自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

公爵府

政府唔係有個通報系統嘅咩?上次手機半夜2点響嗰個,點解今次唔用,update下最新消息都好。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

tkop 發表於 22-6-22 11:10
如果冇呢

熱c囉

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

Tobbyy 發表於 22-6-22 11:31
政府唔係有個通報系統嘅咩?上次手機半夜2点響嗰個,點解今次唔用,update下最新消息都好。 ...

係喎,用個個黎通知咪得,應該無網絡都收到

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

ydoris 發表於 22-6-22 08:35
而家好少人有固網了,無諗過停電會無網絡。因為自己住村屋又有家人係其他地區,所以堅持留返個固網。
...

就係,真係估唔到

It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

uhtcl2006 發表於 22-6-22 10:59
琴晚斷聯好多個鐘,根本唔知外面情況係點,新聞通知會開社區會堂有鬼用咩,電話打唔到 ,上唔到網,睇唔倒 ...

你希望佢點聯絡通知你?例如,逐層逐家拍門,或者在樓下揾人用大聲公宣佈?
下次可以照跟。

happylife28    發表於 22-6-22 19:31

珍珠宮

回覆樓主:

如果我屋企停我死得,我電筒蠟燭呢d乜都冇,風扇仔又冇

要靠手機個電筒,但手機好多時都唔滿電

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

evip 發表於 22-6-22 11:37
你希望佢點聯絡通知你?例如,逐層逐家拍門,或者在樓下揾人用大聲公宣佈?
下次可以照跟。
...

我無發牢騷喎,點解你句說話咁挑釁?
我只係覺得都無電,又用唔到電話,網又上唔到,真係有咩訊息都接收唔到啫。
我自問我當時尚算冷靜,重可以去隔離屋安慰個工人姐姐,因為姐姐好驚,照顧2個好細既小朋友,重唸住帶2個小朋友出外,我拿拿聲勸住佢唔好周圍走,怕佢地有危險,叫佢搬櫈仔坐近門口(起碼有走廊燈),攞把扇比小朋友撥下,著返鞋先,驚佢地咁黑周屋走會click親跌倒。
事實好多獨居老人,無人通知到佢地,佢地又唔知發生咩事,呢d先係最擔心。
你問我想佢點聯絡我?留返政府慢慢唸啦。

伯爵府

2024勳章

昨晚大家又冇電,冇水,電話又收唔到
辛苦晒大家了

大宅

2024年龍年勳章

幸福不是必然

珍珠宮

mercurycc 發表於 22-6-22 11:12
明白突發事故,
但政府應該知,盡方法通知當區居民,
有聽收音機港台真係全完任何消費,

呢個topic局長講點解唔用警報系統

中電:天水圍全面恢復電力 希望用戶節省用電減負荷
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23590150

瑪瑙宮

MC(TIGER) 發表於 22-6-22 11:32
係喎,用個個黎通知咪得,應該無網絡都收到

都冇电点收到的呢

男爵府

Sakuraohno 發表於 22-6-22 11:48
昨晚大家又冇電,冇水,電話又收唔到
辛苦晒大家了

現代香港社會的難得經歷。
發覺冇人用電其實氣溫會低左+有風唔太熱+天水圍比較空曠=瞓得著。
幸好唔係旺角果D密集區域!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

uhtcl2006 發表於 22-6-22 11:04
我家咪用固網電話囉,室內無線電話,但真係用唔到喎,一停電果下手提電話已無網絡,仔已立即試用屋企電話 ...
我屋企有一個室內無線,一個插電話線既。只有插電話線既用到。所以我打算換左個係線變動晒兩個插電話線既。平日記住差定充電燈同風扇。最好既我屋企係用石油氣既,煮食無問題。

象牙宮

白毛毛 發表於 22-6-22 11:49
呢個topic局長講點解唔用警報系統

中電:天水圍全面恢復電力 希望用戶節省用電減負荷
無晒網絡呀!
叫佢搵人好似古代咁打羅更囉!

珍珠宮

uhtcl2006 發表於 22-6-22 11:48
我無發牢騷喎,點解你句說話咁挑釁?
我只係覺得都無電,又用唔到電話,網又上唔到,真係有咩訊息都接收唔 ...

我同意你。因為我聽同事講都感受到佢當時幾無助。佢因家有長者住高層,落唔到樓,靠同鄰居亙相報料先知火燭事故,唔係真係連發生乜事而停電都唔知,仲要外面警車消防車聲不斷。
唔洗同情但可以多點同理心,我覺得。

象牙宮

政府唔係有個通報系統嘅咩?上次手機半夜2点響嗰個,點解今次唔用,update下最新消息都好。 ...
尋晚無晒網絡喎!
發左邊個睇到?

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

昨晚無水無電無網絡,人都癲,今朝出門口返工仲未恢復

珍珠宮

減齡達人勳章

Tyasnm 發表於 22-6-22 11:53
現代香港社會的難得經歷。
發覺冇人用電其實氣溫會低左+有風唔太熱+天水圍比較空曠=瞓得著。
幸好唔係 ...

我無受停電影響。

印象中已經有起碼30年未試過夜晚停電, 我屋企根本無電筒無蠟燭 小時候屋企就一定有預備呢2樣嘢

珍珠宮

mercurycc 發表於 22-6-22 11:55
無晒網絡呀!
叫佢搵人好似古代咁打羅更囉!

就算無SIM卡都收到的。
只要有機站。昨晚「塞車」情況可能會有些滯後收到,但唔係因為你講的網絡問題。你搞清楚先同叫人去打更。

侯爵府

其實廣播最有用,日本地震海嘯時見有廣播,叫市民往高處走避難,不過唔知要唔要用電。

首頁
34567...10

尾頁

跳至