自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

用戶要求終止服務

回覆 angiehouse 的帖子

係 好helpless!而家有每日keep輕量運動

珊瑚宮

granja 發表於 22-6-22 13:57
睇左頭幾句已經知成個post講乜,唔記得係咪同一位jm...

我都記得喎

用戶要求終止服務

回覆 cbeyond 的帖子

唔好意思 我身子弱所以出過好多有關身體唔舒服嘅post

用戶要求終止服務

回覆 Ks323 的帖子

已有燒過衣紙 屋企人幫我燒的

男爵府

錯錯錯 發表於 22-6-22 15:01
請問脊醫有介紹嗎jm

我都係看左第三次,其實都唔敢講佢好好,但都pm你試吓

水晶宮

回覆樓主:

我都係咁差的,食冬蟲草,你唔夠氣血,會頭暈,頭痛,易攰,對周邊事無興趣。

身體食飽就有力,就有精神。你唔夠氣血連帶1連串問題。

做運動,拉根

珊瑚宮

健康的我 發表於 22-6-22 15:36
回覆 cbeyond 的帖子

唔好意思 我身子弱所以出過好多有關身體唔舒服嘅post

唔需要唔好意思
不過放鬆心情, 情緒都好影響健康

珍珠宮

健康的我 發表於 22-6-22 15:36
回覆 angiehouse 的帖子

係 好helpless!而家有每日keep輕量運動

分散下注意力,去跳舞,行山

男爵府

JM,
我一直比’身體差‘ 這個問題困擾多年。情況試過嚴重過你添!
我有以下建議俾你
-做全身身體檢查,如果發現特別位置有事,去做個別專科身體檢查(我係check吾到有任何事)
-嘗試買唔同嘅維他命食, 或礦物質,尤其是維他命B雜,可在iherb 買大牌如now foods
-每天堅持運動,若太多運動會吾舒服,可以散步或在家做瑜伽
-盡量每天曬太陽
-換中醫,可轉去大集團或政府醫院中醫,
-period後飲桑寄生蛋茶或四物茶
-每晚10:30前訓
-每日飲大量水

珍珠宮

健康的我 發表於 22-6-22 13:36
講少少背景先,我是90後,畢業後做左幾年野,都係普通office工,生活平凡得來開心。但到出黎做野第2-3年左 ...
你照過哂?問問醫生...

男爵府

講少少背景先,我是90後,畢業後做左幾年野,都係普通office工,生活平凡得來開心。但到出黎做野第2-3年左 ...

係咪唔夠血個人先容易累冇精神呀,之前有post講食鐵丸,有jm講都係唔夠血好似你咁但keep住食鐵丸後個人精神晒喎。你試吓從呢方面試吓啦。

男爵府

回覆 健康的我 的帖子

你係唔係夜晚瞓得唔好?如果瞓得唔好可以喺夜晚出去散步1小時,咁就夜晚會瞓得好啲,同埋臨瞓之前1小時唔好睇電子產品或者講電話會影響瞓覺質素。

男爵府

我完全明白身體差嘅人嘅困擾。
人哋話做運動好,我做完運動會感冒。
我好多時係處於感冒未好返嘅狀態。但現在的身體,已經比自己之前好很多了。
根據你的背景,你可唔可以諗返出嚟做嘢第二三年,你做過啲乜嘢?生活習慣如何?有時可能你只係長期飲咗D吾適合嘅茶,或以為有益嘅嘢,令到你身體變差。又或者嗰一年長期太夜瞓,虛耗太多。
我試過好多方法,試過飲蘋果醋,有一排失眠,過後才發現是因為蘋果醋的原因。

子爵府

抱抱您,身體唔舒服真的咩都無心機,不過我有朋友既老婆都係咁,成日驚自己唔舒服,成日唔敢出街、未發生就驚左,所以更加唔想出街,長期留在家更加抑鬱,惡性循環

男爵府

另外,我認為好多吾舒服,都係因為肝 脾 胃差。或者可以考慮呢方面嘅supplement.

另外,你係咪長期唔食飯?同食好多生果和菜減肥?
我20歲嘅時候成日係咁,搞到身體好差?生果同好多都係寒涼,而且糖份偏高。食返飯,個人嘅體質好啲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

見步行步啦
唔好太自責
還你千世笑來世未必能遇到

男爵府

delll 發表於 22-6-22 15:38
我都係看左第三次,其實都唔敢講佢好好,但都pm你試吓

thank you

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

思維方式同體力都會影響到人嘅情緒。
我親人係先補充體力,主要是B雜,適量運動加曬太陽
另把佛理實踐到生活中,現階段你先搵出嘜嘢困擾你
對症下藥

大宅

同你一樣
自3月確診後就冇黎m
成日會頭暈 試過行返工攰到要停低抖一抖
身體差左好多 食過保健丸都冇改善
上禮拜睇中醫話血氣兩虛 放鬆啲 唔好咁緊張 慢慢調理返就會冇事
人一定會有身體好同身體唔同嘅時候 唔好太過擔心緊張啦 心情都會影響病情架

男爵府

你似盈住自己有病,多過真有病喎

首頁
12345...7

尾頁

跳至