自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Del

侯爵府

留意澳洲公民入大學收生要求比海外學生高。

子爵府

Chole 發表於 22-6-21 19:37
留意澳洲公民入大學收生要求比海外學生高。

佢哋公民及留學生有唔同收生嘅分?
考IB入Oz大學用類似non jupus條隊係咪冇咁優勢?
但IB分轉換ATAR嘅分好似對換得幾好,

侯爵府

LoveCorgi2 發表於 22-6-21 19:42
但IB分轉換ATAR嘅分好 ...

只知本地生IB 要收高幾分,不過我兩個仔女都鍾意去英國讀大學,少一年時間,所以冇特別研究,等其他JM答。

子爵府

Chole 發表於 22-6-21 19:59
只知本地生IB 要收高幾分,不過我兩個仔女都鍾意去英國讀大學,少一年時間,所以冇特別研究,等其他JM答。 ...

佢哋大學不是得一個收生分表嗎?

男爵府

LoveCorgi2 發表於 22-6-21 20:05
佢哋大學不是得一個收生分表嗎?

我以前澳洲讀大學,full paying 學位係可以低分少少入到。我都留意到用IB分數轉去Atar score 係轉得唔錯。我小朋友仲係讀小學階段,會慢慢研究,但相信都會繼續讀IB。

子爵府

lastpass 發表於 22-6-21 20:21
我以前澳洲讀大學,full paying 學位係可以低分少少入到。我都留意到用IB分數轉去Atar score 係轉得唔錯。 ...

小朋友讀緊國際嗎?
Full pay係每年定全個degree?
IB比HSC涉及更多嘢要讀/做,唔易,但係對個人訓練係一個幾好嘅program。

男爵府

LoveCorgi2 發表於 22-6-21 20:48
小朋友讀緊國際嗎?
Full pay係每年定全個degree?
IB比HSC涉及更多嘢要讀/做,唔易,但係對個人訓練係一個 ...

我記得係全個學位要full pay ,但應該係每年咁比。係,佢讀緊pyp。好多嘢要自學,同注重自評。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Chole 發表於 22-6-21 19:59
只知本地生IB 要收高幾分,不過我兩個仔女都鍾意去英國讀大學,少一年時間,所以冇特別研究,等其他JM答。 ...

少一年時間?

珊瑚宮

LoveCorgi2 發表於 22-6-21 19:20
會唔會行咗條艱難嘅路。
有冇對這方面有認識的人分享?

打算幾時過去?大學先過?

侯爵府

Fishqqma 發表於 22-6-21 21:31
少一年時間?

大部分undergraduate degree 英國三年,澳洲四年。

如果澳洲冇屋企物業可以免費住嘅,又或者屋企唔近大學,公民讀完四年使費同去英國讀三年唔爭太遠。

la_source    發表於 22-6-22 16:15

珊瑚宮

Chole 發表於 22-6-21 21:32
大部分undergraduate degree 英國三年,澳洲四年。

同一科?例如呢?

侯爵府

畀面勳章

剛剛今日跟朋友傾完, 朋友移民了澳洲,本地生要求分數高過海外學生好多

子爵府

https://ibaustralasia.org/university-entrance

侯爵府

Fishqqma 發表於 22-6-21 21:33
同一科?例如呢?

例如澳洲Physiotherapy ,仲有好多,JM可以自己search 有興趣嘅科目

珊瑚宮

Chole 發表於 22-6-21 21:40
例如澳洲Physiotherapy ,仲有好多,JM可以自己search 有興趣嘅科目

咁又快喎!physiotherapy 係hk都4年。

侯爵府

Fishqqma 發表於 22-6-21 21:46
咁又快喎!physiotherapy 係hk都4年。

University of Sydney Physio 收生ATAR median 係99.45, 即係A Level 3 A* or IB 43.5 (當然實際上IB 冇半分),一啲都唔易入。退而求其次先讀foundation 咁咪五年至讀完!

子爵府

PW530 發表於 22-6-21 21:37
剛剛今日跟朋友傾完, 朋友移民了澳洲,本地生要求分數高過海外學生好多
...

連當地人考試分HSC都要高過海外生?

大宅

LoveCorgi2 發表於 22-6-21 22:38
連當地人考試分HSC都要高過海外生?

係,海外生係有discount⋯
但如果你喺澳洲公民返去就一樣要求,我仔用澳洲公民身份加DSE成績申請,係冇discount。 而佢實際轉換等於ATAR幾多分又唔知

子爵府

austina 發表於 22-6-22 02:15
係,海外生係有discount⋯
但如果你喺澳洲公民返去就一樣要求,我仔用澳洲公民身份加DSE成績申請,係冇dis ...

噢,一般海外生分數有幾多成discount呢?招生入學學科有公開本地及海外個分嗎?
IB有個公開的ATAR轉換分數,DSE的沒有公開嗎?
一般UNI受歡迎嘅科用ATAR分還是用原汁原味嘅IB/A Level/DSE分多?

首頁

尾頁

跳至