自己同事當研究,但唔係隨機,個同事老、有長期病揀減活,免疫系統弱自然抗體少,成個報告唔科學 ...

你唔好講得咁白, 玩踢爆可能收律師信.

因此我的言詞已好“克制”

我一向講, E學報告的statistics 只是數字遊戲.
識玩的人,想要甚麼結果都可以.

大宅

Jasmine-4711 發表於 22-6-21 23:24

Pfizer/ BoT不是想遲遲不出5歲以下的幼童配方,

並唔係咁,佢地放低左幾個月拖到後期至搞

翡翠宮

bbc2018 發表於 22-6-21 23:21
五-11歲疫苗份量,用大人針稀釋,根本其他國家末有先例,呢班磚家真係離譜!

因班E學磚家江湖地位太高,
會影響爆料同行的前程/事業,
冇人敢出聲,
除了劉宇隆教授

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

呢位何姓專家有無轉軚?好多專家都狂sell復,得劉宇隆較中肯,佢會比較2者嘅風險,等家長揀!
我女打科興,原因技術傳統,我寧可無效都唔好出事!

珍珠宮

2021勳章

Jasmine-4711 發表於 22-6-21 23:34

因班E學磚家江湖地位太高,

劉教授真係好中肯!

公爵府

親子王國15週年勳章

廢柴孖條 發表於 22-6-21 21:49
整古專家,好彩全家打科興

到依兩仲覺得打4兄冇事

大宅

nownowma 發表於 22-6-21 17:54
我都記得呀
記入心中
但仲有好多媽媽選擇比小朋友打1/3 bnt

我有記 所以選了科興

大宅

nownowma 發表於 22-6-21 17:54
我都記得呀
記入心中
但仲有好多媽媽選擇比小朋友打1/3 bnt

重覆

翡翠宮

Pa123 發表於 22-6-21 23:33
並唔係咁,佢地放低左幾個月拖到後期至搞

去年9月, 香港12-17歲少年
暑假前打復必泰後引發心肌炎/心包炎

去年10月, 藥廠改良了5-11歲配方, 改用Tris buffer在兒童配方, 因和成人配方已不同,一月先有新兒童配方運到各國, 製新配方需時

你話'停了幾個月研究'5歲以下配方?
但是去年尾, Pfizer/ BoT 2-4歲配方研究已失敗多次, 成效不大, 而不是停了研究.
我當時有post出來及cap 圖證明消息來源.

去年12先話2-4歲研究失敗, 今年1月又申請,
仲降低到6個月大bb-4歲,
當日我見到, 心都寒了寒!

一個月之內有咁大突破!??
好彩, FDA在2月唔批, 打回頭,
因一個臨床報告都冇做!!
應該做三次臨床報告架.
此消息,我2月也有出post及cap 圖證明

我有一直monitor住

男爵府

咁兒戲都做到磚家,呢兩年嘅疫情係照妖鏡,照出香港嘅磚家係幾咁兒戲

男爵府

2021勳章

呢個所謂專家最叻係事後孔明, 馬後砲
又中意攪社會分化, 成日叫人買買買復必太
佢而家又出來側疑政府辦事能力
咁佢又唔早講?
等D細路打哂又話冇效
咁政府請佢來做乜?

子爵府

2021勳章

Jasmine-4711 發表於 22-6-21 16:52
今日,港大感染及傳染病中心總監何柏良教授稱
用復必泰成人配方溝出5-11歲復必泰兒童配方, 做法並不理想

又係你呀?
Tris buffer 唔係攞嚟護心㗎
人哋依家頂多話怕份量唔夠準確
藥物 off label for paediatric use 好正常
唔好再發放令人恐慌言論啦

From FDA in October 2021:

Data Supports New Vaccine Formulation to Improve Stability and Storage Conditions

The FDA today also authorized a manufacturing change for the vaccine to include a formulation that uses a different buffer; buffers help maintain a vaccine’s pH (a measure of how acidic or alkaline a solution is) and stability. This new formulation is more stable at refrigerated temperatures for longer periods of time, permitting greater flexibility for vaccination providers.

The new formulation of the vaccine developed by Pfizer Inc. contains Tris buffer, a commonly used buffer in a variety of other FDA-approved vaccines and other biologics, including products for use in children. The FDA evaluated manufacturing data to support the use of Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine containing Tris buffer and concluded it does not present safety or effectiveness concerns.

翡翠宮

yiqiyihui 發表於 22-6-22 07:35
又係你呀?
Tris buffer 唔係攞嚟護心㗎
人哋依家頂多話怕份量唔夠準確

何教授只係不想正面落許教授面,
才'婉轉' 地說無法準確稀釋自成人配方

成人和兒童配方成份根本不同, 藥廠官網亦禁止用成人配方溝兒童針,寫得好清楚formulation is different-不同配方

這是新疫苗, 不是普通藥, 藥廠並冇話off label自己溝亦冇問題

Tris buffer用途廣泛,藥廠官網當然不會大肆宣傳它不想公衆知的功用,
隱惡揚善,才可暢銷

我上面冇否認Tris buffer可令兒童疫苗pH值更穩定及可保存更耐, 的確有這些優點,
但Tris的其他重要功用, 沒有被藥廠提出.
深切治療部病人及心手臟手術都有用Tris( tromethamine)

Tris buffer=緩衝, 係用來緩衝Pfizer/ BoT疫苗的pH balance,去減少疫苗對心臟的刺擊,達至保護心臟的效果
見下

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊